Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Treća obljetnica tsunamija koji je ubio 230 tisuća ljudi

None Foto: 24sata 19

Vivian Slot (3), unuka bivše rektorice Helene Jasne Mencer, kod nas postala je ikona tragedije u Indoneziji. Val ju je povukao u dubinu...

Golemi valovi što ih je izazvao najsnažniji potres u zadnjih 40 godina pogodio je 12 zemalja Indijskoga oceana.
Nešto manje od polovine njih stradalo je u indonezijskoj pokrajini Acehu na otoku Sumatri. Obalni krajevi Šri Lanke i Indije izgubili su oko 45 tisuća ljudi. Valovi su sravnili i turistička odmarališta na jugu Tajlanda u kojima je poginulo više od pet tisuća ljudi, uglavnom stranih turista. Trupla su tjednima ležala po uništenim mjestima, a većina žrtava nije identificirana, nego je pokopana u zajedničke grobnice. Ta katastrofa, jedna od najtežih u moderno doba, izazvala je sućut diljem svijeta i slanje pomoći vrijedne više od 13 milijarda dolara. Na plaži Patong u Phuketu preživjeli i članovi obitelji stradalih polažu cvijeće na pijesak, a budistički svećenici vode ekumensku molitvu.

HRVATSKA ŽRTVA VIVIAN SLOT
Nježna plavokosa djevojčica Vivian Slot, postala je jedna od ikona azijske tragedije. Unuka bivše rektorice zagrebačkog sveučilišta Helene Jasne Mencer provodila je božićne blagdane u Tajlandu s ocem Stevenom, Nizozemcem, majkom Helenom, kćeri bivše zagrebačke rektorice te s dvojicom braće.
Idilični obiteljski izlet brodom na Chicken Islands pretvorio se u jad i tugu, a Vivian je pred majčinim očima snažni val povukao u dubinu. Njezino beživotno tijelo našli su tek poslije nekoliko dana. Pokopana je 10. siječnja 2005. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj. Kako bi sačuvala uspomenu na ime malene Vivian, obitelj je poslije pomogla ljudima u poharanim zemljama Azije, osnovala zakladu za stipendiranje studenata iz pogođenog područja Azije koji žele studirati na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Zaklada nosi ime Vivian Slot.

Komentari (6)
  • RIP :(

    26. 12. 2007,   13:27
  • Super je tekst...

    26. 12. 2007,   13:40
  • stvarno tužno... to je onaj tsunami od prije 2 g.,da???? ajme,stvarno mi je žao tih ljudi. tako velik br.ljudi je poginuo.:(( Osjećajan text. A jadna ova mala,tek 3 g.je imala... stvarno ne razumijem zašto se takve stvari moraju događati i odnjeti sve mlade živote...:((( I JADNI SVI OVI LJUDI.NITKO NIJE TREBAO POGINUTI :(

    26. 12. 2007,   13:44