Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump će zabraniti novačenje transrodnih vojnika u SAD-u

None Foto: LEAH MILLIS

Trump je 2017. objavio plan po kojem bi se transrodnim osobama zabranilo služenje u vojsci, ukidajući tako politiku koju je godinu dana ranije uveo bivši demokratski predsjednik Barack Obama

Američki vrhovni sud u utorak je dao za pravo predsjedniku Donaldu Trumpu koji je zabranio vojnu službu brojnim transrodnim osobama, dopustivši da ta politika stupi na snagu tako što je poništio odluke nižih sudova koji su je blokirali pozivajući se na ustav.

Odlukom, za koju je bilo pet konzervativnih nasuprot četvoro liberalnih sudaca, odobrava se zahtjev Trumpove administracije da se ukinu nalozi federalnih sudaca protiv te politike dok se njezina legalnost provjerava na nižim sudovima.

Suci su, međutim, odbacili zahtjev da oni odluče o meritumu stvari, prije nego što o tome presude savezni prizivni sudovi koji razmatraju to pitanje.

Odvjetnici koji zastupaju transrodne osobe osudili su sudsku odluku.

"Više od 30 mjeseci, transrodni vojnici hrabro služe našoj zemlji, a sada im je još jednom izmaknuto tlo pod nogama", rekao je Peter Renn, odvjetnik udruge Lambda Legal koja zastupa neke od tužitelja.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi ocijenila je da je zabrana koju je republikanski predsjednik "uveo transrodnim Amerikancima smišljena kako bi se ponizilo hrabre muškarce i žene koji žele služiti svojoj domovini".

Trump je 2017. objavio plan po kojem bi se transrodnim osobama zabranilo služenje u vojsci, ukidajući tako politiku koju je godinu dana ranije uveo bivši demokratski predsjednik Barack Obama dopustivši im po prvi put da služe vojsku otvoreno i dobiju medicinsku skrb kako bi prešli u drugi spol.

Trump, čija je administracija poduzela i druge korake kako bi se ograničila prava trasrodnih Amerikanaca, kaže da njihova služba u vojsci izaziva "goleme medicinske troškove i poremećaje".

Komentari (99)
  • Dakle, transrodne osobe su se prijavljivale u vojsku, jer bi im u tom slučaju vojska plaćala tranzicijske operacije. Ma bravo demokrati, to se zbilja zove bolesna politika. Bravo Trump! Možda ima nade za Ameriku.

    23. 1. 2019,   01:20
  • Pametno

    22. 1. 2019,   22:57
  • Samo potpuni diletant može biti protiv ovog poteza predsjednika Trumpa. Razne Pelozice, Obame i slični likovi pojma nemaju o materiji o kojoj bi htjeli odlučivati. Ovim potezom predsjednik Trump je spriječio velike probleme Američkoj vojsci. Očito je da razum u SAD-u pobjeđuje polako ali sigurno.

    22. 1. 2019,   23:17