Obavijesti

News

Komentari 3

Trump i Macron na ručku o Iranu, Amazoniji, trgovini...

Trump i Macron na ručku o Iranu, Amazoniji, trgovini...
1

Što se tiče francuskih vina koja Trump želi oporezovati, Macron mu je rekao da "ne treba poticati sukob zbog toga"

VIDEO

Emmanuel Macron i Donald Trump imali su u subotu, na ručku upriličenom samo za njih dvojicu koji je trajao dva sata, "dodirnih točaka" u vezi s važnim pitanjima o kojima će se raspravljati na summitu G7 u Biarritzu kao što su trgovina, Iran i požari u Amazoniji, priopćeno je iz ureda francuskog predsjednika.

Na tom "improviziranom" ručku francuski predsjednik je "stvorio uvjete za dobar stupanj suglasnosti unutar skupine (G7) dobivši pojašnjenja Donalda Trumpa" o glavnim pitanjima, "pa tako i o sličnostima i o razlikama", dodaje Elizejska palača uoči službenog početka susreta na vrhu u Biarritzu.

Trump je nakon ručka napisao u objavi na Twitteru: "Upravo završio ručak s francuskim predsjednikom@EmanuelMacroneom", ali je ubrzo ispravio pogrješku u "@EmmanuelomMacronom". "Mnoge dobre stvari se događaju našim dvjema zemljama. Sjajan vikend s drugim svjetskim čelnicima", dodao je na svom Twitteru na kojemu ga prati više od 60 milijuna ljudi.

Premda bi razlike s SAD-om mogle potkopati jedinstvo G7 u vezi s trgovinom i s klimom, francuski predsjednik je htio "izložiti" američkom kolegi francuska i europska stajališta kako bi "smanjio napetost s SAD-om", istaknuo je jedan savjetnik.

U vezi s Iranom Donald Trump je "potvrdio da ne želi rat, nego dogovor", prenosi Elizejska palača.

Macron mu je spomenuo mogućnost da se Teheranu "na određeno vrijeme odobri dio njegove nafte" u zamjenu za ponovno preuzimanje obveze da neće obogaćivati uranij radi proizvodnje nuklearnog oružja.

I u vezi s Amazonijom "imamo velikih dodirnih točaka" i Macron je istaknuo da ne želi voditi "politiku protiv Bolsonara nego korisnu politiku".

Zemlje G7 bi u nedjelju mogle objaviti mjere kako bi pomogle Brazilu u borbi s golemim šumskim požarima.

Što se tiče francuskih vina koja Trump želi oporezovati, Macron mu je rekao da "ne treba poticati sukob zbog toga" i da to "ne treba dovoditi u vezu s digitalnim porezom koji je u interesu Francuske, SAD-a i velikih gospodarstava".

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.