Obavijesti

News

Komentari 4

Tragedija u HE Plat: Odredili pritvor za Starmana i Rukavinu

Tragedija u HE Plat: Odredili pritvor za Starmana i Rukavinu
4

U idućih mjesec dana, koje će osumnjičeni provesti u dubrovačkom pritvoru, ŽDO bi trebao ispitati svih devet svjedoka, nakon čega će biti donesena odluka o ukidanju ili produljenju istražnog zatvora

VIDEO

Sudac istrage dubrovačkog Županijskog suda prihvatio je u srijedu prijedlog državnog odvjetništva te glavnim osumnjičenicima u slučaju HE Plat Nikoli Rukavini i Željku Starmanu odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućnosti utjecaja na ukupno devet svjedoka.

Tragedija u HE Dubrovnik: Za osumnjičene će tražiti zatvor?
Tragedija u HE Dubrovnik: Za osumnjičene će tražiti zatvor?

Glasnogovornik suda Pero Miloglav kazao je da se obrana protivila prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO).

U idućih mjesec dana, koje će osumnjičeni provesti u dubrovačkom pritvoru, ŽDO bi trebao ispitati svih devet svjedoka, nakon čega će biti donesena odluka o ukidanju ili produljenju istražnog zatvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Nitko nam neće vratiti djecu, ali netko će morati odgovarati'
'Nitko nam neće vratiti djecu, ali netko će morati odgovarati'

Rukavina i Starman osumnjičeni su za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti za što im prijeti zatvorska kazna od 3 do 15 godina.

Njihovi odvjetnici su u utorak nakon ispitivanja u tužiteljstvu kazali da su osumnjičeni iznijeli aktivnu obranu i kazali da se ne osjećaju krivima.

U požaru koji je 10. siječnja buknuo u HE Plat nestala su tri radnika koji su nakon opsežne potrage pronađeni mrtvi. Zbog nesreće je ukupno osumnjičeno osmero hrvatskih državljana za teška kaznena djela protiv opće sigurnosti te opasno izvođenje građevinskih radova.

Dubrovnik: Nekoliko osoba prevezeneo u bolnicu zbog požara u HR Plat

Odvjetnici tvrde da je opasnost od utjecaja na svjedoke 'apstraktne prirode'

Odvjetnici Krešimir Škarica i Gordan Preglej u srijedu su nakon odluke suca rekli da je pritvorski razlog opasnosti utjecaja na devet svjedoka 'apsolutno apstraktne prirode' jer se taj utjecaj mogao izvršiti od dana nesreće do danas.

Obrana je zauzela stav kako opasnost od utjecaja na svjedoke realno ne postoji.

Najavili su da će nakon savjetovanja s branjenicima donijeti odluku o budućim aktivnostima, a mogućnosti su uložiti žalbu i pokušati ubrzavati postupak kako bi devet svjedoka što prije bilo ispitano, a istražni zatvor bio što prije ukinut. Time bi, tvrdi Škarica, ravnopravno krenuli u pravosudni postupak.

"ŽDO je zbog neravnoteže zakonskih ovlasti bio apsolutno u prioritetu postupanja, a tek po izlasku iz istražnog zatvora naši branjenici će imati poštenu priliku za ravnopravno suđenje i dokazivanje", rekao je Škarica.

Preglej je podsjetio kako su njihovi branjenici osobe koje nisu nikad bile u sukobu sa zakonom te su u ovu situaciju dovedeni kao odgovorne osobe.

"Oni se ni na koji način ne osjećaju krivim za počinjenje kaznenog djela koje im se stavlja na teret i svaki boravak u istražnom zatvoru je za njih traumatičan. Rukavina je u svom izlaganju jasno rekao, a to je potvrdio i Starman, da se osjeća kao da su poginuli članovi njegove obitelji. Tako da je sve ovo njima dodatno traumatično", rekao je Preglej.

Dodao je da je u petomjesečnom predistražnom postupku izuzeta velika količina dokumentacije s procedurama i pravilnicima o radu djelatnika HEP Proizvodnje, ali da obrana ne zna što se u dokumentaciji sve nalazi jer nema mogućnost uvida u spis.

"Kad dobijemo uvid u spis i proučimo ga s branjenicima, koji se bolje od nas snalaze u tom proceduralnom dijelu, bit ćemo pametniji", istaknuo je Preglej.

Škarica je rekao kako obrana ne prebacuje krivnju na druge osobe, jer je teret dokazivanja na ŽDO-u, ali i da još nisu vidjeli spis.

"Ne znamo ni kako će se potencijalni svjedoci ili eventualni osumnjičenici očitovati o svojoj poziciji u daljnjem tijeku postupka", objasnio je Škarica te kao iznimno važno istaknuo utvrditi uzročno-posljedičnu vezu.

"Zašto su djelatnici stradali, jesu li imali mogućnost izbjeći nesreću i ima li ikakve veze eventualni propust naših branjenika s uzrokom požara. To će biti vrlo složeno interdisciplinarno vještačenje, gdje će se utvrđivati uzroci požara, vještačiti medicinski aspekt uzročnosti, a i preživjeli će imati nešto reći o okolnostima događaja", zaključio je Škarica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...