Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Treba samo prošetati: Kava na Jadranu ne mora biti skupa...

None Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Istražili smo gdje domaći piju kavu u mjestima za koja tvrde da su za Hrvate preskupa. Pokazalo se da nisu sve cijene strašne. Kava se može pronaći za devet kuna

Libertina je kultni kafić u Dubrovniku unutar zidina. Pet metara je od Straduna, a kava stoji devet kuna pa ne čudi da u njega dolaze Dubrovčani, ali i glumci tijekom Dubrovačkih ljetnih igara.

Inače obična kava stoji 23 ili 25 kuna, koliko je u Caféu Festivalu na početku Straduna.

- U Festivalu je i zimi skupo, a nema ni popusta za nas domaće - rekao je Dubrovčanin.

U Splitu će 60 kuna potrošiti par koji u kavani Lvxor popije kavu (24 kune) i Coca-Colu (30). Cijenu podižu čast da se sjedne na carski Peristil i uživa u pogledu na katedralu svetog Duje.

U kultnoj konobi Tri volta, koja se danas zove Zalogajnica Dioklecijan i također je unutar Dioklecijanove palače, ista narudžba je gotovo triput jeftinija. Ni 50 metara zračne linije dalje od Lyxora kava stoji sedam, a Coca-Cola 14 kuna, no do zalogajnice treba znati i doći uskim splitskim kalama. Tamo je najviše domaćeg “svita”, a otkrivaju je i stranci kojima su pristupačne cijene hrane pripremljene od domaćih namirnica po starim receptima važnije nego prestiž luksuznog Lvxora, čije ime ipak svi izgovaraju sa slovom “u”, a ne “v”.

U Vodicama na rivi, u kafiću Makina, kava je 10, a Coca-Cola 23 kune. To je popularno mjesto kamo mnogi zalaze zbog dobre glazbe. Domaći su radije u stotinjak metara udaljenoj Viradi, koja je također na rivi, kava je tamo devet kuna, a Coca-Cola 19.

U Zadru, nekoliko desetaka metara od Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, je Caffe bar Brazil. Ima terasu pod stablima, s pogledom na sve popularnije znamenitosti gdje se ujutro pije kava, a i popodne je teško pronaći slobodno mjesto. Coca-Cola stoji 25, a espresso 11 kuna. U Varošu, 500-tinjak metara od Brazila, je Arkada. U hladu platana Coca-Cola je 11, a espresso šest kuna.

U Puli su razlike najmanje. Rustico bar Pula kultni je kafić na Giardinima. Kava je sedam, a Coca-Cola 17 kuna. Malo dalje, u kafiću Uliks, koji je također u centru, Coca-Cola je 19, a kava osam kuna. Slične cijene su i u Boleru, osam i 17 kuna.

U Poreču je najskuplje u ulicama koje vode prema znamenitoj Eufrazijevoj bazilici. U Casablanci kava stoji 15, a Coca-Cola 30 kuna. Pogled je na prolaznike i gužvu. Puno bolji pogled, na more i jahte, u kafiću je General lounge na rivi. Tamo je kava 11, a Coca-Cola 26 kuna. Na najjeftiniju kavu treba otići malo izvan Poreča, u industrijsku zonu, kraj centra za tehnički pregled vozila u kafiću Remont. Kratki espresso je sedam, a Coca-Cola 15 kuna. No pogled je na parkiralište. 

Tema: Hrvatska

Komentari (396)
  • Kava nigdje nije skupa ako malo prošetate, naravno da je skupa u strogom centu grada, međutim mediji cijelo ljeto pljuju po turizmu tako da sada na kraju sezone nema nikakvog smisla o tome govoriti. Mediji su isto tako cijelo ljeto pljuvali po turizmu zato jer je u nekim mjestima navodno bilo manje turista, međutim rezultati jasno govore da će ova sezona biti ista kao prošle godine kada smo ostvarili najbolji rezultat u povijesti turizma. Turizam su pljuvali i prošle sezone i sezonu prije toga, valjda žele da propadne turizam jer su svjesni da cijela država živi isključivo od turizma. Zaboravio sam spomenuti i to da mediji prije svake sezone otvaraju teme o morskim psima, te su viđeni ovdje, te su viđeni ondje, sramota u kakvoj državi ja živim i kakve medije imamo.

    15. 8. 2019,   15:46
  • ne kukajte...ako imam za more,imam i za kavu.

    15. 8. 2019,   15:33
  • U kaficu Bellini u Vodicama kava 7 kn,nadje se jeftinije,nije svagdje skupo.

    15. 8. 2019,   15:06