Obavijesti

News

Komentari 43

Potpora Kolindi u kandidaturi, podržavaju Šuicu za članicu EK

Potpora Kolindi u kandidaturi, podržavaju Šuicu za članicu EK
9

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a šef stranke Andrej Plenković je rekao i kako je donesena odluka da Ante Sanader postane novi politički tajnik HDZ-a

VIDEO

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a dalo je u srijedu potporu kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu republike kao i prijedlogu da Dubravka Šuica bude kandidatkinja za članicu Europske komisije, dok je za novog političkog tajnika HDZ-a izabran Ante Sanader.

Plenković o Vučićevoj izjavi: 'Ne znam za navodni razgovor između Predsjednice i Vučića, znamo kako se dogodila velikosrpska agresija' Više na http://bitly.com/2KXIcTS

Plenković o Vučićevoj izjavi: 'Ne znam za navodni razgovor između Predsjednice i Vučića, znamo kako se dogodila velikosrpska agresija' Više na http://bitly.com/2KXIcTS Reporterka: Ivana Kovačić

Objavljuje 24sata u Srijeda, 21. kolovoza 2019.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je da je nakon sjednice kako su potporu Kolindi Grabar Kitarović u njezinoj ponovnoj kandidaturi za predsjednicu Republike konsenzualno podržali svi članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te su iskazali želju da joj pomognu u osvajanju još jednog mandata na dužnosti predsjednice Republike.

Plenković je rekao i kako će odluku da oformi svoj stožer donijeti predsjednica Grabar Kitarović, a da je Ivan Anušić kao predsjednik županijske organizacije Osječko-baranjske županije pripravan uz potporu cijele stranke voditi njezin stožer.

"Druga odluka je da HDZ i sva njena tijela podrže prijedlog da Dubravka Šuica postane članica Europske komisije iz Republike Hrvatske s obzirom na njezino iskustvo. Tri puta je izabrana u Europski parlament, 2013. i 2014. te 2019. godine i sa političkim i stručnim iskustvom da bude kvalitetna predstavnica u EK Ursule von der Leyen ", naglasio je Plenković.

Za predsjednika splitsko-dalmatinske Županijske organizacije HDZ-a Antu Sanadera koji postaje novim političkim tajnikom stranke, rekao je kako ima dugogodišnje iskustvo. Bio je župan, potpredsjednik Hrvatskog sabora, a sa svojim dosadašnjim postignućima bitno će pridonijeti radu stranke i u kontekstu predstojećih izbornih izazova, ocijenio je Plenković.

Sanader: Dugogodišnja iskustva u radu u funkciji jačanja HDZ-a

Sanader je pak kazao kako mu je izuzetna čast što je izabran na funkciju političkog tajnika, zahvalio je Plenkoviću na kandidaturi, a Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću stranke na jednoglasnoj potpori.

"Sva svoja iskustva dugogodišnja u radu ću staviti u funkciju jačanja HDZ-a i pozicije i snage u hrvatskom društvu", izjavio je. 

Upitan je li Kuščević uteg vladi i budućoj predsjedničkog kampanji s obzirom na istragu protiv njega, Plenković je odgovorio: "On je dao ostavku i na mjesto političkog tajnika i na mjesto ministra. HDZ kakvog ja vodim ide svojim putem".

Plenković tajnovit oko hrvatskog resora u novoj EK, kaže da će javnost biti "jako zadovoljna"

Hrvatski premijer Andrej Plenković nije u srijedu otkrio koji će resor u novoj Europskoj komisiji pripasti Hrvatskoj, nego je najavio da će se to znati za dva do tri tjedna i da će hrvatska javnost biti "jako zadovoljna", a kandidatkinja za mjesto povjerenice je sadašnja HDZ-ova eurozastupnica Dubravka Šuica. 

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Komisiji Ursule Von der Leyen je Dubravka Šuica, europska zastupnica u tri mandata.

