Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prosvjed: Radnicima Uljanika pridružio se velik broj Puljana

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL 12

U četvrtak kasno popodne u Vladi je održan odvojeni sastanak s predsjednikom uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom i Dankom Končarem, vlasnikom Kermas energije

Radnici pulskog brodogradilišta Uljanika u petak su treći dan u štrajku, koji će, kako kažu, trajati do ispunjenja zahtjeva za isplatom plaće, nakon okupljanja unutar brodogradilišta ponovno su krenuli u prosvjedni hod ulicama Pule, a  pridružio im se i velik broj građana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prosvjedna povorka se najprije zaustavila na Forumu pred zgradom Gradske uprave tražeći da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić, koji to međutim nije učinio. 

RADNICI ULJANIKA NA ČEKANJU Gotov sastanak o Uljaniku, ali još se ne zna kad će stići plaće

Nezadovoljstvo su pritom usmjerili  i prema lokalnoj vlasti, pa se u nekoliki navrata čulo skandiranje "IDS lopovi" i "Mafija, mafija", ali i "Nećemo Končara". 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Uputili su se zatim i prema zgradi Istarske županije, a župan Valter Flego rekao im je - 'svi smo mi na istoj strani, država treba dati novce'.

Zagreb: Održana 111. sjednica Vlade RH SJEDNICA VLADE Plenković: Uljanik je privatan, a uprava je odgovorna za sve

Nezadovoljni radnici Uljanika zgradu Županije prolili su zatim vodom i pivom.

Radnici su ponovo zatražili smjenu Uprave Uljanika koja se ni danas nije obratila ni spustila među radnike. U jednom trenutku skupina štrajkaša je pokušaja uči u zgradu Uprave, ali su ulazak u nju spriječili pripadnici policije.

Radnici Uljanika štrajku zbog neisplate plaće za srpanj, koja im je trebala biti isplaćena do 15. kolovoza

U četvrtak kasno popodne u Vladi je održan odvojeni sastanak s predsjednikom uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom i Dankom Končarem, vlasnikom Kermas energije, koja je potencijalni strateški partner Uljanika.

PROSVJED I U ZAGREBU? Miletić o Uljaniku: 'Očuvanje radnih mjesta nam je prioritet'

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je po završetku kako Danko Končar u ovom trenutku ne nudi model kojim bi se mogla osigurati plaća za radnike Uljanik grupe, a da nažalost neki model s tim ciljem ne nudi ni Uprava brodogradilišta.

- Modalitet koji u ovom trenutku nudi gospodin Končar kao strateški partner nije pomoć Uljaniku u gotovom novcu, unutar kojeg bi se u osiguranju takve vrste pozajmice mogla osigurati plaća za radnike Uljanika i 3. maja, rekao je Horvat nakon odvojenih sastanaka.

S druge strane, Horvat kaže kako su očekivali, a što se nažalost nije dogodilo, da uprava Uljanika prezentira neki svoj model unutar kojeg bi se moglo, prije samog kretanja u restrukturiranje brodogradilišta, osigurati barem jedna ili dvije plaće kojima bi se anulirala trenutna situacija u Uljaniku.

Također je rekao da Končar u strateškom partnerstvu nudi svoju viziju razvoja brodogradnje na prostoru 3. maja i Uljanika, no kako u ovom trenutku "nema i ne želi osigurati financijski aranžman kojim bi se i prije samog verificiranja plana restrukturiranja krenulo u osiguranje potrebnih sredstava za plaće radnicima".

U vlasničkoj strukturi Uljanika oko 47 posto dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93 posto dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, 7,7 posto CERP-a (HZMO) itd.

Štrajk se nastavlja i u 3. maju 

Štrajk u riječkom brodogradilištu 3. maj je nastavljen i u petak, radnici su ponovno došli na svoja radna mjesta, ali ne rade, ustrajni su u zahtjevu da im se isplati srpanjska plaća, a iz štrajkaškog odbora doznaje se kako su razočarani rezultatima jučerašnjih sastanaka u Vladi s predsjednikom uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom i potencijalnim strateškim partnerom Uljanika Dankom Končarem.

Divulje Plenkovic PLENKOVIĆ: 'Tražimo rješenje, sastat ćemo se sutra s upravom Uljanika'

Štrajk u 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi, počeo je u srijedu, a Štrajkaški odbor je najavio da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. dok im se ne isplati plaća za srpanj. Traže i da se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.

Iz Štrajkaškog odbora ističu da su radnici uznemireni, da sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti kreditima i drugim obvezama. 

Najavili su da će do početka idućeg tjedna štrajkati na svojim radnim mjestima, a da će nakon toga odlučiti daljnjim akcijama.

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili  poreznu reformu "NIJE JEDNOSTAVNO" Marić: Svemu dođe kraj, čak i državnoj pomoći brodogradnji

Iz  Štrajkaškog odbora  3. maja, jučer su naveli da su razočarani rezultatima sastanka o rješavanju problema u Uljanik grupi, na kojemu su u Banskim dvorima u Zagrebu sudjelovali  predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda i vlasnik Kermasa Danka Končara.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak po završetku sastanaka, da Končar u ovom trenutku ne nudi model kojim bi se mogla osigurati plaća za radnike Uljanik grupe, a da nažalost neki model s tim ciljem ne nudi ni Uprava brodogradilišta. 

 

Komentari (140)
  • Samo naprijed ljudi i ne odustajte!Do kraja!

    24. 8. 2018,   08:59
  • Danas je luksuz primiti plaću na vrime.

    24. 8. 2018,   09:04
  • Narod i radnici u nasoj hrvatskoj Istri pjevaju Thompsonovu pjesmu Lijepa li si..... a burzoazija iz IDS Po sumama i gorama uhljebljena u drzavne firme....hrvatsko pravosude pokreni se provjeri imovinu Jakovcica,Miletica ,Flege....

    24. 8. 2018,   13:37