Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Torinsko platno zapravo je djelo renesansnog slikara?

None Foto: REUTERS 2

Talijanski povjesničar umjetnosti tvrdi da je pronašao potpis ranosrednjovjekovnog slikara Giotta na Torinskom platnu te da je platno kopija originala koji je spaljen

Luciano Buso, povjesničar umjetnosti, u svojoj novoj knjizi tvrdi da je pronašao potpis slavnog renesansnog slikara Giotta i broj petnaest na Torinskom platnu. Po njegovoj teoriji platno je naručeno 1315. kako bi zamijenilo original koji je bio jako oštećen. Smatra da je Crkva, nakon što je Giotto napravio vjernu repliku, spalila originalno platno.

Buso tvrdi da je broj petnaest dio godine 1315. te da se potpis Giotta nalazi između mrlja na tkanini koje predstavljaju otiske tijela. Torinsko platno, za koje se vjeruje da je Isus pokopan u njemu, jedna je od najsvetijih relikvija današnjice. Smatra se da je došlo na prostore Europe u 12. ili 13. stoljeću za vrijeme križarskih ratova.

Prof.Bruno Barberis, znanstvenik specijaliziran za Torinsko platno, izjavio je za The Telegraph da je Busova teorija krajnje nevjerodostojna s obzirom na to da su kemijske analize odavno pokazale da  platno nije slika te da ne datira iz 13. stoljeća.

Komentari (18)
  • svrha je ta da ljudi SHVATE da CRKVE lažu ljude jer sve što rade ne pojavljuje se u Bibliji ni jednom riječju samo lažu ljude

    8. 6. 2011,   18:48
  • 3. Mojs. 26:1, 2, Ša, 2006: “Ne smijete u svojoj zemlji sebi praviti idole i postavljati kamene likove i spomenike, niti podizati kamenje sa slikarijama, da im se klanjate. Jer ja, Gospodin, jesam Bog vaš.”

    8. 6. 2011,   17:35
  • neeeee....Mislite da to zapravo nije preslika lica covjeka koji je navodno postojao prije 2000 i za kojeg ne postoje nikakvi zapisi iz njegovog vremena a platno je znastveno dokazano iz 1 stoljeca?Nevjerojatno.

    8. 6. 2011,   18:21
Message