Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trening centar KBC-a Rijeka educirao više od 300 liječnika

None Foto: Goran Kovacic/PIXSELL 6

Obilježena je 10. obljetnica početka projekta trening centra KCB Rijeka, koji je od početka projekta do danas prošlo 300 specijalista i profesora iz brojnih zemlja svijeta

Međunarodni trening centar za naprednu laparoskopsku kirurgiju debelog crijeva KBC-a Rijeka, kroz koji je od početka projekta do danas prošlo oko 300 supspecijalista i specijalista kirurgije te sveučilišnih profesora iz 20-tak zemalja svijeta, pozicionirao je KBC Rijeka kao jedan od vodećih centara za digestivnu kirurgiju u široj regiji, istaknuto je na današnjem obilježavanju jubilarne, 10. obljetnice početka projekta trening centra.

POGLEDAJ VIDEO: 

Prvi tečaj za liječnike organiziran je 2006. godine, kada je laparoskopska kirurgija u kliničkoj medicini, posebno u regiji, bila još u počecima, a od tada je u Rijeci održano gotovo 50 tečajeva. Laparoskopska kirurgija kao minimalno invazivna tehnika odmah je dobro prihvaćena u praksi zbog smanjenja kirurških komplikacija i brzog oporavka pacijenata. Tečajevi u KBC-u Rijeka od samog početka su iznimno dobro posjećeni, a u 10 godina održavanja privukli su liječnike iz Rusije, Estonije, Latvije, Litve, Slovačke, Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Grčke, Cipra, Malte i Egipta.

- Iznimno smo ponosni što iz godine u godinu u trening centar privlačimo kolege iz zemalja regije jer to dokazuje da je visoka razina kvalitete i duga tradicija digestivne kirurgije u Rijeci prepoznata i izvan granica Hrvatske. U Rijeci smo još 2002. godine počeli koristiti laparoskopsku kirurgiju, a umijeće i stručnost naših liječnika u korištenju tada nove tehnologije zahvaljujući ovom trening centru iskoristili smo za pozicioniranje naše cijele bolnice u čitavoj regiji pa i šire - izjavio je doc. dr. Marko Zelić, pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka.

- Ispunjava nas ponosom što kolege diljem regije pa i šire prepoznaju da kod nas, od naših liječnika, mogu nešto novo saznati i naučiti. To nas sve zajedno dodatno motivira, a na kraju od svega profitiraju naši pacijenti - dodao je prof. dr. Davor Štimac, ravnatelj KBC Rijeka.

Trening centar za naprednu laparoskopsku kirurgiju debelog crijeva KBC Rijeka jedan je od rijetkih edukativnih projekata neke zdravstvene ustanove u praksi koji već 10 godina neprekidno privlači interes liječnika za jednu kiruršku metodu. Na tečajevima liječnici polaznici uče o zahvatu uživo, gledajući izvođenje laparoskopskih operacija na ekranu i slušajući upute liječnika koji izvodi operaciju.

Komentiraj, znaš da želiš!