Obavijesti

News

Komentari 2

Trudeau je uspio zadržati vlast u Kanadi ali je izgubio većinu...

Trudeau je uspio zadržati vlast u Kanadi ali je izgubio većinu...
3

Ovi savezni izbori smatraju se referendumom o Trudeau, koji je izdržao težak prvi mandat okaljan skandalom...

VIDEO

 Liberalna stranka Justina Trudeaua zadržala je vlast, ali tijesna izborna pobjeda znači da će kanadski premijer morati sastaviti manjinsku vladu, javljaju u utorak svjetske novinske agencije.

Kanadski premijer Justin Trudeau osvaja drugi mandat
Kanadski premijer Justin Trudeau osvaja drugi mandat

Njegova stranka imat će najviše mjesta u parlamentu, ali će drugi mandat biti puno teži jer će se morati oslanjati na ostale stranke u donošenju zakona.  

Očekuje se da će liberali osvojiti 156 mjesta od 338 mjesta u parlamentu, što znači da im za većinu nedostaje još 14.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trudeauovi konzervativni rivali desnog centra blizu su osvajanja 122 mjesta, što je veliki porast u usporedbi s 95 mjesta koliko su imali ranije.

Ovi savezni izbori smatraju se referendumom o Trudeau, koji je izdržao težak prvi mandat okaljan skandalom.

- Učinili ste to, moji prijatelji. Čestitam!, rekao je u utorak Trudeau svojim pristašama u Montrealu koji su mu klicali.

Obraćajući se svojim biračima diljem zemlje, Trudeau im je zahvalio.

- Hvala što vjerujete da ćemo voditi našu zemlju u pravom smjeru.

Liberal leader and Canadian Prime Minister Justin Trudeau attends a rally during an election campaign visit to Mississauga

Trudeau je došao na vlast 2015. kao karizmatičan lik obećavajući "sunčane putove".  Međutim, popularnost mu je pala zbog starih fotografija i snimki na kojima je, obučen u Aladina i namazan kao crnac, prema ocjenama javnosti imao "rasističke" ispade.

Osim toga, liberalnog premijera je bivša ministrica pravosuđa Jody Wilson-Raybould početkom godine optužila da su joj vladini dužnosnici prijetili da građevinska tvrtka tvrtka SNC-Lavalin ne bude optužena za korupciju.

Sada će se morati osloniti na NDP u donošenju ključnih zakona.

Dodatno skretanje ulijevo

Iako je lijevo orijentirana Nova demokratska stranka (NDP) imala razočaravajuću noć, budući da je osvojila puno manje nego na izborima 2015., ona bi mogla imati znatan utjecaj na novu Trudeauovu vladu.

- Mislim da će se liberalna vlada s podrškom NDP-a dodatno nagnuti prema lijevo, smatra John Manley, bivši liberalni ministar financija koji danas radi u privatnom sektoru.

- To sad poteže niz pitanja oko zahtjeva koje će NDP postavljati. Koja će biti cijena upravljanja? A mislim da će poslovni svijet odgađati svoje odluke dok ne dobiju neku potvrde o tim pitanjima, dodao je. 

Manjinske vlade u Kanadi rijetko traju duže od dvije do dvije i pol godine. 

Čelnik NDP-a Jagmeet Singh kazao je kako je razgovarao s Trudeauom i da se obvezao "teško raditi kako bi ostvario prioritete države". 

Ankete su prije izbora najavljivale tijesnu utrku između Trudeaua i njegovog glavnog rivala, konzervativnog čelnika Andrewa Scheera. Prijevremeni rezultati pokazuju da su konzervativci zapravo osvojili najviše glasova na nacionalnoj razini.

47-godišnjeg Trudeaua koji je kao premijer promicao različitosti u posljednjoj fazi kampanje podržao je i bivši američki predsjednik Barack Obama koji se smatra jednim od posljednjih progresivnih čelnika u većim svjetskim demokracijama. 

No bivši sin pokojnog premijera Pierrea Trudeaua morao je nadvladati i osjećaj zamora njegovom vladom.

Američki predsjednik Donald Trump, čiji je odnos s Trudeauom često bio napet, čestitao mu je na Twitteru na "divnoj i teško dobivenoj pobjedi". 

Rast podrške zabilježio je i separatistički Bloc Quebecois koji je u saveznoj državi Quebec dobio 32 mjesta, tri više nego na izborima 2015. godine. 

Rast su zabilježili i zeleni. 

Dva liberalna ministra izgubila su svoja mjesta na zapadu Kanade, uključujući ministra za javnu sigurnost Ralpha Goodalea. Nezadovoljstvo Trudeauom narasla je u regiji u kojoj se proizvodi nafta zbog ekoloških politika za koje energetska industrija tvrdi da će ugroziti njezin rad. 

Najveća naftna lobistička skupina krivi Trudeauove mjere za zaustavljanje investicija u tom sektoru, a neke svjetske energetske tvrtke napustile su naftna područja Alberte, tradicionalno konzervativne savezne države koja proizvodi najviše energenata u Kanadi. 

No kanadska ekonomija u 2019. je bilježila rast. Kanadski dolar ove godine stoji najbolje u konkurenciji valuta ostalih država G10 te je narastao 4 posto u odnosu na američki dolar. 

Bilježi se i velik rast zaposlenosti i inflacija koja se drži oko zacrtanog cilja središnje banke od 2 posto. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.