Obavijesti

News

Komentari 0

Četiri godine od natječaja suce zovu na razgovore pred Božić

Četiri godine od natječaja suce zovu na razgovore pred Božić
1

Iz Državnog sudbenog vijeća kažu da je natječaj za dva suca Visokog prekršajnog suda objavljen u ožujku 2016. te da dinamika u postupcima imenovanja sudaca ovisi i o drugim tijelima

VIDEO

Da u pravosuđu uvijek ima tema za rubriku vjerovali ili ne, govori podatak da je Državno sudbeno vijeće (DSV) prošle srijede na svojim stranicama objavilo popis i zakazalo razgovore s kandidatima za dva suca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske za četvrtak i petak, 19. i 20. prosinca 2019. Radi se o natječaju objavljenom u Narodnim novinama još 2. ožujka 2016.

Razgovori s 60 kandidata trajat će dva dana, a za pojašnjenje iznenadnog zakazivanja razgovora nakon gotovo četiri godine pitali smo DSV i dobili opširno obrazloženje.

- Dopisima od 27. travnja 2016., Državno sudbeno vijeće je od nadležnih sudačkih vijeća zatražilo ocjene o obnašanju sudačke dužnosti za kandidate koji su podnijeli prijavu na predmetni oglas. Ministarstvo pravosuđa je dopisom od 14. lipnja 2016. izmijenilo Plan popunjavanja slobodnih sudačkih mjesta za 2013. i 2014., na način da se odustaje od popunjavanja 2 slobodna sudačka mjesta na Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske. Dopisom Ministarstva pravosuđa od 28. ožujka 2017., ponovno je izmijenjen Plan popunjavanja na način da se nastavi s postupkom imenovanja 2 suca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske. Nadležna sudačka vijeća dostavila su pravomoćne ocjene o obnašanju sudačke dužnosti 15. siječnja 2018. - odgovorili su na naš upit iz DSV-a. 

Dodali su da je predsjednica Visokog prekršajnog suda dopisima od 10. listopada 2018. i  od 11. rujna 2019., požurila predmetni postupak imenovanja sudaca. Napominju i da Zakonom o Državnom sudbenom vijeću nije propisan rok za poduzimanje određenih radnji od strane Državnog sudbenog vijeća. 

- Iz navedenog je razvidno da dinamika postupanja u postupcima imenovanja sudaca ne ovisi samo o aktivnostima Državnog sudbenog vijeća već i o aktivnostima drugih tijela koja sudjeluju u tim postupcima, a koje aktivnosti prethode konačnim odlukama Vijeća slijedom čega nije moguće odgovoriti na Vaše pitanje koliko prođe vremena od objave oglasa pa do provođenja razgovora s kandidatima s obzirom da to ovisi o okolnostima svakog pojedinog postupka imenovanja. Ovaj saziv Državnog sudbenog vijeća stupio je na dužnost 2. ožujka 2019., te je sukladno dinamici rada postupak imenovanja 2 suca Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske određen za 19. i 20. prosinca 2019. - kazali su iz DSV-a.

Neki kandidati od početnih 70 su povukli prijave, neki su zaboravili na natječaj, a neki su u međuvremenu imenovani i na druge sudove.

Pored brojnih prekršajnih sudaca javilo se nekoliko sudaca Općinskog kaznenog suda i Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Tako se s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu javio sudac Zorislav Kaleb, te sutkinje Tamara Pleše, Jasna Rađenović i Ivančica Cvitanović. S Općinskog građanskog suda u Zagrebu su se javile sutkinje: Jasmina Crnić, Helena Frigo Bomeštar, Tea Golub (poznata iz predmeta Popović – Kojić), Karmen Sekso Čolak i Vesna Horvath. 

Kandidirale su se i supruge predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i bivšeg direktora Dinama, profesora na Pravnom fakultetu u Zagrebu te supruge sudaca Županijskog suda u Zagrebu i Visokog kazenog suda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"