Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Učenici koji nemaju za bus, neće moći ići u srednju školu'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 3

Ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održan je skup koji je predvodio župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Traže sufinanciranje prijevoza školske djece...

Ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održan je skup koji je predvodio župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Zajedno sa srednjoškolcima i ostalim građanima ukazao je na propust oko sufinanciranja prijevoza za srednjoškolce.

- Došli smo sa zamolbom ministru. riječ je o odluci o sufinanciranju priejvoza srednjoškolaca. Od rujan te odluke više nema. Vladjaući su rekli da nemaju novaca i traže novi model. U ruralnim krajevima mjesečna karta košta više od 1000 kuna pa čak i 1300 kuna. Mnogi roditelji nemaju taj novac, pogotovo ako imaju dvoje djece - rekao je Štromar dodavši kako se boji da učenici koji nemaju novaca neće moći ići u srednju školu.

Napomenuo je i kako je poanta pritiska prema Vladi zapravo poslati poruku da se svoj djeci trebaju dati jednake šanse da barem završe srednju školu. 

- Događale su se situacije u Varaždinskoj županiji da 30 posto djece ne upisuje srednju školu jer im roditelji nemaju novaca. Ta djeca nemaju svoju budučnost, moraju odmah ići raditi. To nam nije cilj, nama je cilj obrazovanje - rekao je Štromar.

- Mise borimo za demografsku obnovu Hrvatske, borimo se za to da djeca i njihovi roditelji ostanu u ruralnim krajevima. Ako se ovaj problem ne riješi, dogodit će se veliki odljev ljudi iz ruralnih u urbane krajeve. To ne želimo, želimo ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske - dodao je.

Štromar kaže da je ministra zvao "167 puta", ali da mu se nije javio. Htio mu je iznijeti prijedlog modela financiranja prijevoza učenika po kojem 75 posto karte plaća Ministarstvo, a razliku plaćaju roditelji, općine, županije, gradovi...

Štromara u Ministarstvu nije primio ministar Šustar već njegov zamjenik Stipe Mamić. Rekao je da će danas upuen zahtjev idući tjedan ići u Vladu na odlučivanje. Župan Varaždinski izrazio je nezadovoljstvo jer ga je Mamić prozvao da je započeo predizbornu kampanju. 

Komentari (159)
  • Previse je skolovanih u Varazdinskoj zupaniji i tome treba na kraj stati.

    7. 7. 2016,   12:25
  • Što će im škola.

    7. 7. 2016,   12:50
  • sačuvaj bože di ode ova država .malo po malo za 20 godina će početi rasti nepismenost

    7. 7. 2016,   14:18