Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trebamo li biti u Afganistanu? Trebamo. I to je jedini odgovor

Tragedije poput ove uvijek tjeraju na preispitivanje vlastitih odluka. Specijalcu Briškom i njegovim kolegama falilo je jedva 200 metara do sigurnosti vojnoga kampa...

Teško se sjetiti je li ikada došla neka baš dobra vijest iz Kabula. Dobre vijesti iz Afganistana bile su onda kad nije bilo vijesti. I tako je ta dobrodošla tišina, ispunjena zebnjom, trajala sve do prekjučer. No onda se odjednom potrošila.

Vojnik HV-a Josip Briški ušao je u srijedu ujutro u blindiranu i klimatiziranu Toyotu s oznakama hrvatskoga kontingenta. Ali živ, nažalost, više nije izašao. Ubila ga je eksplozivna naprava talibanskog bombaša samoubojice. Tip se razdrmanom trokolicom i s eksplozivom zabio u kolonu vozila s hrvatskim vojnicima.

Specijalcu Briškom i njegovim kolegama falilo je jedva 200 metara do sigurnosti vojnoga kampa. Prokletih 200 metara prašnjave afganistanske ceste koja bi ih uvela u sigurnost i spasila im život. I za nekoliko tjedana vratili bi se, preko pola svijeta, svojima u Hrvatsku. Josip bi onda pričao familiji kako je to biti u ratnoj zoni, dužiti Hecklera, navlačiti pancirku i taktički prsluk. Stavljati kacigu na glavu prije svakog izlaska. Ali u Kabulu i Afganistanu stvari ne funkcioniraju tako. I svi naši vojnici to dobro znaju. Svaka cesta je klopka, svaki kamen prijetnja… Glava je u torbi i u nekom zlom i presudnom trenutku tu istu glavu ne može ništa spasiti. Prokletih 200 metara ceste...

Ovakve tragedije uvijek potaknu ista pitanja. Zašto smo mi tamo? U toj vukojebini, gdje su sve moguće vojske svijeta, u zadnjih 200 godina, ostavile kosti mnogih svojih vojnika. I morale, u sramu poraza i tuge za izgubljenim dušama, otići. Preispitujemo vlastite odluke. Tražimo pogreške i u njima utjehe. Moderna Hrvatska željela je biti dio naprednog, zapadnog svijeta. Postoje obveze koje država preuzima. A koje onda ispunjava pametnom politikom i strategijom. Tako je i s našim momcima u Afganistanu. Tamo smo. I dio smo koalicije kojoj je većina građana Hrvatske željela pripadati još od početka ‘90-ih. A i naš Josip Briški.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tema: Hrvatska

Komentari (167)
  • Jbg, nemojte se onda cudit kad se "doktori i inzenjeri" krenu zaletavat autima/kamionima na adventska okupljanja po trgovima. To je cijena lizanja americkog dupeta po stranim zemljama tisucama kilometara daleko od Hrvatske.

    26. 7. 2019,   09:05
  • Poginuo vojnik... nazalost to im je u opisu posla i nazalost je umro za tude, lazne ideale i pare (obicno tako pogiba vecina vojnika) . Znao je dobro gdje ide i sto moze ocekivati. Nek ti je laka crna zemlja ratnice.

    26. 7. 2019,   09:04
  • Mala privatna državica, koju 25 godina razvaljuju najgori kriminalci u povijesti hrvatskog naroda, plaća svoje kakvo takvo postojanje, šaljući vojnike tamo gdje im veliki gazda naredi. Danak u krvi, jbg, to se platiti mora.

    26. 7. 2019,   09:26