Obavijesti

News

Komentari 257

'Trebamo brzo rješenje': Kupit ćemo rabljene F-16 od SAD-a?

'Trebamo brzo rješenje': Kupit  ćemo rabljene F-16 od SAD-a?
1

VIJEĆANJE Državni i vojni vrh moraju što brže naći rješenje nakon propasti posla s Izraelom jer su nam preostala samo tri ispravna MiG-a koji mogu letjeti, ali upitno je do kada

VIDEO

Na današnjoj sjednici Vijeća za obranu načelnik Glavnog stožera izvijestit će državni vrh o postupku nabave vojnih zrakoplova, ali i o stanju borbenog zrakoplovstva uopće. Nakon sjednice Vijeća u Vili Prekrižje koja je planirana za 10.30 sati, u 13 sati u Banskim dvorima održat će se sjednica Vlade na kojoj će biti samo jedna točka - poništenje odluke Vlade Republike Hrvatske o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

Nakon propasti posla s Izraelom nužno je naći novo rješenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S obzirom na politički konsenzus o zadržavanju sposobnosti borbenog zrakoplovstva, predsjednica Grabar Kitarović nada se da će se proces obnove borbenog zrakoplovstva nastaviti s ciljem što bržeg iznalaženja rješenja - piše u priopćenju iz Ureda predsjednice pa se nastavlja:

- Na nastavak procesa modernizacije Republiku Hrvatsku obvezuju stanje i perspektive borbene tehnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a žurnost u postupanju uvjetovana je neopravdanim višegodišnjim odgađanjem odluke o budućnosti borbenog zrakoplovstva i trenutačnim stanjem nakon remonta iz 2013. godine.

Hrvatska ima i plan B: Deset zrakoplova F-16 iz Amerike...
Hrvatska ima i plan B: Deset zrakoplova F-16 iz Amerike...

Ured se zalaže za žurnost postupka, što upućuje na zaključak kako bi raspisivanje novog natječaja bilo manje poželjna opcija. Proceduralno, Vlada će sad poništiti natječaj na kojemu su odabrani izraelski avioni, što je najbrži postupak, no pokretanje novog natječaja, prikupljanje ponuda, upoznavanje s detaljima i obilazak ponuđenih eskadrila zahtijevali bi mnogo vremena.

Opcija “B” je puno brža - Vlada bi, u izravnom dogovoru s vladom zemlje od koje kupuje avione, dogovorila posao i stvar bi bila brzo i čisto riješena.

Vojni stručnjaci smatraju da je najizvjesnije rješenje kupnja rabljenih američkih aviona F-16, najprije osam komada, a onda s vremenom još četiri kako bismo kompletirali eskadrilu. Financijski, taj bi posao bio u gabaritima nabave izraelskih Baraka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 257
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...