Obavijesti

News

Komentari 5

Traže sjednicu zbog pritiska na Povjerenstvo za sukob interesa

Traže sjednicu zbog pritiska na Povjerenstvo za sukob interesa
1

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije u petak odlučivao o tome je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa jer je on tražio izuzeće Nataše Novaković

VIDEO

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk najavio je u petak u Hrvatskom saboru da će oporbeni članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav idućeg tjedna zatražiti sazivanje sjednice Odbora zbog političkog pritiska vladajućih na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

"Napravili smo konzultacije unutar opozicije i ocijenili da najnoviji događaji zahtijevaju od nas da zatražimo tu poslovničku mogućnost, s potpisima najmanje šest članova Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, da se sazove sjednica na kojoj bi tema bila politički pritisak na rad Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa", izjavio je Bauk.

'Moje izuzeće mogli su tražiti prije, ovo nam otežava rad'
'Moje izuzeće mogli su tražiti prije, ovo nam otežava rad'

Zahtjev za sjednicom, dodao je, bit će upućen sljedeći tjedan nakon čega je predsjednik Odbora dužan sazvati je u roku 8 dana.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije u petak odlučivao o tome je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor jer je premijer u četvrtak poslijepodne zatražio izuzeće predsjednice povjerenstva Nataše Novaković iz tog postupka.

Iako nigdje u propisima nije propisano koje je tijelo nadležno da donese odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva u nekom predmetu, Bauk smatra kako se ne može vječno čekati

"Ako je to zakonska praznina, što ćemo vječno čekati da netko odluči hoće li se predsjednica izuzeti ili ne", upitao je.

Smatra također da je sama predsjednica povjerenstva Nataša Novaković mogla napraviti manevar i izuzeti se sama što bi, kako je kazao, on napravio da je na njezinu mjestu. "Time bi se spriječila procesna zlouporaba i čekanje", rekao je.

Plenković tražio izuzeće šefice Povjerenstva, odgodili odluku
Plenković tražio izuzeće šefice Povjerenstva, odgodili odluku

Na upit novinara da komentira tvrdnju predsjednika Kluba HDZ-a Branka Bačića da bi odluku o izuzeću trebao donijeti Upravni sud, slično kao u slučaju Martine Dalić, Bauk je kazao da nije vidio tu presudu.

"Ako je Upravni sud, iako nepravomoćno, dao uputu kako treba postupati, onda neka se tako postupi. Do tada nemamo striktnog propisa osim u jednom članku pravilnika o radu Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa da su članovi povjerenstava dužni sami ocijeniti trebaju li otkloniti svoj rad u nekom predmetu ili ne", rekao je Bauk.

Saborska oporba: HDZ želi blokirati rad Povjerenstva za sukob interesa

Saborska oporba ocijenila je u petak da premijer Andrej Plenković zahtjevom za izuzećem Nataše Novaković o odlučivanju u njegovu predmetu u "slučaju Hotmail" želi blokirati rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Gordan Maras (SDP) ustvrdio je da zahtjevom za izuzećem Novaković zbog potencijalnog sukoba interesa premijer Plenković želi utjecati da odluke Povjerenstva budu u korist HDZ-a.

Maras: Plenković pokušava pritiskom utjecati da odluke Povjerenstva budu u korist HDZ-a

"Jedini mogući komentar na to je da predsjednik Vlade u moru afera u koje je HDZ uključen, a gotovo da nema ministra koji nije prijavljen Povjerenstvu, pokušava pritiskom, što je rekla i sama Novaković, utjecati da odluke budu u njihovu korist. To je svima vidljivo i jasno, a najjasnije je hrvatskim građanima", kaže Maras.

Ustvrdio je da je Plenkovićeva Vlada opterećena klijentelizmom i korupcijskim aferama, tako da im više nikakva vrsta političkog pritiska ne može pomoći.

Čestitao je Povjerenstvu što svoj posao radi kvalitetno, a HDZ-u poručio da pusti Novaković da radi svoj posao i ne pokušava je onemogućiti da donese odluke koje su svima jasne - cijela Vlada HDZ-a je u sukobu interesa, počevši s njezinim predsjednikom Plenkovićem.

"Plenković je politički utopljenik i njemu više spasa nema, zato se pokušava uhvatiti za slamku traženja izuzeća, pa se na sve strane pokušava zaštititi da to potraje što duže. Najduže što to može trajati je godina i pol dana, do sljedećih parlamentarnih izbora", poručio je Maras.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ocijenio je kako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije nezavisno već političko tijelo.

Beljak: Cijela javnost zna da je Plenković u eklatantnom sukobu interesa

"Politika ga je biralo i kao takvo nema apsolutno nikakvog smisla. Posebno nema smisla ako viša instanca kaže da je šefica Povjerenstva bila i sama u sukobu interesa. To je smiješno, to je farsa", izjavio je Beljak.

On drži da članove Povjerenstva treba birati na javnom natječaju, a ne u Hrvatskom saboru.

"Ovako ono ostaje sredstvo u rukama politike, a očito u ovom slučaju niti vladajuća većina koja je izabrala Novaković nema kontrolu nad njom, tako da je se sada želi riješiti. Tko zna kakve su to igre", ustvrdio je.

Drži kako nije potrebno da Povjerenstvo utvrdi je li premijer Plenković povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti u "aferi Hotmail" jer, kaže, cijela javnost zna da je Plenković u eklatantnom sukobu interesa.

"Što god Povjerenstvo reklo, javnost nije bedasta - ako skrivate e-mailove, ako surađujete sa Šavorićem i ekipom, jasno je da ste u sukobu interesa", naglasio je Beljak.

Na novinarski upit smatra li da je Plenkovića strah odgovorio je kako je "očito da ga je strah jer se inače ne bi tako ponašao".

Mrak-Taritaš: Vladajući ne žele da Povjerenstvo bude neovisno tijelo

Predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš sigurna je da u Hrvatska treba Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kojem su jasno definirane ovlasti, no u zadnje vrijeme čini se da je Povjerenstvo u sukobu s Vladom i ministrom uprave Lovrom Kuščevićem.

"To jednostavno nije dobro, to su krive slike. To se sada pretvorilo u nešto u što se ne treba pretvoriti i neće ići u dobrom smjeru", ocijenila je Mrak-Taritaš.

Podsjetila je kako je Novaković u Povjerenstvo došla iz HUP-a, i HDZ je to znao, a na mjesto predsjednice postavljena je zahvaljujući HDZ-u.

"Tako bi se moglo tražiti izuzeće svaki put kada je tema neki poduzetnik ili poduzeće. Na taj način će se blokirati rad Povjerenstva i pitanje je želimo li Povjerenstvo, kakvo želimo i što želimo da ono radi", rekla je.

Mrak-Taritaš očekuje da će se novim zakonom znatno smanjiti ovlasti Povjerenstva. "Jasno je da vladajući ne žele da Povjerenstvo bude neovisno tijelo, da bilo kojeg dužnosnika proziva zato što nije ispunio ili je krivo ispunio imovinsku karticu", kaže.

Osvrnula se i na svoje probleme s imovinskom karticom. "Ja sam 11 puta ispravljala imovinsku karticu. Naljutim se na sebe, to vam je kao da ne napišete zadaću pa vam je kriv pas. Nisu mi tada krivi ni Povjerenstvo niti crni labudi", rekla je Mrak-Taritaš.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava