Obavijesti

Promo sadržaj

Tri provjerena načina kako ublažiti proljetne alergije

Tri provjerena načina kako ublažiti proljetne alergije
3

Vjerojatno ste se barem jednom zapitali zašto se primjerice ne uvede beneficirani godišnji odmor po principu da se tri dana godišnjeg odmora za vrijeme alergija broje kao jedan dan

S dolaskom proljeća sve izgleda ljepše: sunce sija, kave se piju na otvorenim terasama, priroda se budi, cvijeće cvjeta, stabla pupaju, rastu razne trave poput koprive, crkvine, breze, hrasta, platana, čempresa, jasena… I nema ništa ljepše nego otići u prirodu i „prodisati punim plućima“! 

No, sve ovo izgleda poprilično idilično do trenutka kada vas oči i nos ne počnu svrbjeti, suziti te kada počnete kihati.  Zatim se javi i sekret iz nosa, grlo vas počne boljeti, uši i nepce svrbjeti. I eto, sezona proljetnih alergija je  – službeno otvorena!

Vjerojatno ste se barem jednom zapitali zašto se primjerice ne uvede beneficirani godišnji odmor po principu da se tri dana godišnjeg odmora za vrijeme alergija broje kao jedan dan?! Nije da želimo bolovanje (svi znamo zašto ih najviše izbjegavamo), ali beneficirani GO sigurno bi riješio dobar dio problema osobama koje pate od alergijskog rinitisa/ alergijskih bolesti gornjeg dijela dišnog sustava. Doduše,  nismo sigurni da bi poslodavci i kolege koji nemaju problema s alergijama bili oduševljeni tim prijedlogom.

Zapravo, kada malo bolje razmislimo beneficirani godišnji odmor ne bi pomogao umanjiti simptome ili uzročnike alergija, ali izbjegavanje boravka na otvorenom za vrijeme velike koncentracije peludi u zraku sigurno je jedna od učinkovitijih mjera prevencije. Uz to, pranje rublja i posteljine na temperaturama iznad 60 °C, te svakodnevno usisavanje prostorija u kojima se boravi također je jedna od važnih preventivnih mjera. Na taj se način uklanjaju sićušne čestice (pelud) koje biljke ispuštaju u zrak, a koje se nakupljaju na odjeći, namještaju, tepisima, zavjesama, itd. i izazivaju alergije nakon što ih alergična osoba udahne, a imunološki sistem oslobodi antitijela koja napadaju alergene pri čemu se histamin ispušta u krv te tako uzrokuje alergijske simptome.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dok čekamo da nam suvremena medicina da konačan odgovor na pitanje zašto/ zbog čega imunološki sistem alergičnih osoba toliko burno reagira na tvari iz našeg prirodnog okruženja koje inače nisu štetne, ne preostaje nam ništa drugo nego pratiti peludnu prognozu i prije dolaska sezona alergija poduzeti sljedeće mjere opreza:

1. Ojačajte imunitet

Možda će vam se činiti neobično, ali ako želite ojačati imunitet pronađite aktivnosti koje vas opuštaju. Na taj način smanjit ćete stres, a time i razinu kortizola koji je glavni krivac posljedičnog pojačavanja lučenja tvari koje pridonose upalnim procesima i narušavanju imunološkog sistema. Izbjegavajte dužu konzumaciju lijekova kao što su kortikosteroidi, imunosupresivi ili citostatici jer oni također utječu na slabljenje imuniteta.

2. Poboljšajte prehranu

Pravilna prehrana temelj je dobrog zdravlja, a vitamin C, vitamini B6, B9 i B12, vitamin A, te minerali selen i cink temelj su jakog imuniteta. Stoga se pobrinite da vaša prehrana bude uravnotežena i bogata hranjivim nutrijentima te također izbjegavajte veće unose alkohola.

3. Nabavite kvalitetan pročišćivač zraka 

Alergijske bolesti gornjeg dijela dišnog sustava uzrokovane su isključivo velikom koncentracijom alergena u zraku. Kada bi se ti alergeni mogli uspješno ukloniti iz zraka riješio bi se problem i proljetnih alergija. Nije realno očekivati da postoji učinkovit način pročišćavanja zraka na otvorenom, ali zato se onečišćenja zraka u zatvorenim prostorijama, u kojima i provodimo najveći dio našeg vremena, itekako mogu ukloniti. Za to je idealan Theray Air iOn pročišćivač zraka s 5 različitih filtera.

1. ANTISTATIČKI FILTAR uklanja veće čestice kućne prašine, plijesni, dlake, peruti, životinjske dlake, itd.

2. ANTIBAKTERIJSKI FILTAR uklanja preostale male čestice kućne prašine, bakterije veće od 1 mikrona, pelud itd., čime štiti susjedni HEPA filtar.

3. HEPA FILTAR uklanja najmanje čestice kućne prašine i duhanskog dima, dok antibakterijski tiabendazol (organski antibakterijski spoj) uklanja bacile, spore plijesni i klice čime se sprječava opasnost od infekcije.

4. ANTIALERGIJSKI FILTAR predstavlja mješavinu srebra, apatita (vrste minerala) i antibakterijskog agensa koji je naročito učinkovit protiv bakterija legionele (Legionella bacillus),a koje su naročito opasne po zdravlje beba. Filtar sadrži i ekstrakt lišća Ginkgo biloba koje su vrlo učinkovite protiv astme, plućnih bolesti i problema s cirkulacijom, te uklanjaju uzroke alergija, virusa gripe i bakterije.

5. FILTAR S AKTIVNIM UGLJIKOM uklanja neugodne mirise hrane, otrovne plinove i ostale mirise zahvaljujući svojim visoko upijajućim svojstvima.

Naposljetku, tako pročišćeni zrak prolazi kroz generator negativnih iona koji dodatno poboljšava kvalitetu zraka i omogućava vam uživanje u stvarno svježem zraku bez alergena, virusa i bakterija. Uz to, lijep dizajn i tihi rad čine Theray Air iOn pročišćivač zraka poželjnim dodatkom u svakoj kući ili uredu.

No, sada dolazimo i do dijela gdje glas na televiziji kaže „Ali to nije sve!“. Međutim, mi ćemo samo staviti poveznicu OVDJE pa ukoliko vas zanima što još Theray Air iOn pročišćivač zraka čini toliko genijalnim – slobodno kliknite i provjerite.

Ukoliko i dalje mislite da je previše posla i truda provoditi preventivne mjere protiv alergija, uvijek vam preostaje podnijeti prijedlog izmjene zakona o uvođenju beneficiranog godišnjeg odmora za vrijeme alergija!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu
PROMO

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Međimurska kuhinja nije nestala: Imamo recepte za odlični teleći odrezak
PROMO

Međimurska kuhinja nije nestala: Imamo recepte za odlični teleći odrezak

Restoran Tajer je prije nekoliko godina u srce Zagreba vratio tradicionalnu kuhinju te slovi kao svojevrsni zaštitnik starinskog, međimurskog načina pripreme hrane
5 razloga zašto trebate doći u Rovinj na treće izdanje Weekend Food Festivala
promo

5 razloga zašto trebate doći u Rovinj na treće izdanje Weekend Food Festivala

Tijekom tri dana Weekend Food Festivala koji se održava od 19. do 21. travnja, posjetitelji će uživati u predavanjima, panel diskusijama, druženju, isprobavanju zanimljivih jela i naravno, dobroj zabavi!