Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Traže veće plaće: U srijedu će prosvjedovati u tri bolnice

Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak ističe kako ta sindikalna akcija može biti uvertira u štrajk, o čemu će sindikati odlučiti nakon pregovora u petak, kada čuju ponudu vlade za povećanje plaća

Zaposleni u zagrebačkom i splitskom KBC-u te dubrovačkoj bolnici održat će u srijedu prosvjed 'Pet do 12', te će nakratko obustaviti rad i okupiti se u krugu bolnice kako bi poručili Vladi da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji i da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora.

U zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru će se okupljenima obratiti sindikalni povjerenici u toj najvećoj hrvatskoj zdravstvenoj ustanovi, u kojoj radi 5500 liječnika, medicinskih sestara i tehničara te drugog zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja.

Zagreb: Pregovori Ministarstva i sindikata zdravstva o povećanju plaća PREGOVORI O PLAĆI Sindikati zdravstva iznijeli nove i veće zahtjeve Vladi

Akciju organiziraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara i Samostalni sindikat zdravstva, a akcija će se u isto vrijeme, kako je najavljeno, održati i u KBC-u Split te Općoj bolnici Dubrovnik.

Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak ističe kako ta sindikalna akcija može biti uvertira u štrajk, o čemu će sindikati odlučiti nakon pregovora u petak, kada čuju ponudu vlade za povećanje plaća. 

Zagreb: Konferencija za medije Sindikata javnih službi | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

- Radi se o mirnom okupljanju u krugu bolnica kojim želimo poručiti da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da očekujemo povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora kao i u drugim javnim djelatnostima. Zdravstvo jedino nema kolektivni ugovor i ugovorene benefite među svim javnim službama - kaže Prašnjak.

Potporu prosvjedima koji će se održati u tri zdravstvene ustanove daje i Hrvatski liječnički sindikat, čija predsjednica Renata Čulinović Čaić kaže kako liječnici mogu ako žele podržati prosvjed u vrijeme pauze.

Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu užeg kabineta Vlade MILAN KUJUNDŽIĆ: Postoji realna mogućnost da se u zdravstvu još povećaju plaće

- Liječnici koji to žele mogu podržati i sudjelovati u akciji u vrijeme pauze od 30 minuta na koju imaju zakonsko pravo. Mi smo rekli da ćemo podržati sve sindikalne akcije ali kao sindikat zbog zakonskih zapreka ne možemo sudjelovati u njihovoj organizaciji - kazala je predsjednica HLS-a.

Zaposleni u KBC-u Split u srijedu će petnaest minuta prosvjedovati ispred središnjeg ulaza u bolnicu na Firulama, a u prosvjedu, koji će početi u 11.55, sudjelovat će sve zdravstveno i nezdravstveno osoblje, kažu sindikalni predstavnici u ustanovi.

Pozivaju građane i pacijente da im se pridruže te ističu kako pacijenti zbog prosvjeda neće biti zakinuti jer će biti obrađeni prije ili poslije prosvjeda.

PIXSELL OGORČENI LIJEČNICI U SLAVONIJI Kronično nedostaje liječnika, a oni im sada dižu cijene najma

I pred dubrovačkom bolnicom zaposlenici će se simbolično u srijedu okupiti u 11.55 okupit i ukazati kako je krajnje vrijeme za rješavanje nagomilanih problema.

- Zaustavit ćemo naš rad na pola sata kao posljednje upozorenje pred štrajk, jer pregovori ne idu u željenom smjeru, rekao je Ivan Večerin, sindikalni povjerenik sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Pregovori o plaćama nastavljaju se u petak u Ministarstvu zdravstva kada se očekuje da vlada sindikatima iznese svoj prijedlog oko povećanja plaća.

Prošlotjedni pregovori završili su zahtjevom sindikata da im se povećaju dodaci na uvjete rada i odgovornost između 10 i 20 posto, ovisno o radnom mjestu. Sindikati time traže više u odnosu na dogovoreno 7-postotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom Kolektivnom ugovoru (KU), a koji vlada nije prihvatila.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (4)
  • A tko pita pacijente, kako je njima s tim bolničkim osobljem koji želi veče plaće?

    3. 9. 2019,   14:27
  • Ma za zdravstvene djelatnike nema novca, ali za saborske i vladine dužnosnike ima koliko hoće, pa i za crkve i fratre i svećenike ima ali za medicinare, učitelje i radnike nema, to je bolja Rvacka, zato nam je i otišlo sve što valja van u Irsku i Njemačku, tamo su cijenjeni i plaćeni za svoj posao, a koliko je sabornika i hdz političara pobjeglo u Njemačku?

    3. 9. 2019,   22:29
  • Kad bi se bar tako i svi ostali sindikati i privatnici borili za prava kao ovi, braniteljski sindikati i ostali

    3. 9. 2019,   17:38