Obavijesti

News

Komentari 21

Trump će proglasiti izvanredno stanje: Evo što to točno znači

Trump će proglasiti izvanredno stanje: Evo što to točno znači
2

Tim činom predsjednik dobiva ovlasti koje inače nema - konkretno, dobit će pristup državnom novcu namijenjenom za saniranja stanja izazvanim prirodnim katastrofama ili sličnim pojavama

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump potpisat će Zakon o sigurnosti granice kojim je dobio 1,37 milijarda dolara za izgradnju 88,5 km fizičkih zapreka na granici, ali i izbjegao ponovnu blokadu rada javne uprave. Istovremeno, Trump je najavio da će proglasiti izvanredno stanje u Sjedinjenim Državama zbog ilegalne imigracije na američko meksičkoj granici.

Naime, Bijela kuća je prema riječima glasnogovornice Sarah Sanders situaciju na granici proglasila nacionalnom, sigurnosnom i humanitarnom krizom na koju misli odgovoriti proglašavanjem izvanrednog stanja. 

Tim činom predsjednik dobiva ovlasti koje inače nema - konkretno, dobit će pristup državnom novcu namijenjenom za saniranja stanja izazvanim prirodnim katastrofama ili sličnim pojavama, i na taj će način pokušati izigrati volju Kongresa

Drugim riječima, to će Trumpu omogućiti pristup novcu koji mu treba za izgradnju zida na granici, odnosno svoti od 5,7 milijardi dolara, koje mu Kongres krajem prošle godine nije htio odobriti, što je rezultiralo blokadom rada javne uprave.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Bijela kuća: Donald Trump će proglasiti izvanredno stanje
Bijela kuća: Donald Trump će  proglasiti izvanredno stanje

Međutim, proglašenje izvanrednog stanja nije alat kojim se predsjednik može služiti po volji, odnosno kad god se ne uspije dogovoriti s Kongresom.

Što je izvanredno stanje?

Vrhovni sud SAD-a nije precizno definirao što je točno izvanredno stanje. Definicija izvanrednog stanja upravo je ono što bi odredilo je li odluka nekog predsjednika o proglašenju izvanrednog stanja zakonita ili ne. 

Prema pravnom tumačenju, proglašavanje izvanrednog stanja rezervirano je za situacije koja su hitne, ne događaju se redovito, predstavljaju krizu velikih razmjera i nemoguće ih je predvidjeti, primjerice nekakva prirodna katastrofa ili unutarnje ili vanjsko ugrožavanje nacionalne sigurnosti. 

Donald Trump ne odustaje: Dovršit ćemo zid s Meksikom
Donald Trump ne odustaje: Dovršit ćemo zid s Meksikom

Prema tom tumačenju, vrlo je dvojbeno uklapa li se ilegalna imigracija u definiciju izvanrednog stanja, jer se nije dogodila preko noći, niti je riječ o katastrofi nesagledivih razmjera. Jasno, za očekivati je da će Trumpov potez naići na pravne prepreke, odnosno da će mu se Kongres sudskim putem suprotstaviti i pokušati osporiti proglašenje izvanrednog stanja na sudu.

'Još jedan primjer nepoštivanja vladavine prava'

Na najavu proglašenja izvanrednog stanja reagirala je predsjednica Kongresa Nancy Pelosi, koja je istaknula da je ovo još jedan primjer Trumpovog nepoštivanja vladavine prava. 

- Ovo nije izvanredno stanje, a predsjednikovo izazivanje straha ne čini situaciju izvanrednom. Nije mogao uvjeriti Meksiko, Amerikance ni svoje stranačke kolege da plate za njegov neučinkovit i skup zid, pa sada pokušava zaobići Kongres u očajničkom pokušaju da poreznike zainteresira za ovo. Kongres će braniti svoj ustavni autoritet - rekla je Pelosi.

Trumpov povod za proglašenje izvanrednog stanja našao i na meti kritika korisnika Twittera, koji su došli na različite ideje zbog kojih bi trebalo proglasiti izvanredno stanje - primjerice, jedan je htio proglašavanje izvanrednog stanja jer mu je nestalo čokoladnih keksiju, drugome pak što netko ispred njega po pločniku hoda presporo, treći jer je naletio na red ispred muškog WC-a, a četvrti tviteraš zatražio je izvanredno stanje zbog utapljanja u Trumpovim s*ranjima. 

Podsjetimo, u prosincu prošle godine, Trump je od Kongresa zatražio 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici. Prema američkom ustavu, Kongres kontrolira nacionalnu blagajnu i donosi glavne odluke o tome kako će se trošiti novac poreznih obveznika. Njegov zahtjev nije prošao, a sukob Bijele kuće i Kongresa izazvao je 35-dnevnu blokadu rada javne uprave. 

Blokada javne administracije počela je 22. prosinca jer je Donald Trump, revoltiran što nije dobio traženih 5,7 milijardi za gradnju zida odbio potpisati prijedlog proračuna. Kako nije odobren proračun, tako je oko 800 tisuća javnih službenika prestalo dobivati plaće za svoj rad. 

Pritisnut rastućim nezadovoljstvom ljudi koji nisu dobivali plaće, nisu mogli plaćati račune, mnogi od njih su prestali dolaziti na posao. Trump je popustio i potpisao plan proračuna. Međutim, već se počeo poigravati s idejom proglašenja izvanrednog stanja kako bi dobio što želi.

Na granici pretilosti: Donald Trump nabacio par kilograma
Na granici pretilosti: Donald Trump nabacio par kilograma

Prema podacima Centra Brennan, Bill Clinton je u razdoblju dok je bio predsjednik proglasio 17 nacionalnih izvanrednih stanja, George Bush 13, a Barack Obama 12. Od 1978. do danas proglašeno je ukupno 58 izvanrednih stanja, od kojih je 31 još uvijek na snazi, primjerice izvanredno stanje nakon terorističkog napada 11. rujna 2001

Obama je proglašenja izvanrednog stanja koristio za uvođenje sankcija Rusiji zbog miješanja u američke izbore i aneksije Krima, kao i određenim međunarodnim organizacijama, a izvanredno stanje proglasio je krajem 2009. godine zbog širenja svinjske gripe kako bi se zdravstveni sustav učinkovitije reagirao na epidemiju.

U tom trenutku, od svinjske gripe  u zemlji je preminulo tisuću ljudi, a hospitalizirano je oko 20 tisuća. Međutim, do sada ni jedan predsjednik Sjedinjenih Država nije proglasio izvanredno stanje s ciljem poništavanja odluke koju je donio Kongres i radi ostvarivanja svojeg predizbornog obećanja - gradnje 3000 kilometara dugog zida između SAD-a i Meksika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje