Obavijesti

News

Komentari 227

Kraj drame u tajlandskoj špilji! Izvukli su sve dječake i trenera

Kraj drame u tajlandskoj špilji! Izvukli su sve dječake i trenera
11

Michael Scott i Adam Smith iz filmske kompanije PureFlix došli su u Tham Luang i već razgovaraju o mogućem filmskom projektu inspiranom dječacima koji su danima bili u špilji...

VIDEO

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

16.48 - Iz šilje su izašli i preostali speleospasitelji i doktor.

14.13 - Još čekamo da troje ronilaca i liječnik izađu iz špilje. Uputite im poruke ohrabrenja, napisali su tajlandski marinci na svom Facebooku.

13.59 - Ispred špilje začuo se veliki pljesak. Svi slave uspješan kraj drame koja je trajala više od dva tjedna. Svih 12 dječaka i njihov trener napokon su na slobodi i zbrinuti su u bolnici gdje će ostati idućih sedam dana. Dječaci i trener u špilji su bili zatočeni od 23. lipnja, a akcija njihova spašavanja započela je prije tri dana. Prvi dan su spasioci izvukli četiri dječaka, drugi dan još četiri, a danas preostalu četvoricu i trenera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

13.49 - Spasili su posljednjeg, 12. dječaka, ali i trenera potvrdila je spasilačka ekipa.  U špilji su ostala tri spasioca i liječnik koji bi trebali uskoro biti evakuirani.

13.36 - Deveti spašeni dječak stigao je u bolnicu, 10. i 11. su na putu prema bolnici, javljaju lokalni mediji. 

12.49 - Svi spašeni dječaci dobili su lijekove za smanjenje osjećaja anksioznosti. Anestetici im nisu bili potrebni, objavio je tajlandski premijer. 

12.31 - Jedanaesti dječak kojeg su spasili navodno je Chanin Wiboonrungrueng (11). Njegovo zdravstveno stanje je dobro. 

12.20 - Spasili su i 11. dječaka. U špilji su još samo jedan dječak i trener.

11.34Izvukli su i desetog dječaka, rekao je svjedok za Reuters.

 

11.20  - Deveti dječak, prvi danas, izvučen je iz špilje. Pružena mu je medicinska pomoć na mjestu događaja, a zatim je vozilom Hitne odvezen u bolnicu.

11.08 - Kuhari ispred špilje pripremaju obrok za spasioce. Na meniju je pržena svinjetina.

11.05 - Michael Scott i Adam Smith iz filmske kompanije PureFlix došli su u Tham Luang i već razgovaraju o mogućem filmskom projektu,. Upitan je li njihov potez neukusan s obzirom na dramu koju proživljavaju dječaci i njihovi roditelj, Smith je rekao: "Ovdje će doći i druge produkcije kuće, pa moramo biti vrlo brzi".

11.00 - Tajlandski premijer Prayuth Chan-och posjetio je rodbinu dječaka zarobljenih u špilji. Iako je jučer trebao posjetiti i samu špilju, to je odgođeno jer operacija spašavanja i dalje traje. 

Musk objavio video iz špilje

10.52 - Agencija AP tvrdi da je jedno vozilo hitne pomoći krenulo od špilje prema bolnici, ali zasad nema potvrde da je deveti dječak spašen.

10.25 - Iako su se pojavile informacije da bi sljedeći dječak uskoro trebao izaći iz špilje, strahuje se da je jaka kiša koja je padala noćas ipak ponešto otežala posao roniocima.

10.20 - Elon Musk objavio je novi video koji pokazuje kakvi su uvjeti u špilji. Iako su njegovu podmornicu odbili, on kaže da je spasiocima i dalje na raspolaganju.

 

Just got back from Cave 3

Objavu dijeli Elon Musk (@elonmusk)

9.07 - Nitko pa ni roditelji neće moći zagrliti dječake niti biti u neposrednoj njihovoj blizini. Liječnici, naime, strahuju od infekcija koje se mogu prenijeti kroz tlo ili vodu budući da su djeca gotovo 20 dana bila u poplavljenoj špilji. Čekaju se rezultati krvnih pretraga, a tek kad oni dođu, liječnici će odlučiti o tome smiju li dječaci biti u kontaktu s okolinom ili će prije toga trebati liječenje. 

8.54 - Svih osam dosad spašenih dječaka osjeća se dobro. Tajnik tajlandskog ministra zdravstva Jedsada Chokdamrongsuk kaže da nemaju temperaturu niti drugih značajnijih zdravstvenih problema. Dobro im je i psihičko stanje. 

7.48 - Vođa spašavanja Narongsak Osatanakorn neizravno je odbio pomoć američkog milijardera Elona Muska koji je izgradio i poslao malu podmornicu za spašavanje dječaka iz špilje.

- Iako je to dobra i sofisticirana tehnologija, za našu misiju nije praktična. 

Musk je prije nekoliko sati na Twitteru objavio da je njegova podmornica, napravljena od dijelova rakete i nazvana Wild Boar, po nogometnom timu u kojem dječaci igraju, stigla do špilje i na raspolaganju je ako zatreba. 

7.29 - Prvi dan u špilji smo proveli 11 sati, jučer devet. Nadamo se da ćemo danas biti još brži. Ako sve bude išlo po planu, danas će svi biti vani, rekao je Narongsak Osatanakorn, voditelj operacije spašavanja.

6.55 - Tajlandske vlasti potvrdile su da je počela treća akcija spašavanja dječaka i njihova trenera iz špilje u kojoj su već više od dva tjedna. U misiji je krenulo 19 ronilaca, a unatoč jakoj kiši, zasad nema većih problema. Za spasit su ostala još četiri dječaka i njihov nogometni trener. Vlasti tvrde da će danas svi biti izvučeni.

Jučer izvukli četiri dječaka

Još četiri dječaka su izvučena u ponedjeljak iz labirinta spilje Tham Luang koja se nalazi na granici s Mjanmarom, čime je broj spašenih u utrci s monsunskim vremenom koje puni kompleks vodom narastao na osam. Dječaci su u spilji od 23. lipnja. 

'Ja nikad nisam ronio u špilji, čudno da su ih pustili unutra'
'Ja nikad nisam ronio u špilji, čudno da su ih pustili unutra'

Vođa operacije Narongsak Osottanakorn rekao je kako spasioci uče iz svog iskustva i kako su u drugom krugu spašavanja bili dva sata brži. 

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:06

Tim inozemnih ronioca i tajlandskih marinaca navodio je dječake tijekom devet sati duge operacije, kroz gotovo 4 kilometara tunela koji su nekad poplavljeni. 

Spas čeka još četvero dječaka: Roditelji ne znaju tko je vani?
Spas čeka još četvero dječaka: Roditelji ne znaju tko je vani?

Ljudi diljem Tajlanda slave  uspjeh spasioca, uključujući i školu Mae Sai Prasitsart.

Psihijatar o djeci s Tajlanda: 'Mogao bi im se razviti PTSP'
Psihijatar o djeci s Tajlanda: 'Mogao bi im se razviti PTSP'

"Želim odvesti svoje prijatelje na ručak i da igramo nogomet", dodao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 227
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a