Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Transrodni otac rodio: Htio je dijete, a onda kirurški zahvat...

None Foto: Pexels

Dijete je bilo teško gotovo 4 kg i dugačko 53 cm nakon poroda prije petnaest dana, rekla je za finski Lannen Media transrodna osoba čiji identitet nije otkriven

Finac koji je u matične knjige uveden kao muškarac, a rođen je kao žena, postao je prva transrodna osoba u zemlji koja se porodila, objavila su u srijedu mjesna glasila, potaknuvši polemiku jer po zakonu osoba mora dokazati da je neplodna ako želi promijeniti spol.

"Dijete je bilo teško gotovo 4 kg i dugačko 53 cm nakon poroda prije petnaest dana", rekla je za Lannen Media transrodna osoba čiji identitet nije otkriven.

Tridesetogodišnjak je legalno promijenio spol 2015. nakon višegodišnjeg uzimanja testosterona. No odlučio je da se neće podvrgnuti kirurškom zahvatu radi promjene spola prije nego s mužem pokuša dobiti dijete.

Po finskom zakonu, da bi se odobrila promjena spola, osoba mora dokazati da je neplodna. U praksi bolnice smatraju da su njihovi transrodni pacijenti zapravo učinjeni neplodnima kad se podvrgnu dugotrajnoj terapiji testosteronom.

No kad se hormonska terapija prekine, osoba opet može biti plodna, kao što je bilo u ovom iznimnom slučaju.

"Hoće li mi društvo propisivati što ću raditi sa svojim tijelom i sa svojim životom? Ništa me ne može zaustaviti. Slobodan sam čovjek", rekla je u trudnoći transrodna osoba u razgovoru za glavni finski dnevnik Helsingin Sanomat.

Finska je jedina nordijska zemlja u kojoj osoba koja legalno želi promijeniti spol mora dokazati da je neplodna, što je zadnjih godina potaknulo oštru kritiku organizacija za ljudska prava.

Otac obitelji koji živi u okolici Helsinkija dobio je porodiljni dopust.

Komentari (90)
  • Poremećena žena umislila da je muško. A onda se čude što je žena rodila. Bolje bi bilo da je umislila da je guska. Tada bi naslov bio - Transrodna guska rodila zdravo dijete. Čudo.

    4. 4. 2018,   18:43
  • Bolesno.😡

    4. 4. 2018,   19:09
  • Europa propada, kao i zapadni svit. Kao mnoga carstava i civilizacije prije nas kad su "dirnila" u nesto sto nisu smila. To je slicno kao hranidbeni lanac

    4. 4. 2018,   18:41