Obavijesti

News

Komentari 28

Triglav u 10 godina odnio 29 života: 'Opreza nikad dosta'

Triglav u 10 godina odnio 29 života: 'Opreza nikad dosta'
1

STRMA I VISOKA PLANINA U posljednjih deset godina 29 planinara je izgubilo život na Triglavu, a stradalo ih je 473. Tri su poginula Hrvata, a 86 ih je spašavala Slovenska gorska služba...

VIDEO

Triglav je vrlo strma i visoka planina. Na tim strminama vrebaju mnoge opasnosti, a najčešće se događa da se čovjek posklizne ili da se nešto pod njim odlomi. To nekad ne mogu izbjeći ni najspremniji i najiskusniji planinari.

Kaže nam to iskusni hrvatski alpinist, član HGSS-a, snimatelj i putopisac Stipe Božić. Sam je Triglav svladao barem desetak puta te se penjao i po iznimno zahtjevnoj sjevernoj stijeni.

- Većina nesreća je pri silasku jer ste tad puno umorniji nego što ste bili pri usponu. Uz to, čovjek nije anatomski dobro građen za spuštanje po strminama jer ne vidimo dobro gdje gazimo i u neprirodnom smo položaju – objasnio je Stipe. Zadnji put je ovih opasnih 2864 metra nadmorske visine svladao prije 15 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nisam prisustvovao ni jednoj nesreći ondje, a planinara koji je, nažalost, u subotu na Triglavu ostavio život znao sam iz viđenja. Susretali smo se po planinama na Mosoru - kaže nam Stipe, koji je prije dva mjeseca bio u Nepalu i svladao vrh od 6200 metara.

A što ljude vuče u planine, pojasnio nam je Stipe na svojem primjeru.

Pokretanje videa...

01:25

- Oduvijek stremim visinama. Volim biti blizu nebu, u tišini ili u društvu odabranih prijatelja s kojima dijelim tu ljepotu planina. Ondje čovjek ima vremena za sebe. Ovo je nekoristan sport ako gledate financije, ali za zdravlje i um čuda čini. Čovjek se planinareći osjeća zdravo, no opreza nikad dosta - kaže nam Stipe.

Poginuo sinu (15) pred očima: 'Ne vjerujemo da ga više nema'
Poginuo sinu (15) pred očima: 'Ne vjerujemo da ga više nema'

Iz Slovenske gorske službe spašavanja kažu nam da je u posljednjih deset godina na Triglavu stradalo 473 ljudi.

Među njima je bilo 86 Hrvata. S Triglava se nikad kući nije vratilo 29 planinara.

Poginuo sinu pred očima

Naš Slaven Sučević (49), koji je ondje poginuo u subotu, bio je treća hrvatska žrtva Triglava.

Slaven je bio duša od čovjeka. Boljeg nisam poznavao. Bio je srce društva, mornarice, stup obitelji. Volio je ljude i društvo. Ne mogu vjerovati da ga nema, priča nam Zvonimir Perica. S poginulim Slavenom Sučevićem (49) bio je veliki prijatelj.

Pokretanje videa...

00:28

Samo nekoliko minuta prije kobnog pada u subotu Slavena su fotografirali na vrhu Triglava na 2864 metra nadmorske visine. Prema riječima Zvonimira, nikad nije riskirao i držao se svih pravila uspona.

Tog kobnog dana se desetak od 32 člana ekspedicije penjalo na vrh.

Uspon je iznimno zahtjevan jer put u jednom pravcu traje od šest do osam sati. Zbog toga su se samo fizički najspremniji mogli upustiti u taj pothvat. Sučević se spuštao sa sinom (15), koji je bio 20-ak metara udaljen od njega, dok je Slaven bio među zadnjima.

Prilikom silaska na završetku sajle propao je kamen. Sučević je pao u provaliju duboku 100 metara. Helikopter je stigao za 20 minuta, no bilo je prekasno.

- Radi se o osiguranom planinarskom putu koji ima sajle i klinove. Svi planinari posjedovali su odgovarajuću opremu za osigurani planinarski put i kacige. Vrijeme ih je poslužilo i dan je bio prekrasan, a Slaven se posebno tome radovao. Na vrh su stigli oko 14 sati. Nakon kraće pauze i okrijepe krenuli su natrag. Između Velikog i Malog Triglava postoji prijevoj tzv. kičma. Točno na početku tog prijevoja dogodila se ova tragedija - priča Zvonimir.

Odmah je alarmiran slovenski GSS. Sučeviću, nažalost, nije bilo spasa. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...