Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump bez rukavica: Ukrajina i Kina trebaju istražiti Bidene

None Foto: Stefani Reynolds/DPA/PIXSELL

Usput, i Kina bi trebala započeti istragu o Bidenima. Jer ono što se dogodilo ondje je jednako loše kao u Ukrajini, kazao je američki predsjednik prije puta na Floridu.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da želi da Ukrajina i Kina istraže političkog suparnika, demokrata Joea Bidena i njegova sina, otvoreno zatraživši ono zbog čega su demokrati u Kongresu pokrenuli istragu za njegovim opozivom.

Trumpovi raniji pokušaji da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pokrene istragu o Bidenu i njegovu sinu Hunteru zabilježeni su u zapisniku telefonskog poziva od 25. srpnja koji je objavila Bijela kuća, kao i u prijavi zviždača u kojoj se tvrdi da je Trump htio stvoriti pritisak na ukrajinskog čelnika uskraćivanjem američke financijske pomoći. 

- Preporučam im da započnu istragu o Bidenima - odgovorio je Trump na pitanje o tome što želi od Zelenskija. 

Dodao je i kako vjeruje da istragu o obitelji vjerojatnog demokratskog predsjedničkog kandidata na izborima iduće godine treba otvoriti i Kina zbog poslovanja Huntera Bidena u toj azijskoj državi, no nije otkrio na što konkretno misli. 

- Usput, i Kina bi trebala započeti istragu o Bidenima. Jer ono što se dogodilo ondje je jednako loše kao u Ukrajini - kazao je američki predsjednik prije puta na Floridu. 

Prvi svjedok u slučaju Ukrajina

U četvrtak je bivši američki izaslanik u Ukrajini Kurt Volker postao prvi svjedok koji je svjedočio pred Kongresom u istrazi za Trumpov opoziv, piše BBC. 

Volker je spomenut u žalbi anonimnog zviždača, a u Kongresu će svjedočiti pred odborima Zastupničkog doma za nadzor, obavještajna i inozemna pitanja. 

Ostavku je dao u petak, nakon objave žalbe u kojoj se opisuje da je pokušao "umanjiti štetu" od Trumpovog zahtjeva Zelenskiju. 

Američki predsjednik od ukrajinskog kolege je tražio da istraži Bidena i njegova sina Huntera koji je, u vrijeme dok mu je otac bio potpredsjednik u vladi Baracka Obame, radio u upravi ukrajinske energetske kompanije. 

Demokrati su zbog toga optužili Trumpa da stvara pritisak na Ukrajinu, ranjivog američkog saveznika, radi vlastite političke koristi. 

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi zbog toga je prošli tjedan najavila službenu istragu za opoziv. 

Trump je u srijedu rekao da je djelovao primjereno, a Bidena i njegova sina je nazvao "hladnokrvnima i nečasnima". Predsjednik ih je ponovno optužio za nezakonitosti, ali nije iznio dokaze. 

Komentari (32)
  • Pazi ti ovo, čovjek traži istragu protuzakonitih kriminalnih radnji i onda se njega sotonizira, traži zid da bi se dileri i krimosi spriječili u prelasku još gori od onih koji na naše granice naviru i opet je on negativac? Assange otkrije zlodjela Američke politike i opet je on neprijatelj broj jedan u državi vladavine i prava? DEMOKRACIJE? Super je ovo jer će ljudi vidjet kako funkcionira "demokracija i provođenje zakona i prava" u Americi! Johnson, po stilu Trumpov mlađi brat blizanac želi BREXIT i provodi ga beskompromisno a BREXIT je volja naroda na referendumu i pazite vi to, onda ga prozivaju da radi protiv naroda i države, a samo želi provest VOLJU NARODA, dali vam je sada jasnije kako i zašto se IDENTIČNO po pitanju referenduma radi kod nas? Zašto? Pa zato jer je demokracija šarena laža a GELINE borbe za oslobođenje svijeta će se događat globalno kao u Hong-Kongu i žuti prsluci u Francuskoj, guraju ljude preko ruba pamet i i živaca, to će im se obit o glavu!

    3. 10. 2019,   19:17
  • Bravo, Predsjedniče! Korumpiranu leftardiju koja je trošila novce američkih i ukrajinskih poreznih obveznika kao da sutra ne postoji - u doživotnu prdekanu.

    3. 10. 2019,   18:58
  • Kad čitam tekstove indexovih novinara, dobivaš dojam da se Trump pozitivno ponaša, jer ni u jednom tekstu nije razumljivo napisano o kakvoj se pogrešci predsjednika radi.

    3. 10. 2019,   19:50