Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tomica (47) sakuplja stare pile: Bio je to traktor na prvi pogled

None Foto: Dušan Mirković/Pixsell 4

Tomici Mrđenoviću strast su stari traktori. Ima ih 7. Najstariji ima 61 godinu, sve originalne dijelove, registraciju i prometnu iz 1953. Odbio je sve ponude za traktore

Traktore sam naučio voziti s 14 godina, a sakupljati ih počeo sasvim slučajno, kaže policajac Tomica Mrđenović (47) iz Čaglina.

U dvorištu kuće ima ih sedam.

Prvog je dobio prije 15-ak godina. Bio je to Fendt iz 1955. godine. Kako je bio neispravan, Tomica je pokušao u Njemačkoj pronaći rezervne dijelove, a na kraju je kupio isti takav iz 1953. Platio ga je 320 eura. 

- Tadašnjem vlasniku sam obećao da ću ga restaurirati, a tad sam pomislio da bi bila dobra ideja biti kolekcionar traktora – objašnjava Tomica, kojemu hobi uzima gotovo većinu slobodnog vremena.

Osim Fendta vlasnik je modela Eicher, Deutz i Holder. Ističe kako mu je najvredniji i najdraži Fendt star 60 godina jer su na njemu i dalje svi originalni dijelovi te posjeduje prometnu dozvolu i registraciju iz 1953.

Dosad je imao nekoliko ponuda da proda traktore, ali ih je sve odbio. 

Komentari (30)
  • Tomica je pametan. Kad se ovakvi stari traktori pokvare, sidje i popravi ga, cista mehanika. To je isto kao sto smo ficu u kvaru pogurali izvan kolnika, izvadili alat, popravili, i vozili ga dalje. Kod modernih auta (pa i najnovijih traktora), otvaranjem haube niti vidis sto im je, a i da vidis: ili nemozes dodi do toga, a i da mozes nesmijes taknuti da ne napravis jos veceg "belaja".

    21. 2. 2014,   08:53
  • To je strast prema starini koja se napravila za ono vrijeme kvalitetno i dugo trajno .Mnogi to ne shvaćaju, ali kad čuješ reski zvuk tih motora kako rade želiš ih još više .U potpunosti razumijem Tomicu Mrđenovića.

    21. 2. 2014,   08:27
  • Fora skroz, covjek ima zanimljiv i neobican hobij :) neko skuplja markice a neko traktore. Samo naprijed Tomo, mozda jednog dana bude mini muzej traktora :)

    21. 2. 2014,   09:03