Obavijesti

News

Komentari 65

Očekujući stalni rast, vlada troši

Troši sve više, kupuj glasove, ne provodi reforme i hvali  sebe
1

Od 2016. godine, kad je Plenković preuzeo vlast, potrošnja u proračunu je porasla za 19 milijardi kuna. Više odlazi za plaće, mirovine, nabavu vojne opreme, subvencije i dugove u zdravstvu koji se gomilaju.

VIDEO

Proračun za 2019. temeljen je na realnim osnovama, socijalno je osjetljiv i okrenut razvoju te usmjeren na daljnje porezno rasterećenje građana i poduzetnika.

Poručio je to predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak u Saboru.

Branio je proračun za sljedeću godinu koji planira rekordnu potrošnju od 140,3 milijarde kuna. Premijer je nabrajao svoje uspjehe, a oni su se uglavnom sveli na brojanje kome je dao više novca jer Vlada planira i rast i sljedeće godine.

Vlada inače planira potrošiti čak 19 milijardi kuna više sljedeće godine nego što je država trošila kad je Plenković preuzeo njezino kormilo.

Jučer je i ministar rada Marko Pavić objavio da je postignut dogovor sa sindikatima te da će plaće u javnim i državnim službama do kraja sljedeće godine rasti u dva navrata, prvo tri posto, a zatim od srpnja još dva posto.

- Ovim osam sindikata prekida sve štrajkaške aktivnosti - rekao je nakon dogovora Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Za plaće će se tako trošiti oko 29,5 milijardi kuna, za mirovine oko 40 milijardi kuna s planiranim povećanjem, zadužit ćemo se još 30 milijardi kuna, rastu subvencije za dječji doplatak, subvencije za vojni proračun, zdravstvo će dobiti 1,4 milijarde kuna više za trošiti jer će nam povisiti zdravstvene doprinose.

Iako je Vlada rasteretila dijelom građane kroz niži PDV na dio živežnih namirnica, činjenica je da ni jedna od krupnih reformi u javnoj upravi, pravosuđu, rezanju parafiskalnih nameta i zdravstvu nije provedena.

A stručnjaci upozoravaju da će već 2020. godine na vratima biti nova recesija za koju ćemo biti nespremni. Država jednostavno previše planira trošiti iako Plenković ispravno tvrdi da neće biti proračunskog manjka ako se ostvari ovaj rast gospodarstva. Ali što ako gospodarstvo počne padati?

- Još sljedeće godine će vjerojatno sve funkcionirati, a onda se gospodarski ciklus okreće i samo je pitanje koliko će se brzo okretati. Sve je slično kao i 2008. godine pred početak krize, samo što smo tad imali dug od 40 posto BDP-a, a na kraju sljedeće godine on će iznositi 71 posto BDP-a, ali će manjak biti na nuli.

Vlada je poreznim rasterećenjem i ovom potrošnjom dala gas do kraja, kad se ciklus okrene i dođe recesija, vidjet ćemo koliko naš motor može daleko ići. Usporavanje rasta i za jedan-dva posto značit će problem - kaže Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Da iz krize nismo ništa naučili i da ponavljamo iste pogreške smatra i predsjednica udruge poslodavaca Gordana Deranja.

- Kao država i dalje nastavljamo trošiti više nego što zarađujemo. Samo smo dio skupih kredita sad zamijenili sredstvima iz fondova Europske unije i ta sredstva su jedini razvojni moment proračuna za 2019. godinu. U njemu nema naznaka nikakvih ozbiljnih reformi i to je ono što nas sve treba brinuti - poručila je kad je njihov skor pokazao da kao država idemo još nazad i da nas drugi prestižu.

A negativni signali već stižu i iz Europske unije i iz Hrvatske, ali na njih je rijetko tko obratio pozornost u Saboru tijekom rasprave o proračunu.

U razdoblju od lipnja do rujna, koji su uvijek zbog špice sezone bili najbolji mjeseci, očekuje se da će BDP manje rasti nego proljetos! I to unatoč svim pohvalama dolascima turista. Čak osam ekonomista je u anketi Hine upozorilo na ozbiljne razloge usporavanja gospodarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa