Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Traže zabranu plastičnih vrećica, a sami ih koriste

None Foto: Željko Kustec Soni

Eko-aktivisti istaknuli su štand na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu. Upozoravali su na štetnost plastilčnih vrećica u okolišu. Ali ipak...

Imali su štand na kojem su istaknuli plakate kojima su upozoravali na štetnost plastičnih vrećica po okoliš. Čak su i simulirali kornjače u plastičnim vrećicama, simbolizirajući gušenje prirode. Peticiju za ukidanje plastičnih vrećica potpisalo je malo ljudi. No onda sam primijetio nešto što mi je bilo zanimljivo, rekao nam je čitatelj 24sata Željko Kustec Soni.
- Iza štanda, malo sa strane, primijetio sam bedževe koji su spremljeni upravo u plastičnu vrećicu. To uopće nije dosljedno, pa sam izvadio fotoaparat i snimio. Mislim da nisu nikako dosljedni, jer nama govore o štetnosti plastičnih vrećica, a sami stavljaju bedževe upravo u vrećice koje žele zabraniti na tržištu - rekao nam je Soni.
Također, sumnja i u ekološku opravdanost bedževa, jer su dijelom i od plastike koja je teško razgradiva u prirodi. Svake godine u svijetu se potroši više od 500 milijardi plastičnih vrećica od kojih velika većina na kraju završi u prirodi, stoji na web stranici jedne od udruga eko-aktivista. Stotine tisuća životinja umire svake godine jer pojedu odbačene plastične vrećice misleći da su hrana ili se zapetljaju u njih. Plastične se vrećice raspadaju desetljećima na manje dijelove i u konačnici završavaju kao plastična prašina nepoželjna u okolišu, stoji na stranicama ekoloških aktivista. Također, stoji da jedna papirnata vrećica zamijeni svojom trajnošću  i do tisuću plastičnih vrećica.
S druge strane, industrija opravdava plastične vrećice. Na jednoj od internetskih stranica takvih tvrtki stoji da su plastične vrećice razgradive u prirodi i da ne zagađuju zrak i okoliš. Razgrađuju se, navode, za nekoliko godina i tvrde da se 1000 godina razgrađuju one do kojih ne dopire sunčeva svjetlost. No nisu naveli da upravo sunčeva svjetlost na velikim odlagalištima smeća dopire do prvog sloja smeća, a sve ispod toga ostaje u mraku.
Prema zakonima, plastične vrećice izjednačavaju s ambalažom te onaj tko ih stavlja na tržište (trgovački lanci koji prodaju/dijele vrećice) plaćaju naknadu zbrinjavanja 1500 kn po toni.

Komentari (1)
  • tzv. kvazi aktivisti...

    22. 4. 2009,   06:58