Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trošak kampanje: Narodna je koalicija u minusu 1,8 mil. kn

None Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Narodna koalicija (SDP, HNS, HSS, HSU) za prijevremene parlamentarne izbore osigurala je 7, 4 milijuna, a potrošila 9, 2 milijuna kuna, kampanju je, dakle, zaključila s manjkom od 1, 8 milijuna kuna

Narodna koalicija (SDP, HNS, HSS, HSU) za prijevremene parlamentarne izbore osigurala je 7, 4 milijuna, a potrošila 9, 2 milijuna kuna, kampanju je, dakle, zaključila s manjkom od 1, 8 milijuna kuna, pokazuje objavljeni Financijski izvještaj o financiranju kampanje.

Koalicija je kampanju glavninom financirala vlastitim sredstvima (sedam milijuna), tek manjim dijelom, sa 209 tisuća kuna, pomogli su joj donatori. 
Najveće pojedinačne donacije, po 30 tisuća kuna, uplatili su HNS-ovi kandidati za zastupnike Predrag Štromar i Milorad Batinić, te SDP-ov Vedran Babić koji je donirao ukupno 17 tisuća kuna. HNS-ova Marija Puh donirala je 15 tisuća, SDP-ova europarlamentaraka Biljana Borzan pet tisuća. Donirali su i SDP-ovi kandidati za zastupnike,  Domagoj Hajduković 2.750 a Ranko Ostojić 1.500 kuna. 
Koalicija je imala kandidate u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, najviše je, 1, 1 milijun kuna, uložila u kampanju za Treću izbornu jedinicu, po milijun kuna potrošeno je za kampanju u Drugoj i Desetoj jedinici. 
Manjak od 1, 8 milijuna kuna, Koaliciji ne bi trebao predstavljati problem s obzirom na to da je osvojila 54 saborska mandata, a svaki nosi 135 tisuća kuna naknade za izborne troškove. 
Glavnina, od 60 sudionika, prijevremenih parlamentarnih izbora već je javno objavila financijska izvješća o financiranju kampanje iz kojih se vidi da je na kampanju najviše potrošio HDZ (13, 6 milijuna), potom Narodna koalicija (9,2 milijuna), pa Bandićeva Koalicija za premijera (3,7 milijuna), Most (2,2 milijuna), Jedina opcija (1,2 milijuna)...
Zakonski rok za javnu objavu izvješća je srijeda, do ponoći. 

Komentari (30)
  • Sdp ima još priliku da se očisti, da se preustroji, ali ne znam kako i gdje početi? Picula bi bio jedno rješenje, ali on ne paše uz postojeću sdp-bazu ili još bolje sa takvom bazom ni on ne bi imao neki uspjeh. Eto to je veliki hendikep Sdp-a, milanović okružen jovanovicima, bauk-ima, stazićima, marasima iiiiii, je uspio sve, ama baš sve dovesti u pitanje i uništiti. Sdp birači su posebna priča, to biračko tijelo je prestaro, bez ideja koje čeka samo na svoju mirovinu i da ju što duže dobija, ti birači, pored svoje umne ograničenosti, ostali su i razvojno na titovo/ staljinističkoj razini. Već komentari na ovom forumu dobro ukazuju interese tog biračkog tijela, ti još uvijek veličaju diktatore, pravdaju zločine, i obožavaju kult ličnosti. Milanović kao osoba i nije toliko kriv, Sdp-ovci su iz njega napravili ono što su željeli, njima nije nikada bio interes stvarati, nego očuvati svoje pogodnosti, privilegije. Zašto bi se inače toliko opirali ispitivanju komunističkih zločina, pa naravno....nedaj Bože da se to zarola, gdje bi bila ta HISTORIJA pobjednika, a to nikada nisu ni bili. Ako bi Picula preuzeo Sdp, ili onaj mladi iz Slaonije, prvi korak bi trebao biti konfrontacija sa istinom, sve staviti na stol i preorijentirati Sdp, stvoriti istinski modernu socijalističku stranku, a modela ima puno, time bi se oslobodio svih tereta koji će Sdp dugo pratiti, stvorio bi moderno, napredno, AKTIVNO biračko tijelo.

    25. 10. 2016,   18:44
  • Odlaze u povijest, kao sto rekoh nedavno :)

    25. 10. 2016,   17:03
  • SDP-ovci su nesposobni. Oni bi vodili državu e ne mogu niti sami sebe. Jedino im dobro ide urlanje u Saboru.

    25. 10. 2016,   22:45