Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Transplantirali su joj maternicu umrle žene i pružili novu nadu

None Foto: Milliyet.com.tr 3

Derya Sert (21) čekat će pola godine kako bi joj implantirali embrij u transplantiranu maternicu. Tek ako uspije roditi dijete, liječnici će smatrati operaciju uspješnom

Turkinja Derya Sert (21) prva je žena na svijetu kojoj je uspješno transplantirana maternicu preminule donorice. Liječnici iz Sveučilišne bolnice Akdeniz u Antaliji uspješno su operirali djevojku koja se rodila bez reproduktivnih organa.

- Sreća, uzbuđenje... Sve mi je pomiješano - rekla je kućanica udana za automehaničara. U bolnici je već pola godine.

- Ako nam Bog bude dao, držat ćemo naše dijete u rukama - dodala je. Nije se bojala operacije niti je razmišljala o boli iako joj sada nije lako, piše Al Arabiya.

- Maternica je već postala kao moj organ. Sanjali smo o ovom danu - dodala je. 

Ovo je druga transplantacija ikad izvedena. Prva je bila u Saudijskoj Arabiji 2000. godine. Donorica je bila živa. Međutim, 99 dana nakon operacije, organ je zakazao zbog prevelikog zgrušavanja. Liječnici su je morali izvaditi. 

Kirurg dr. Ömer Özkan objasnio je kako je hendikep imati živu donoricu. U prijašnjoj operaciji, vena je bila prekratka za anastomozu (splet žila koji se razgranavaju i ponovno spajaju) i nije dobro podržavala maternicu. Liječnički tim uvjeren je kako su sada prevladali problem. S obzirom da je donorica umrla, mogli su uzeti više tkiva oko maternice. Imunosupresivi su, također, napredovali u posljednjih desetak godina. Ipak, liječnici u još oprezni u proglašavanju potpunog uspjeha.

- Operacija je uspjela, ali potpuni uspjeh bit će kada rodi. Za sada smo sretni da je organ živ - rekao je Özkan. Tek za šest mjeseci implantirat će joj embrij koji su zamrznuli prije operacije. U trudnoći će imati veliki rizik od anomalija zbog imunosupresiva, a postoji opasnost retardacija i preranog poroda. Već je dobila menstruaciju, što je dobar znak.

- Pacijentica može živjeti bez maternice, ali ne može roditi bez transplantacije. Mlada je žena sa zdravim jajnicima i moramo joj dati šansu - rekao je ginekolog. Međutim, liječnici joj žele izvaditi maternicu nakon što rodi kako je tijelo ne bi odbacilo. Ipak, na njoj je da odluči. Na transplantaciji maternici rade još medicinski centri u Švedskoj i SAD-u.

Bez maternice se rodi jedna od 5000 žena

Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser Sindrom pogađa jednu od 5000 žena. Djevojčica se rađa bez maternice i jajovoda te, ponekad, i bez jajnika i vagine ili je vagina kraća. Sindrom se otkriva pri običnom ginekološkom pregledu i ultrazvuku u pubertetskoj dobi, a još nema menstruacije.

Uzrok je nepoznat, a poremećaj nastaje između 4. i 6. tjedna trudnoće. Često uključuje popratne smetnje kao što su anomalije bubrega, koštani problemi, gubitak sluha. Vanjski izgled genitalija je normalan. 

U Hrvatskoj djevojčicama pomažu kirurški i terapijama

Transplantacija maternice je u medicini tek u povojima. Transplantacije bubrega, srca i drugih organa već se rade dugi niz godina, no ovdje smo tek na samom početku. Nitko ne može predvidjeti kako će se u ovom slučaju transplantirani organ ponašati. Hoće li ga organizam odbaciti, hoće li moći prihvatiti embrij, kako će izgledati ta trudnoća, rekao je poznati zagrebački porodničar dr. sc. med. Jozo Blajić. Dodao je kako se u Hrvatskoj ponekad javljaju slučajevi djevojčica rođenih s malformacijama spolnih organa, ali kod nas ne rade transplantacije. Liječnici čekaju dok takva djeca dođu do punoljetnosti, a zatim im kirurškim putem i hormonskim terapijama pomažu prevladati problem.

Komentari (61)
  • Lijepo je znati da još postoje ljudi koji vraćaju nadu onima koji su je izgubili...Svaki ostvareni san i jedan osmijeh više,radost je za sve nas...

    1. 10. 2011,   23:15
  • Ja osobno ne bih riskirala djetetovo zdravlje samo zato da bih ga ja rodila.Mislim da je prevelik rizik zbog imunosupresiva.U svakom slucaju razumijem i nju i od srca joj zelim da sve prode bez problema i za nju i za dijete.Da uspiju.Bio bi to tracak nade za mnoge koji su tu istu nadu odavno izgubili.Sretno!

    1. 10. 2011,   23:26
  • pitanje za tresnju @i optimista @ da se sutra ne daj Boze razbolite , srce, jetra, pluca, leukemija, itd, ne biste uzeli tuđe organe , tuđu krv ? ili u slucaju djeteta vaseg , ne biste ga tako htjeli spasiti ?? ne kuzim vas ....

    2. 10. 2011,   08:31