Obavijesti

News

Komentari 117

Tomi Horvatinčiću treći put će presuditi. Ali nepravomoćno...

Tomi Horvatinčiću treći put će presuditi. Ali nepravomoćno...
1

Nakon dugih osam godina, Općinski sud u Šibeniku donijet će treću presudu Tomi Horvatinčiću. No kako je stranke u postupku i na tu presudu imaju pravo žalbe, do njezine pravomoćnosti proći će još neko vrijeme

VIDEO

Sudac Općinskog suda u Šibeniku Ivan Jurišić objavit će danas presudu Tomi Horvatinčiću. Posrnulom tajkunu bit će to treća presuda za pomorsku nesreću u šibenskom akvatoriju od 16. kolovoza 2011.

No kako je i u ovom slučaju riječ o nepravomoćnoj presudi na koju stranke u postupku imaju pravo žalbe, do njezine pravomoćnosti proći će još neko vrijeme.

Sin i kći poginulih: 'Mi tražimo da istina izađe na vidjelo...'
Sin i kći poginulih: 'Mi tražimo da istina izađe na vidjelo...'

Horvatinčiću sude jer je gliserom naletio i prešao preko jedrilice pa su talijanski nautičari Francisco Salpietro i Marinella Salpietro Patel bačeni u more. Od zadobivenih ozljeda supružnici su preminuli. Dan uoči presude medijima su se emotivnim pismom na engleskom jeziku obratili sin i kći poginulog para, Federico i Gaia Salpietro: 'Nadamo se da ćemo od sutra krenuti u svjetliju budućnost, a Hrvatska postati sigurnija'. Treće suđenje Horvatinčiću počelo je lani u listopadu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:20

Je li imao sinkopu?

Godinu dana ranije sutkinja Maja Šupe nepravomoćno ga je oslobodila odgovornosti, no Županijski sud u Zadru u svibnju 2018. poništio je oslobađajuću presudu uz obrazloženje da su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni, posebice u dijelu u kojem je sutkinja prihvatila sinkopu kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje.

Pa ne mogu ja naručiti sinkopu kao da naručujem na džuboksu
Pa ne mogu ja naručiti sinkopu kao da naručujem na džuboksu

Sutkinja Šupe bila je i predsjednica sudskog vijeća koje je Horvatinčića na prvom suđenju, u studenom 2015., proglasilo krivim, osudivši ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. Kod odluke o presudi ključnim bi se moglo pokazati sinkopa. Horvatinčić je, naime, u obrani ustvrdio kako se nesreća ne bi dogodila da nije pao u nesvijest.

'Tražimo zatvorsku kaznu'

- Pa ne mogu ja naručiti sinkopu kao da naručujem na džuboksu - rekao je prošli tjedan. Postojanje sinkope, što je naziv za iznenadni, kratkotrajni, potpuni gubitak svijesti, koja je Horvatinčića navodno obuzela u trenutku prije nesreće, sudske vještakinje sa sigurnošću ne mogu ni tvrditi ni opovrgnuti.

- Horvatinčić nije htio ubiti te ljude, nije mogao reagirati jer je ostao bez svijesti. Neosporno je da je ostao bez svijesti i snimke pokazuju suženje vratne kralježnice. Sinkopa se ne može izmisliti i ona postoji. Nije Tomo kriv što mu doktori nisu postavili dijagnozu ranije. Tek kad je do kraja odlučio to istjerati, utvrđena je sinkopa - ustvrdio je Horvatinčićv branitelj Branko Bajica. Tužiteljica Irena Senečić ustvrdila je kako je Horvatinčić i poslije nesreće, od 2015. do 2017., napravio pet prekršaja cestovnog prometa i nije se žalio niti ga je bilo strah sinkope.

- Tražimo kaznu zatvora i zabranu upravljanja svim vozilima - rekla je tužiteljica.

1. Osam godina od nesreće

Tomo Horvatinčić je 16. kolovoza 2011. godine u šibenskom akvatoriju, nedaleko od Primoštena, motornom jahtom Santa Marina naletio na jedrilicu Santa Pazienza, na kojoj je bio talijanski bračni par Francisco Salpietro i Marinella Salpietro Patel, koji su od zadobivenih ozljeda preminuli.

2. Nisu spomenuli zdravstvene probleme...

Inspektor sigurnosti plovidbe šibenske lučke kapetanije Boris Seljanovski tvrdi da kod sastavljanja zapisnika nakon nesreće ni Horvatinčić ni Anica Đerda Dilber, koja je bila s njim na motornoj jahti, nisu spominjali zdravstvene probleme i da je Horvatinčić sam skicirao kuda se kretao.

3. Sad je imao zdravstvene probleme...

Nešto sam ga pitala i nije mi odgovorio. Glava mu je bila prema dolje i ruke su mu bile u neprirodnom položaju, kao da je bio u nesvjestici. Prodrmala sam ga i viknula Tomo. Trgnuo se i rukama se pokušao pridržavati po komandnoj ploči. Nakon toga sam osjetila udarac, svjedočila je Đerđa Dilber.

4. 'Skica govori da nije bilo sinkope'

Skica koju je okrivljeni napravio nepuna četiri sata nakon nesreće govori da Horvatinčić nije bio u nesvijesti, jer da jest, ne bi je mogao napraviti. Ona odgovara svemu što je kasnije utvrđeno radarima i kaže da sinkope nije bilo, kaže Ognjen Frangeš, opunomoćenik obitelji Salpietro.

5. Miljević: Skica nije zakonit dokaz

Horvatinčić se branio šutnjom pa sve ono što je prije učinio nije zakoniti dokaz. Pomorska skica ne može predstavljati dokaz i ne može se upotrebljavati. Ako se provede nezakonit dokaz, to predstavlja tešku povredu sudskog postupka, ustvrdio je Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević.

6. Opa, opa, stigla je sinkopa!

Sutkinja Maja Šupe u studenom 2015. nepravomoćno je Horvatinčića osudila na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. Viši sud naložio je ponovno suđenje. Obrana je uvela sinkopu, vještaci su rekli da je to moguće, pa ga je Šupe nepravomoćno oslobodila.

7. 'Bog me poslao da pomažem'

Užasno me žalosti kad u medijima o meni govore kao o bezosjećajnoj osobi, filantropija je ugrađena u meni. Bog me poslao na zemlju da pomažem ljudima. Pomažem velikom broju ljudi, spajam ih s liječnicima, plaćam im liječenja, zavapio je Horvatinčić nakon jedne od rasprava.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)