Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tražio prijatelja iz vojske: Jožu ću vidjeti nakon čak 56 godina!

None Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL 9

Toma Faltin traži prijatelja iz vojske. Bili su zajedno '63. u Mostaru. Prijatelj je na slici lijevo, ime mu je Joža, iz Duga Rese je. Na žalost, ne sjeća se prezimena, napisala je Tomina kćer na Facebooku

Tražio sam Jožu godinama, išao na policiju s koje bi me vraćali. Rekli bi mi da je davno to bilo, da mu ni prezime ne znam, i da mi pomoći ne mogu. Ali ja sam, zahvaljujući svojoj kćeri i društvenim mrežama, Jožu pronašao! Čuli smo se jučer, bio sam toliko uzbuđen i sretan, da sam ga i opet zaboravio pitati da me sjeti svog prezimena! Nisam ga pitao ni što je radio zadnjih 56 godina, baš sam bio zbunjen!,  ispričao nam je, u suzama radosnicama, Toma Faltin (77), Banjalučanin koji od 1995. godine živi u Karlovcu.

POGLEDAJTE VIDEO

Njegova i Jožina priča počinje i završava 1963. godine u Mostaru, u kojem su zajedno šest mjeseci služili JNA.

Ali sad je dobila nastavak.

faltin | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

- Toma Faltin traži prijatelja iz vojske. Bili su zajedno '63. u Mostaru. Prijatelj je na slici lijevo, ime mu je Joža, iz Duga Rese je. Na žalost, ne sjeća se prezimena. Molim dijelite, možda ga netko zna - napisala je na Facebooku u utorak Andrea Faltin Bijelić, Tomina kći.

Nije trebalo dugo da se oglasi osoba koja je otkrila da je riječ o Joži Lesiću, Tominom vršnjaku.

Malo po malo, došlo se do telefonskih brojeva, i stari prijatelji iz vojske su se čuli. Joža je 45 godina živio i radio u Njemačkoj, otkad je u mirovini pola godine živi u Dugoj Resi, a ostatak na moru, u Dramlju.

Dogovorili su susret čim završi sezona, negdje u Karlovcu. Susjedi su već godinama, od Jožinog povratka u Hrvatsku, ali nikako jedan do drugoga nisu mogli. 

'Služili smo dvije godine' 

- Napokon sam ga čuo, i bio toliko sretan! Jedva ga čekam vidjeti - sretan je gospodin Faltin. On i Joža su, priča nam, zadnja generacija koja je JNA služila dvije godine.

Tako ga je zadesio i Mostar, a u njemu, na veliku sreću, i Joža, Banjalučanin. Bili su nerazdvojni pola godine.

faltin | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

- Ma bilo vam je to pravo prijateljstvo. On je meni "legao" na prvu, tako i ja njemu, nastavlja priču gospodin Faltin.

Pitamo ga jesu li zajedno u Mostaru tražili i djevojke.

- Ma nismo ni pokušavali, djevojke su bježale od vojnika! Išli smo skupa na igranke, to jesmo, ali s djevojkama nije bilo puno sreće, to je došlo kasnije, smije se gospodin Faltin.

Živi u Karlovcu sa suprugom Ljubicom, ima kći i sina, blizance, odrasle ljude. Jedva čeka, kaže, ponovno vidjeti svog "druga".

Na pitanje kako to da mu je zaboravio prezime, odgovara kako je 56 godina jako dug period, a starost "vražja stvar". Bio je i rat, životi su se posvuda rasuli, mnogi ljudi zaboravili jedni druge, zaključuje gospodin Toma.

'Pravo je čudo što smo se našli!' 

Njihovom ponovnom susretu veseli se i izgubljeni prijatelj Joža Lesić, s kojim smo se čuli u Dramalj. Jako se iznenadio, kaže, kad je dobio poruku da ga je Toma pronašao, i molbu da mu se javi. 

faltin | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

- Odmah sam ga nazvao, pa to je pravo čudo što smo se opet našli! Nismo dugo pričali, malo smo oboje bili zbunjeni, ali ćemo se uskoro vidjeti, sretan je. U Njemačkoj je punih 45 godina, kaže, radio kao električar u jednoj tvrtki, a kad je zaslužio mirovinu, sa suprugom se vratio u Hrvatsku.

U Dramlju se bave turizmom, i baš im je gužva, kažu, pa se gospodin Joža za nas nije mogao i fotografirati. Djeca su im ostala u Njemačkoj, no do njih će, i opet zahvaljujući društvenim mrežama, sigurno doći ova lijepa priča. 

Komentari (51)
  • " A u vojsci sam stekao druga do groba i kroničnu upalu zgloba, suvenir na stražarske dane..."

    24. 8. 2019,   07:30
  • JNA = Bratstvo i jedinstvo koje traje beskrajno. Zivjeli Toma i Joza

    24. 8. 2019,   07:56
  • JNA je oduvjek širila ljubav i jedinstvo a ni marihuana nije bila kažnjiva .

    24. 8. 2019,   09:00