Obavijesti

News

Komentari 2

"Traju pregovori o mjestu budućeg summita s Kimom"

"Traju pregovori o mjestu budućeg summita s Kimom"
1

Tijekom povijesnog susreta, prvom između jednog američkog predsjednika i nasljednika dinastije Kim, sjevernokorejski čelnik se obvezao na potpunu denuklearizaciju korejskog poluotoka

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u nedjelju da traju pregovori o mjestu njegovog budućeg summita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

"Dogovaramo mjesto, koje će biti uskoro objavljeno", rekao je Trump novinarima na pitanje o novom susretu.

"Oni žele susret i mi želimo susret. Dobro komuniciramo sa Sjevernom Korejom", rekao je i bez drugih pojedinosti dodao da je vodio indirektne razgovore s Kim Jong Unom.

Donald Trump (72) i Kim Jong Un, koji je mlađi od njega više od 30 godina, sastali su se prvi puta u lipnju prošle godine u Singapuru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Trump i demokrati posvađani: Vlada je i dalje u blokadi...
Trump i demokrati posvađani: Vlada je i dalje u blokadi...

Tijekom povijesnog susreta, prvom između jednog američkog predsjednika i nasljednika dinastije Kim, sjevernokorejski čelnik se obvezao na potpunu denuklearizaciju korejskog poluotoka, bez pojedinosti i kalendara. Nakon tog susreta pregovori su u zastoju.

Washington zahtijeva potpunu denuklearizaciju Sjevera prije ukidanja sankcija, dok Pyongyang optužuje Sjedinjene Države da zahtijevaju jednostrano sjevernokorejsko razoružanje bez ikakvog ustupka.

Trump očekuje da će se uskoro sastati s Kim Jong Unom
Trump očekuje da će se uskoro sastati s Kim Jong Unom

Trump je rekao u nedjelju da će sankcije biti zadržane do pojave vrlo pozitivnih rezultata.

Tijekom novogodišnjeg obraćanja Kim je izjavio da je u svakom trenutku spreman na susret s Trumpom, ali je također upozorio da bi Pyongyang mogao promijeniti stajalište ako Washington zadrži gospodarske sankcije Sjevernoj Koreji.

Jugoistok Azije oprezan prema kineskim projektima, skeptičan prema SAD-u

Zemlje jugoistoka Azije trebale bi biti oprezne u pregovorima s Kinom oko njezinog projekta Jedan pojas, jedan  put (BRI) kako ne bi ostale u neodrživom dugu, smatra 70 posto ispitanika u anketi objavljenoj u ponedjeljak. 

Jugoistočna Azija sve je skeptičnija oko američke predanosti regiji u svojstvu strateškog partnera i izvora sigurnosti, dok se utjecaj Kine smatra sve snažnijim, i politički i gospodarski, pokazalo je istraživanje provedeno na oko tisuću ispitanika iz svih deset država Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Anketa je provedena na ljudima iz vlada, akademske i poslovne zajednice, iz civilnog društva i medija. 

"Uobičajena tvrdnja da Kina drži gospodarsku sferu dok SAD svoj utjecaj pokazuje političko-strateškoj domeni se u vidu novih zaključaka mora revidirati", stoji u zaključcima ankete. 

Gotovo polovica ispitanika smatra kako će projekt Jedan pojas, jedan put kineskog predsjednika Xija Jinpinga, prozvan i novim Putem svile, dodatno dovesti zemlje ASEAN-a "u sferu Kine", trećina njih smatra kako projektu nedostaje transparentnosti, a 16 predviđa njegovu propast. 

Oko 70 posto ispitanika misli kako njihove vlade "moraju biti oprezne u pregovaranju BRI projekata kako bi izbjegle neodržive dugove Kini". Najviše ih to misli u Maleziji, Filipinima i Tajlandu. 

Neke zapadne vlade optužuju Peking da kroz inicijativu stavlja države u dužničku zamku, no Kina to odbacuje. 

Oko 73 posto ispitanika smatra kako Kina ima najveći ekonomski utjecaj u regiji, a vjeruje se kako ima veći politički i strateški utjecaj od SAD-a. 

Šest od deset ispitanika smatra kako je američki utjecaj globalno oslabio u posljednjih godinu dana, a dvije trećine misle kako se smanjio i američki angažman na jugoistoku Azije. Oko trećine njih ima malo ili nema uopće povjerenja u SAD kao strateškog partnera i izvora regionalne sigurnosti. 

Manje od jednog od deset ispitanika smatra Kinu dobronamjernom silom, a polovica tvrdi kako Peking ima namjeru pretvoriti "jugoistok Azije u svoju sferu utjecaja". 

Autori istraživanja zaključuju kako takvi rezultati trebaju Kini služiti kao "poziv za buđenje" da radi protiv svog negativnog ugleda u toj regiji. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a