Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tomašić traži reakciju EK-a na rehabilitaciju četničkog vođe

None Foto: screenshot/YouTube

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je zastupničko pitanje Europskoj komisiji kako će reagirati na rehabilitaciju četničkog zločinca Mihailovića

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić ogorčena je presudom o rehabilitaciji četničkog krvnika Draže Mihailovića uputila je zastupničko pitanje Europskoj komisiji. 

Upitala ih je kako će reagirati na ovakav čin povijesnog revizionizma koji ponovo unosi nemir među države nastale raspadom bivše Jugoslavije i otežava proces pomirenja.

- Smatra li Europska komisija da je rehabilitacija četničkog zločinca koji je izravno odgovoran za stravične zločine nad pripadnicima susjednih naroda, pravi put ka pomirenju? Vjerujete li da bi zbog manjka profesionalnosti i neovisnosti prijekih i postratnih komunističkih sudova sve njihove presude protiv ratnih zločinaca trebalo revidirati? - pitala je zastupnica Tomašić koju interesira hoće li Komisija javno opomenuti Srbiju zbog ovog skretanja s europskog puta. I hoće li joj uvesti dodatni nadzor nad pregovorima kako se val povijesnog revizionizma ne bi nastavio širiti?

U EU parlamentu već prije govorila o rehabilitaciji četničkog pokreta

Ruža Tomašić još je prošle godine u Europskom parlamentu uoči rasprave o napretku Srbije prema EU, kritizirala Srbiju zbog četništva

- Bilateralni odnosi s državom kojoj je na čelu četnički vojvoda i koja rehabilitira četnički pokret, odbija priznati svoju ulogu u prošlom ratu, ne priznaje postojanje logora na svojem teritoriju, krije karte minskih polja, odbija dati podatke o nestalima i nije do kraja vratila opljačkano kulturno blago ne mogu biti označeni dobrima na temelju simboličnih gesta visokih državnih dužnosnika iza kojih ne stoji nikakav sadržaj - rekla je europska zastupnica Tomašić koja je tada još bila predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević.

Komentari (111)
  • ne samo tomašić, nego SVI hrvatski zastupnici moraju tražiti da EK srbiji kao uvjet pristupanja u EU postavi uvjet zakonske zabrane veličanja zločinačkog četničkog pokreta i ratnog zločinca četnika draže mihajlovića koji je odgovoran za smrt preko 100.000 civila u hrvatskoj i bosni! to mora biti bezuvjetno i bez rasprave!

    15. 5. 2015,   15:00
  • bravo gospođo tomašić! kad već SDP-ovci u euro parlamentu šute, bar se vi borite za pravdu i interese hrvatskog naroda!

    15. 5. 2015,   15:02
  • Come on Ružo hrvatska, vidiš da su i neki Milanovići došli na ono pravo....i oni traže da se pomete..!

    15. 5. 2015,   14:31