Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump: Dolar se treba temeljiti na snazi zemlje, mora biti jak

None Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Dodao je da su izjave njegova ministra financija dan ranije o koristi koju Sjedinjenim Državama donosi "slabiji dolar", zbog kojih je naglo pala vrijednost zelene valute, "izvađene iz konteksta"...

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u četvrtak da je za "jak dolar", nakon izjava svog ministra financija Stevena Mnuchina koje su znatno oslabile zelenu valutu.

Euro koji je u četvrtak nešto ranije prvi put od 2014. premašio simboličan prag od 1,25 dolara, naglo je pao kada su te izjave izašle u javnost i ponovo je bio ispod 1,24 dolara.

Dolar se "treba temeljiti na snazi zemlje, tako dobro radimo da naša zemlja ponovo postaje gospodarski snažna (...) i na kraju želim vidjeti jak dolar", rekao je Trump odgovarajući na pitanje mreže CNBC na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, u Švicarskoj.

Dodao je da su izjave njegova ministra financija dan ranije o koristi koju Sjedinjenim Državama donosi "slabiji dolar", zbog kojih je naglo pala vrijednost zelene valute, "izvađene iz konteksta".

Dolar je odmah ojačao nakon objave dijela tog intervjua koji će se u cijelosti objaviti u petak.

Mnuchin je u srijedu rekao da je "slabiji dolar dobar" za SAD jer potiče "trgovinu i zgodne prilike", čime je srušio vrijednost dolara koji je u četvrtak prije Trumpove izjave bio na najnižoj razini prema euru od sredine prosinca 2014.

Komentari (9)
  • Čestitke predsjedniku Trumpu. Ja sam ipak jako zabrinut za njega. Zašto? Zato što sam načuo da se on posebno boji naših "lijevih naprednih snaga" kao što su Rada Borić, Sarnavka, Urša i Vili Matula koji stalno rganiziraju prosvjede protiv njega. Tako su lani na prosvjedu u Zagrebu imali čak 6 prosvjednika i 30 plakata protiv gospodina Trumpa.

    25. 1. 2018,   23:20
  • Trump fali našem saboru i vladi da cirkus bude kompletan i najjači na svijetu

    25. 1. 2018,   23:07
  • Jak ti je dolar jer ste ga vezali za cijenu nafte..zato vam ljudi ginu u izmisljenim ratovima na bliskom istoku..da toga nema otisao bi dolar jako brzo dole...

    26. 1. 2018,   01:13