Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tražit će odgodu, ako ne bude dogovora o Brexitu do 19. 10.

None Foto: Isabel Infantes/Press Association/PIXSELL

Johnson je obećao da će se pridržavati zakona, koji je nazvao "činom predaje", ali je i obećao da neće tražiti odgodu te da će napustiti EU,  "učiniti to ili umrijeti", 31. listopada, no nije objasnio očitu kontradikciju

Britanski premijer Boris Johnson poslat će pismo Europskoj uniji sa zahtjevom za odgodu Brexita ako se do 19. listopada ne postigne dogovor o raskidu, prema vladinim dokumentima podnesenim škotskom sudu, objavio je BBC.

Prošli mjesec oporbeni zastupnici i pobunjenici u Johnsonovoj Konzervativnoj stranci forsirali su putem zakonskog prijedloga da se odgodi britanski izlazak iz EU ako se ne dogovori sporazum o povlačenju, kako bi se spriječio, kako su rekli, porazan Brexit bez dogovora.

Johnson je obećao da će se pridržavati zakona, koji je nazvao "činom predaje", ali također je obećao da neće tražiti odgodu te da će Velika Britanija napustiti EU,  "učiniti to ili umrijeti", 31. listopada, no nije objasnio očitu kontradikciju.

Oponenti sumnjaju da će tražiti neku vrstu pravnog izlaza ili nastojati pritisnuti EU kako bi odbila zahtjev za produljenjem.

Protivnici Brexita počeli su pravnu bitku na škotskim sudovima u petak kako bi ga prisilili da poštuje zakonsku obvezu da traži odgodu izlaska ili da suci pišu EU u njihovo ime tražeći produljenje.

Pravni podnesak također kaže da bi sudovi, ako Johnson ne bude poštivao zakon, mogli kazniti ga, uključujući i ireći zatvorsku kaznu.

U podnescima škotskom sudu, vlada je rekla da je Johnson prihvatio da je obvezan poslati pismo EU sa zahtjevom za odgodu te ako produljenje bude odobreno, Velika Britanija će se također složiti s tim.

- U slučaju da ni jedan od uvjeta ne bude  postavljen ... ispunjava se da će poslati pismo u formi postavljenoj u rasporedu, no ne kasnije od 19. listopada 2019. - navodi se u dokumentu koji je na Twitteru objavio Jo Maugham, odvjetnik uključen u slučaj protiv Johnsona.

Trenutni slučaj događa se samo nešto više od tjedan dana nakon što je Johnson ponižen u prijelomnoj presudi Vrhovnog suda da je nezakonito suspendirao parlament.

Johnsonov glasnogovornik rekao je da neće komentirati pravne postupke koji su u tijeku.

Komentari (5)
  • Ma daj izbacite ih vise van, za 2 godine ce molit povratak..propast ce zajedno sa kraljicom

    4. 10. 2019,   17:54
  • E, jesu se ovi Britanci isosili. Nema ovdje izlaska bez žrtava. To trebaju shvatiti.

    4. 10. 2019,   16:41
  • izbaciti ih naglavačke, što oni misle da se svijet okreće oko njih?

    4. 10. 2019,   23:45