Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Trebamo otkloniti žensku tematiku, nema ženskih tema'

None Foto: Igor Soban/PIXSELL

Express će po treći put dodijeliti prestižnu književnu nagradu, a autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će 75.000 kn. U studiju 24sata bili su književnici Borivoj Radaković, Sanja Lovrenčić i Olja Knežević

Pišemo za sebe i to nas čini sretnima te zaista nije važno dobiti nagradu, nego da dođemo do čitatelja i da znamo da je naša knjiga dobro prošla kod njih, rekla je književnica Olja Knežević.

Ukupno 12 književnika ušlo je u izbor za nagradu Fric za 2019. godinu, koju treći put dodjeljuje tjednik Express pod pokroviteljstvom Barcaffea. Pobjednik će osvojiti 75.000 kuna i mobilnu skulpturu. U studiju 24sata gostovali su književnice Sanja Lovrenčić s romanom “Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost”, Olja Knežević s knjigom “Katarina, velika i mala” i književnik Borivoj Radaković s djelom “Hoćemo li ići u kino?”, a moderator je bila Jagna Pogačnik, književna kritičarka i prevoditeljica.

KNJIŽEVNA NAGRADA Nagrada Fric: 'Pisci više ne bježe od politiziranih tema'

- Nagrade populariziraju knjige, ali imamo malo stručnih kritika i to nije dobro. Više kritika je bolje jer su time čitatelji upoznati s radom i sadržajem, a ovako im dođe malo ad hoc, ali i tako se približavamo čitateljima. Kako sam osvojio već neke nagrade, javljaju mi se ljudi i to je pokazatelj da one ipak nešto znače. Što se tiče rivalstva, u književnosti nema rivalstva, svi pišu drugačijim stilom - rekao je Radaković, čiji je roman Hrvatsko društvo pisaca proglasilo najboljim književnim djelom napisanim na hrvatskom jeziku za 2019. godinu.

- Ulaskom u polufinale knjiga dobiva medijsku pozornost. Najveći problem je što knjige, uglavnom, ostanu nevidljive pa je ovakva prilika dobra jer lakše stignemo do čitatelja. Književnici pisanjem djela svoju intimnost izlažu kritikama pa su vrlo ranjivi. Zato kolege književnike ne smatraju konkurentima, nego kao podršku - rekla je Lovrenčić, čiji je epistolarni roman objavljen zimus u Hrvatskoj. Osim što govori o muzeju koji izlaže sentimentalnu trivijalnu književnost i slične dokumente o ženskom iskustvu, “Kabinet” je i sam jedan takav muzej. Sadrži raznovrsne priče, kriptične zapise iz knjige utisaka, nacrt za izložbu.

KNJIŽEVNA NAGRADA Nagrada Fric: Svaka moja priča ima neki svoj posebni tonalitet

- Mnogo mi znači ulazak u polufinale nagrade Fric. U književnosti moramo otkloniti ženske teme. Nema ženskih tema. Ako bi ‘Anu Karenjinu’ napisala žena, to bi bila ženska tema, ali pošto ju je napisao muškarac, taj roman je remek-djelo - rekla je Knežević, čija proza ne bježi u aktivizam. U njezinu romanu skeniraju se obiteljski odnosi i tragedije. Nagrada Fric bit će dodijeljena u siječnju 2020.

Komentari (14)
  • Tako je,stirkanje zavjesa je muska tema

    3. 12. 2019,   10:58
  • to moja frendica lijepo opisala , oko zenske jednakosti i ovih boraca za zenaska prava , kaze prije smo bile superiorne a sad samo samo jednake..

    1. 12. 2019,   12:37
  • Harmoniji Općeg i posebnog doprinose harmonije među posebnostima. Ž i M su nesumnjive posebnosti kojima se pridruži i neka posebnost neutrelnog(gey).

    3. 12. 2019,   14:22