Plenković je rekao da se o sastavu EK-a vode intenzivni i diskretni razgovori te da Hrvatska zna što želi.

"U tim razgovorima znamo što su naše ambicije i siguran sam da će, kada dođe vrijeme, za dva i pol, tri tjedna, hrvatska javnost biti jako zadovoljna. Ja sam izrazito zadovoljan već sada", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Upitan hoće li Hrvatska dobiti i potpredsjedničko mjesto u EK-u, ponovio je: "Bit ćete jako zadovoljni".

Ni Dubravka Šuica nije precizirala kojim bi se resorom mogla baviti. "Ne bih spekulirala. Ima puno tema koje me interesiraju, kojima sam se bavila i koje bi mogla nastaviti raditi", rekla je Šuica.

Postane li povjerenica, u Europskom parlamentu zamijenit će je Sunčana Glavak, saborska zastupnica i bivša glasnogovornica vlade. 

Kandidate koje predloži Ursula von der Leyen trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a. 

Dosadašnji hrvatski povjerenik bio je SDP-ovac Neven Mimica, zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj. 

'Kampanje su uvijek bile prljave'

Ivan Anušić, član Predsjedništva HDZ-a izjavio je u srijedu uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koje ga treba imenovati voditeljem izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, kako se nada da izborna kampanja neće biti prljava, a HDZ neće voditi prljavu kampanju.

Anušić, koji je i osječko-baranjski župan, novinarima je rekao kako je spreman preuzeti izborni stožer predsjednice Grabar-Kitarović za još jedan predsjednički mandat, naglasivši da neće voditi prljavu kampanju.

Ocijenio je da su sve izborne kampanje u Hrvatskoj, parlamentarne, predsjedničke i lokalne, u pravilu uvijek bile prljave, ali vrijeme je da se to promijeni.

"Zato i jesmo na tako niskoj razini, zato je tako nisko poštovanje ljudi prema politici i političarima. Vrijeme je da promijenimo tu naviku i da se kampanje počnu voditi argumentima, normalnim jezikom, bez spinova i aktivnosti koje dovode u pitanju kredibilitet, prije svega onoga tko nešto pokušava gurnuti u javnost", rekao je Anušić.

Nije na novinarske upite, želio komentirati nedavno u medijima objavljenu navodnu predsjedničinu mail prepisku, rekavši kako o tome treba pitati nju samo.

 Upitan je li objava 'mailova' predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti te strahuje li da će toga biti još, Anušić je rekao kako to ulazi u sferu službi koje bi se trebale time baviti.

 "Službe bi se trebale baviti time da se određeni ljudi, na određenim pozicijama, s određenim sumnjama u njihov kredibilitet i rad, političko i drugo djelovanje, provjere prije nego uopće dobiju priliku da sudjeluju na tako visokoj razini političkog djelovanja", naglasio je Anušić.

Brkić: HDZ nikada nije vodio prljavu kampanju

Uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća  HDZ-a zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić ocijenio je kako je Ivan Anušić pravo rješenje za voditelja izborne kampanje aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za još jedan mandat.

  "Mislim da je to izvanredno rješenje, Anušić je čovjek koji itekako ima i političko iskustvo, organizacijsko iskustvo, (osječko-baranjski) župan je, prošao je već puno kampanja, pobjednik je u tim kampanjama, mislim da će odraditi dobar posao", rekao je Brkić, koji je bio angažiran u prvoj kampanju Grabar Kitarović.

Svaki član HDZ-a će biti uključen u kampanju u onom području u kojem on može najviše dati, istaknuo je.

 "Nadam se da će predsjednička kampanja biti korektna i da će svi kandidati ponuditi programe i projekte s ciljem boljitka hrvatskog naroda", rekao je Brkić uoči sastanka u HDZ-u.

  "HDZ je uvijek spreman za sve, ali nikad nije vodio prljavu kampanju", istaknuo je Brkić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca