Obavijesti

News

Komentari 24

Trgovci vam moraju zamijeniti stvari kupljene na rasprodaji

Trgovci vam moraju zamijeniti stvari kupljene na rasprodaji
3

PREMALO: Piše li da je sniženje do 50 posto, toliko jeftinije mora biti barem pet posto ukupno sniženih proizvoda. Sezonska sniženja mogu biti dva puta u godini, od 27. prosinca te od 1. srpnja

VIDEO

Sniženje i do 70 posto, natpisi su koji će ovih dana mamiti kupce u prodavaonice. No po tom najvećem popustu često je teško nešto pronaći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Počela zimska sniženja u zagrebačkim trgovinama: Cijene padaju i do 70 posto Reporterka: Ivana Kovačić

Posted by 24sata on Wednesday, 27 December 2017

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, ako trgovac reklamira popust u nekom rasponu, najveći postotak sniženja na početku sniženja mora se odnositi na najmanje petinu svih proizvoda na sniženju. Sezonska sniženja mogu biti dva puta u godini, od 27. prosinca te od 1. srpnja i smiju trajati najviše 60 dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrijede ista pravila

Pravila vezana uz akcije, sezonska sniženja, rasprodaje i popuste mogu se pročitati na stranici Ministarstva gospodarstva, Zaštita potrošača.

- Za kupnju na rasprodaji, akcijskoj prodaji, sniženju, popustu ili drugim oblicima posebnog oblika prodaje potrošač ima ista prava kao u redovitoj prodaji - piše na potrosac.mingo.hr.

Pritom se misli na zamjenu i reklamiranje neispravnih proizvoda. No ispravan proizvod, ako smo se predomislili i ipak ga ne želimo, na primjer jaknu koja je krive veličine ili boje, trgovac ne mora zamijeniti.

- Iako trgovac ne mora zamijeniti proizvod ako nema nedostatak, kad potrošač želi kupljenu ispravnu i neupotrebljavanu robu zamijeniti drugom, smatra se dobrim poslovnim običajem da trgovac udovolji želji potrošača - piše na stranici Ministarstva gospodarstva u Pitanjima i odgovorima o Zakonu o zaštiti potrošača.

Premala su sniženja

U prodavaonicama bi trebali biti odvojeni proizvodi s greškom, a na njima treba jasno pisati da imaju grešku te kakva je. Ako je trgovac jasno ukazao na grešku, za taj proizvod se ne može tražiti povrat novca. Kupci u svakoj prodavaonici moraju imati mogućnost podnijeti pisani prigovor.

Mnogi kupci smatraju da kod nas sezonska sniženja nisu velika kao u drugim europskim zemljama. Kako piše Poslovni dnevnik, prema nekim istraživanjima, 70 posto proizvoda proda se na sniženjima. U Italiji svaka regija ima svoja pravila i termine sniženja, a u Sloveniji zimsko sniženje ne smije početi prije prvog radnog ponedjeljka u siječnju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto