Obavijesti

News

Komentari 4

Mural od 20 metara: Oslikali zid u čast svih vatrogasaca

Mural od 20 metara: Oslikali zid u čast svih vatrogasaca
8

Mural u čast 12 poginulih vatrogasaca na Kornatima, ali i u čast svim hrabrim hrvatskim vatrogascima nastao je prema ideji članova DVD-a Solin, a naslikao ga je Mirko Ribičić

VIDEO

Mural u čast 12 tragično poginulih vatrogasaca na Kornatima, ali i u čast svim hrabrim hrvatskim vatrogascima nastao je prema ideji članova DVD-a Solin, a naslikao ga je 32-godišnji Mirko Ribičić zvani Riba iz Solina. Kako nam je rekao umjetnik, dogovor o oslikavanju zida dugačkog 20-ak metara pokraj stanice solinskog vatrogasnog društva u Sv. Kaji, "pao" je brzo.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

02:40

- Te momke iz DVD-a znam cijeli život i odmah sam pristao. Inače slikam navijačke i domoljubne murale, ali sam ovoga puta za njih napravio nešto drukčije - kazao nam je samozatajni Riba koji je zid oslikao u vrijeme obilježavanja Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Kako nam kažu u DVD-u Solin, glavni inicijator je bio zapovjednik Mario Matijaš, nekoliko tjedana usuglašavali su se detalji što sve mural treba sadržavati, a onda je Riba u nekoliko dana sve realizirao. Radio je i pod reflektorima.

- Prvo je nastao dio murala u čast poginulima na Kornatima jer duboko suosjećamo s obiteljima. Ovaj dio gdje je naslikan kanader, hrvatska zastava i vatrogasac je u čast kolegama jer na vatrogasce se uglavnom misli samo kada je sezona, kada ima turista, a naši kolege rade požrtvovno cijelu godinu - kaže nam Ivica Jeličić (45) koji je postao član društva već sa 14 godina, no tek s 18 smio je na intervencije. Kaže kako požari znaju biti dugotrajni i iscrpljujući, ali da su psihički teže one takozvane kratke intervencije, odnosno pomoć pri izvlačenju ozlijeđenih i preminulih iz prometnih nesreća i stanova.

Među 45 aktivnih članova društva su i 18-godišnji Petar Režić te njegov stric Mladen Režić (55) koji je jedan od osnivača DVD-a Solin, 1985. godine. Iskusni Mladen slaže se s kolegom Ivicom dodajući kako znaju biti po dva, tri dana na terenu.

- Lani nam se na Korčuli prevrnulo vozilo, to je bila totalna šteta, ali od materijalne štete strašnije su i teže za podnijeti ljudske tragedije. A oni kojima je posvećen ovaj mural znat će o čemu govorimo - zaključuje Režić.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.