Obavijesti

News

Komentari 22

"Trebalo bi uvesti i osobnu odgovornost za loše zakone"

"Trebalo bi uvesti i osobnu odgovornost za loše zakone"
1

Protiv Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji ruke su digli zastupnici HDZ-a, iako nitko od njih nije obrazložio što im točno smeta u novom zakonu

VIDEO

Novi prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji većinom je glasova danas podržao saborski Odbor za zakonodavstvo. Protiv njega ruke su digli zastupnici HDZ-a, no nitko od njih nije obrazložio što im točno smeta u novom zakonu. Tako se novim zakonom točno definira tko mogu biti korisnici postupaka medicinski pomognute oplodnje, a to su bračni ili izvanbračni par te punoljetne poslovno sposobne žene koje ne žive u braku ili izvanbračnoj zajednici i koje su sposobne skrbiti za dijete.

Pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović objasnila je kako se može oploditi najviše 12 jajnih stanica, dok se unijeti mogu dvije oplođene jajne stanice te u posebnim okolnostima maksimalno tri oplođene stanice.

– Novost je da će Ministarstvo zdravlja voditi registar u kojem će biti svi podaci o osobama kod kojih se provodi postupak medicinski pomognute oplodnje. Uvodi se i zamrzavanje zametaka pa se od 12 jajnih stanica, koliko se najviše može oploditi, i dvije oplođene koje se unose, 10 jajnih stanica može zamrznuti. Prvih 5 godina zameci se čuvaju na teret državnog proračuna, a idućih pet korisnici mogu sami plaćati čuvanje – rekla je Đukanović te dodala da će u sljedećih deset godina medicinska znanost sigurno dodatno napredovati, zbog čega će se sigurno zakon morati i mijenjati.

Predsjednica Odbor za zakonodavstvo Ingrid Antičević Marinović ustvrdila je da je šteta što je trebalo 10 godina da dobijemo ovakav zakon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

– Brojnim građanima, koji su išli na postupke u inozemstvo, napravljena je velika financijska šteta, a o boli i patnji koju su proživljavali da i ne govorimo. Možda će uskoro doći vrijeme kada neće osobno odgovarati samo fizičke osobe nego i sudionici vlasti koji se za štetu koju su svojim postupcima nanijeli ljudima više neće moći skrivati iza Vlade i parlamenta – poručila je Antičević Marinović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji