Obavijesti

News

Komentari 259

Trebali smo je platiti 342 mil. kn, sad već stoji 624 milijuna

Trebali smo je platiti 342 mil. kn, sad već stoji 624 milijuna
7

Cijena povratne karte za vožnju žičarom odrasle osobe trebala bi iznositi 50 kuna. Turisti će plaćati 100 kuna. 84 gondole s 10 sjedećih mjesta moći će na Sljeme dovesti 1500 ljudi svaki sat.

VIDEO

Magla guta Medvednicu, a povremeno ugledamo ponekog radnika kako mota kabele za struju nove zagrebačke žičare na temperaturi blizu nule.

Blatnjavim i razrovanim putem jedva se probijamo do sablasno praznog, devastiranog i po nekima ukletog sanatorija Brestovac. U nekad elitnom lječilištu sad rastu stabla. Malo tko bi rekao da je bivše lječilište, ali i sama trasa žičare na kojoj niču stupovi, poprište poslova vrijednih stotine milijuna kuna.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

01:07

Jer gradnja žičare i sudbina bivšeg lječilišta, koje se prostire na 80.000 četvornih metara u srcu Medvednice, ispod samog Sljemena, usko su povezane. I kao što magla obavija Zagrebačku goru, tako su i krajnji ciljevi te cijena oba projekta još obavijeni maglom.

Bandić je žičaru obećavao godinama, ali po nižim cijenama

Za razliku od stare žičare, koja je išla direktno na Sljeme, s novom će na Brestovcu moći izaći čak 1500 ljudi. U jednom satu. Pored ruine je projektom predviđena međustanica koje nekad nije bilo. Ona je tik uz nekadašnje lječilište, i to drastično diže vrijednost zemljišta na kojemu se može graditi i hotel.

Ravnatelj Bolnice Srebrnjak, koja je vlasnik zemlje, dr. Boro Nogalo je prošli tjedan naprasno smijenjen. Smijenilo ga je upravno vijeće bolnice na čelu s bliskom suradnicom Milana Bandića, Anom Stavljenić Rukavinom.

Bolnica je nakon dugog pravnog natezanja postala jedinstveni vlasnik zemljišta tek prije dvije godine. Nogalo nam kaže da je on na Brestovcu želio raditi koristan projekt za građane. Imao je viziju zdravstvenog, medicinskog, rehabilitacijskog i obiteljskog centra.

- Stavljenić Rukavina mi je poručila: ‘Samo se vi nadajte. Samo se igrajte’. Jasno mi je dala do znanja da o tome odlučuju oni u Gradu - priča nam nedavno smijenjeni ravnatelj Bolnice Srebrnjak, doc. dr. Boro Nogalo.

Iako u kaznenoj prijavi koju je podnio Zeleni odred stoji da je veći dio zemljišta već zamijenjen s privatnim investitorima, to nije točno. Zemljište je u vlasništvu bolnice, a Grad se ne izjašnjava što planira s njim. Spominju se privatni investitori, ali kao što smo rekli, cijeli projekt je obavijen maglom i nikakvih službenih potvrda o budućem investitoru nema.

Vrlo je slično i s novom žičarom, barem što se tiče konačne cijene koju će za nju platiti Zagrepčani. Prije pet godina je najavljeno u medijima da će nova žičara stajati oko 324 milijuna kuna i tad je to već bio visok iznos. Ono što je sigurno, cijena projekta je danas barem 624 milijuna kuna s PDV-om, a pitanje je hoće li narasti za još 50-ak milijuna kuna. Nevjerojatno je i kako iz Grada stižu različiti podaci te se iznimno teško probiti do konačne cijene.

Zagrebački električni tramvaj se jučer odlukom Gradske skupštine zadužio 537 milijuna kuna za završetak žičare. Baš na taj iznos je procijenjena vrijednost radova i opreme u popratnom dokumentu koji je poslan zastupnicima. Ali to je iznos bez PDV-a, a kad se doda taj porez od 25 posto, cijena raste na 671 milijun kuna.

Kad je gradnja počela prije gotovo godinu dana, ugovor za gradnju s tvrtkom GIP Pionir i za gondole s tvrtkom Doppelmayer iznosio je ukupno 523 milijuna kuna s PDV-om.

Ukupna cijena žičare je poskupjela, ali iz Grada Zagreba su nam odgovorili trećim iznosom - ugovorena cijena je sad 624 milijuna kuna.

Naime, potvrdili su nam da su s GIP-om Pionir potpisana tri aneksa ugovora, a s dobavljačem gondola dva aneksa ugovora. S PDV-om su svi ti aneksi vrijedni 101 milijun kuna i povećavaju osnovni ugovor od 523 milijuna na 624 milijuna kuna.

- Nije poskupjela ni jedna postojeća stavka u ugovoru, nego je projektant zaboravio neke stvari, poput elektroenergetskih kabela. Uopće ih nije planirao - neslužbeno nam kaže sugovornik iz Grada.

Samo neslužbeno smo dobili i obrazloženje zašto je onda u dokumentu poslanom u Skupštinu navedena još viša cijena.

- Tvrtka koja je radila procjenu za kredit uračunala je i troškove projekta, ali i maksimalne dodatne radove od 30 posto - glasi obrazloženje.

'Postaje li žičara mega projekt za izvlačenje gradskog novca?'
'Postaje li žičara mega projekt za izvlačenje gradskog novca?'

Sugovornik iz Grada uvjerava da se trenutno ne može uopće reći koliko će na kraju cijeli projekt stajati.

- To će biti poznato kad se podvuče crta i sve završi. Jer na nekim stavkama će biti i ušteda - kaže nam.

Iz Grada kažu i da ovo nije sama cijena žičare jer je u nju uračunata i podzemna garaža za 350 automobila, a 6000 kvadrata je početna postaja u kojoj će biti i poslovni lokali te niz sadržaja za građane.

Tjednik Express u petak donosi još niz detalja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 259
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti