Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trojici za napad na Madrid 40 tisuća godina zatvora

None Foto: AFP 3

Marokanci Jamal Zougam i Otman el Ghanoui te Španjolac Emilio Trashorras osuđeni su na 1000 godina zatvora zbog napada na Madrid

Trojac je za organiziranje napada dobio 12 godina zatvora, za svaku žrtvu, a bilo ih je 191 po 30 godina, za svakog ranjenog , njih 1800 po 20 godina zatvora te zbog četiri napada po 15 godina zatvora. To ukupno iznosi 42.922 godine zatvora.
Od 28 optuženih, njih sedam je oslobođeno optužbi, a među njima i navodno "mozak operacije" Rabei Ahmed.
- Pravda je zadovoljena - komentar je premijera Zapatera nakon objave presude za napad na željeznicu u ožujku 2004. godine. Među optuženima je i jedna žena, a većinom je riječ o Arapima, Marokancima te nekolicini Španjolaca. Tisuće godina zatvora su simbolika jer prema španjolskom zakonu najstroža kazna koju može dobiti je 40 godina. Na suđenju nije dokazano da je teroristička organizacija ETA bila umiješana u napad na Madrid. Svi optuženi tijekom postupka su tvrdili da nisu krivi. U tom napadu na madridsku željeznicu na postaji Atocha poginula je 191 osoba, a ozlijeđeno je oko 1800 ljudi.

Komentari (2)
  • Da je napad kod nas dobili bi svi ili oslobadajucu presudu ili uvjetnu na 3 mjeseca !!!!! Meni da se sudi vani trazio bi da se prebaci u HRVATSKU proces, dobijem zastaru ili nakon 60 godina dode rjesenje :) !!! A kod ovih za ranjavanje po 20 godina, Bem ti zivot ! Kod nas za ubojstvo dobijes 2 godine, ako i to, puno sam reko !

    1. 11. 2007,   02:49
  • Svaka cast!!! A govna koja su ubijala neduzne civile u agresiji na RH su dobila oslobadjajuce presude ili nesto sitno! Jel to cijena za generale koje ste isporucili Karli? Ha Ivo? Ako je to pravda nabijem ja EU! Kako te nije sram kandidirati se za izbore i unaprijed proglasavati pobjedu?

    1. 11. 2007,   05:33