Obavijesti

News

Komentari 9

Traže povlačenje ograničavanja izdavanja internih uputnica C1

Traže povlačenje ograničavanja izdavanja internih uputnica C1
1

Ministarstvo zdravlja izmijenilo je postupak upućivanja pacijenata u specijalističku zdravstvenu zaštitu, tako da se C1 uputnice ograničavaju na preglede unutar iste specijalizacije

VIDEO

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite zatražila je u četvrtak hitno povlačenje naputka ministra zdravlja Daria Nakića kojim se ograničava izdavanje internih uputnica (C1) pacijentima za bolničke pretrage jer on ide na štetu pacijenata koji za svaku pretragu moraju ponovno tražiti uputnicu liječnika obiteljske medicine. 

Ministarstvo zdravlja izmijenilo je postupak upućivanja pacijenata u specijalističku zdravstvenu zaštitu, tako da se C1 uputnice ograničavaju na preglede unutar iste specijalizacije. Pri toj odluci pozvali su se na podatke Svjetske banke prema kojima obiteljski liječnici u Hrvatskoj znatno više šalju pacijente na pretrage u bolnice nego u drugim zemljama EU-a.

C1 uputnice HZZO je uveo u rujnu 2013. a izdavali su ih liječnici primarne zdravstvene zaštite za pregled i cjelovitu obradu pacijenta u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti, a vrijedile su godinu dana. Među razlozima uvođenja sadašnjih ograničenja u Ministarstvu su naveli i potrebu da se izbjegne lutanje pacijenata u sustavu.

U Hrvatskoj udruzi koncesionara primarne zaštite ističu kako su C1 uputnice izdavane pacijentima koji, po prosudbi obiteljskog liječnika, zahtijevaju prednost pred ostalim pacijentima, pa će njihovo ukidanje za pacijente, koji nisu onkološki pacijenti i kandidati za transplantaciju, dodatno smanjiti razinu i dostupnost zdravstvene skrbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Novi naputak ide na štetu pacijenata.  Vraćanjem pacijenta na razinu primarne zaštite gubi se na vremenu jer se naručivanjem na preporučene dijagnostičke pretrage kod obiteljskog liječnika dobivaju daleki termini narudžbe ( 3-12 mjeseci) koje bolesna osoba nema vremena čekati", rekla je na konferenciji za novinare predsjednica udruge Josip Rodić.

"Takvim pacijentima ne preostaje ništa drugo nego obavljanje pretraga u privatnim poliklinikama, pa ako je to bila intencija ministra zdravlja, onda je to za svaku osudu. Bolnički liječnik uz izdavanje internih uputnica, koje je sam indicirao, pacijenta odmah i naručuje i bilježi termine narudžbi", kazala je Rodić.

U Udruzi koncesionara drže da je model upućivanja pacijenata stvar ugovornih strana (HZZO i liječnika) pa smatraju nedopustivim da ministar svojim naputcima obavještava prvo bolničke zdravstvene ustanove, pa Direkciju HZZO-a, koja zatim šalje obavijest ugovornim zdravstvenim djelatnicima primarne zaštite.

Kažu i kako su podaci o broju izdanih uputnica u primarnoj zaštiti koje iznosi ministar Nakić u suprotnosti sa službenim podacima koje objavljuje HZZO, a prema kojima je u 2015. ukupni broj izdanih uputnica iznosio oko 19 posto a ne 25 posto.

S obzirom na to da se uz izvješću Svjetske banke ukazuje na preveliki broj uputnica iz primarne zaštite (25 posto), logičan potez Ministarstva zdravlja bio bi promjena koja će smanjiti broj uputnica iz primarne zdravstvene zaštite, no ograničenjem izdavanja internih uputnica od strane bolničkih liječnika i prebacivanjem odgovornosti na liječnike primarne zaštite, broj uputnica će sigurno porasti, ocjenjuju u udruzi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina