Obavijesti

News

Komentari 2

Trump i Kim sastaju se u hotelu iz kolonijalnog doba

Trump i Kim sastaju se u hotelu iz kolonijalnog doba
1

Sofitel Legend Metropole Hanoi ugostio je važne i slavne osobe od Charliea Chaplina, koji je tamo odsjeo na svom medenom mjesecu 1936. godine, do Jane Fonda tijekom njezine antiratne kampanje

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastaju se u srijedu u vijetnamskoj prijestolnici Hanoiju, drugi put u manje od godinu, dok američka strana traži vidljive poteze Sjeverne Koreje u smjeru denuklearizacije zemlje.

Bijela kuća je priopćila da će se Trump sastati s Kimom u hotelu Metropole iz francuskog kolonijalnog doba u 18.30 sati (12.30 po srednjoeuropskom vremenu) te da će 20 minuta  razgovarati oči u oči prije večere koja bi trebala trajati nešto više od sat i pol.

Sofitel Legend Metropole Hanoi ugostio je važne i slavne osobe od Charliea Chaplina, koji je tamo odsjeo na svom medenom mjesecu 1936. godine, do Jane Fonda tijekom njezine antiratne kampanje '70-ih. Čak je i Trump bio u tom hotelu tijekom svog zadnjeg posjeta vijetnamskoj prijestolnici.

Kim u Hanoi ušao u Mercedesu, jesu li prekršene sankcije?
Kim u Hanoi ušao u Mercedesu, jesu li prekršene sankcije?

U Metropoleu bi moglo biti otvoreno novo poglavlje i on bi mogao postati simbol mira ako Trump i Kim, kao što očekuju neki dužnosnici u Washingtonu i Seulu, službeno proglase okončanje posljednjeg preostalog hladnoratovskog sukoba nakon njihova dvodnevna summita. 

Trump je doputovao u Hanoi kasno u utorak.

"Upravo sam stigao u Vijetnam", napisao je on na Twitteru. "Hvala svim ljudima na divnom dočeku u Hanoiju. Ogromna gomila ljudi i toliko mnogo ljubavi!"

Dočekao ga je crveni tepih i počasni vod.

Kim je doputovao vlakom ranije u utorak nakon trodnevnog putovanja, dugog 3000 kilometara, iz svoje prijestolnice Pjongjanga preko Kine. Zadnju dionicu puta od granice do Hanoija prešao je automobilom.

Došao je u Vijetnam sa skupinom suradnika među kojima je i njegova utjecajna mlađa sestra.

Trump stigao u Hanoi: Uskoro će se sastati s Kim Jong Unom
Trump stigao u Hanoi: Uskoro će se sastati s Kim Jong Unom

Dvojica čelnika, za koje se čini da su uspostavili iznenađujuće srdačan odnos na svom prvom summitu u Singapuru u lipnju, večerat će zajedno s dvojicom savjetnika i prevoditeljima, priopćila je Bijela kuća, a razgovore će nastaviti u četvrtak. 

Njihovi razgovori održat će se osam mjeseci nakon povijesnog summita u Singapuru, prvog susreta jednog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika.

Dok je veći dio tog prvog sastanka bio posvećen razbijanju leda nakon desetljeća neprijateljstva između njihove dvije zemlje, ovoga puta ustrajat će se na tome da se s nejasno formuliranog Kimova obećanja prijeđe na posao te da Sjeverna Koreja počne raditi u smjeru potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka.  

Trumpovi kritičari kod kuće upozorili su ga da ne sklapa sporazum koji neće u potpunosti suzbiti sjevernokorejske nuklearne ambicije i pozvali su na određene, provjerljive mjere Pjongjanga u svrhu odustajanja od atomskog oružja koje ugrožava Sjedinjene Države. 

Stigao u Vijetnam: Kim izbacio američke novinare iz hotela
Stigao u Vijetnam: Kim izbacio američke novinare iz hotela

Kim će u zamjenu očekivati značajne američke ustupke kao što su ukidanje sankcija i izjava o formalnom okončanju Korejskog rata.

Trump je predvidio u srijedu Sjevernoj Koreji "fantastičnu" budućnost ako se njegov "prijatelj" Kim opredijeli za denuklearizaciju.

"Vijetnam se razvija kao malo koja zemlja u svijetu. I Sjeverna Koreja će - i to veoma brzo - ako se odluči za denuklearizaciju", objavio je Trump na Twitteru nekoliko sati prije susreta u Hanoiju sa sjevernokorejskim čelnikom.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer