Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tomašić Pupovcu: Pa što ako Hrvatice ne žele muža Srbina?

None Foto: Dominik Grgurić/PIXSELL

Ja ne želim da se moje dijete uda ni za Srbina, ni Mađara, ni Talijana, ni Nijemca, već za Hrvata. Svatko ima pravo birati. Ne vidim tu govora mržnje, kaže Tomašić

Na zajedničkoj sjednici Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Odbora za medije na kojoj je glavna tema bila sloboda govora i nacionalna ravnopravnost u javnim medijima, Milorad Pupovac (SDSS) upozorio je, na za njega šokantan podatak, da bi samo sedam posto mladih za partnera htjelo stranca, a samo 15 posto bi ih željelo imati za susjeda. Na tu njegovu opasku, reagirala je Ruža Tomašić (HSP AS).

- U čemu je problem ako je sedam posto mladih reklo da se ne želi udati za Srbina? Ja ne želim da se moje dijete uda ni za Srbina, ni Mađara, ni Talijana, ni Nijemca. Voljela bih da moje dijete i unučad govore hrvatskim jezikom. Da pitate druge nacije većina bi rekla da žele da im djeca govore hrvatskim, srpskim, makedonskim ili talijanskim. Ne vidim tu govora mržnje. Svako ima pravo što se toga tiče - izjavila je Tomašić.

Iako je povod za tematsku sjednicu, koju je inicirao SDSS, bila prijava Hrvoja Zvoka protiv Dražena Miočića, o tome se najmanje raspravljalo. Na samom početku Ante Babić (HDZ) ustvrdio je da bi to trebala biti tema rasprave tek nakon što se očituje Etičko povjerenstvo HRT-a. Babić se osvrnuo na govor mržnje ističući da prema javnoj televiziji i nekim medijima ispada da je govor mržnje svojstvo samo desničarskih grupacija. Pupovcu zamjera što govor mržnje osuđuje samo u pojedinim situacijama. Pupovac je izjavio da je inicirao sjednicu, ne samo zbog sukoba Zovko-Miočić, nego i zbog drugih poruka koje se pojavljuju na javnoj televiziji, koje nitko ne osuđuje, ali ni ne komentira.

- Umjesto da se HRT ogradi od povika 'Ubij Srbina' koji se čuju prilikom prijenosa utakmica, nema ni ograđivanja niti prekida prijenosa. Ako javni mediji bivaju otvoreni za netoleranciju i govor mržnje mi smo dužni stati u zaštitu Ustava - izjavio je.

Za povike na utakmicama, o kojima je govorio Pupovac, čelnica HSP-a Ante Starčević priznaje da je takvih povika bilo, ali da 'to nije tako dugo trajalo'.

Komentari (595)
  • Ja ne kužim što je tu čudno? Što Pupi ima stalno prozivati nekoga? A kad se iskopavaju grobnice kukavički ubijenih branitelja nema ni P od njega... Ovoga ima samo kod nas... Što je najtužnije mi ga plačamo za ovakve gluposti....

    24. 4. 2013,   17:44
  • za njih je sve govor mržnje...a ne bi se otišao pokloniti žrtvama u Sotin

    24. 4. 2013,   17:44
  • ma Pupovac je jedan obični mućki provokator!!!

    24. 4. 2013,   17:45