Obavijesti

News

Komentari 45

'Trump je prijetnja demokraciji te integritetu naših izbora'

'Trump je prijetnja demokraciji  te integritetu naših izbora'
1

U Zastupničkom domu većinu imaju demokrati i očekuje se da će oni glasati po stranačkoj liniji odnosno za opoziv republikanskog predsjednika Donalda Trumpa

VIDEO

Predsjednica zastupničkog doma kongresa Nancy Pelosi nazvala je Donalda Trumpa prijetnjom američkoj demokraciji dok duboko podijeljeni zastupnici raspravljaju o opozivu prije povijesnog glasanja o dvije optužbe protiv Trumpa za zloupotrebu ovlasti i opstrukciju kongresne istrage.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:16

"Danas smo ovdje da za narod obranimo demokraciju", rekla je Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, i dobila pljesak demokratskih zastupnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ako ne bi djelovali sada, ne bi ispunili našu dužnost. Tragično je da su predsjednikovi bezobzirni potezi učinili opoziv nužnim", dodala je Pelosi.

U Zastupničkom domu većinu imaju demokrati i očekuje se da će oni glasati po stranačkoj liniji odnosno za opoziv republikanskog predsjednika. 

Počela rasprava prije glasanja o opozivu predsjednika Trumpa
Počela rasprava prije glasanja o opozivu predsjednika Trumpa

"Nije nam dao izbor. Ono o čemu danas razgovaramo je notorna činjenica da je predsjednik prekršio ustav. Činjenica je da je predsjednik neprekidna prijetnja za našu nacionalnu sigurnost i za integritet naših izbora - temelja naše demokracije", rekla je Pelosi.

Demokrati optužuju predsjednika za zloporabu svog položaja zbog zahtjeva Ukrajini da 'iskopa' prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći. 

Također je optužen za ometanje istrage Kongresa. 

Ako Zastupnički dom potvrdi optužbe, proces se nastavlja idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikanci pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan.

Potrebna je dvotrećinska većina u Senatu kako bi predsjednik bio opozvan.

Trump optužio demokratsku čelnicu da potkapa demokraciju
Trump optužio demokratsku čelnicu da potkapa demokraciju

To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u povijesti države.

Američki Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog "ozbiljnih zločina i prekršaja".

Nijedan američki predsjednik do sada nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Dodik podupire Trumpa iako ga je ostavio na američkoj 'crnoj listi'

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poslao je pismo potpore američkom predsjedniku Donaldu Trumpu suočenom s postupkom opoziva u kongresu, izvijestili su u srijedu lokalni mediji u BiH, iako je i u Trumpovoj administraciji ostao na američkoj 'crnoj listi'. 

Dodik je odao priznanje Trumpu jer je "domoljub i bori se za svoju zemlju" i poručio mu je kako se i on sam ponaša na isti način, prenosi novinska agencija Republike Srpske Srna.

Izglasan obrambeni proračun: Planiraju se i svemirske snage
Izglasan obrambeni proračun: Planiraju se i svemirske snage

Za cijeli je svijet bitno da SAD kao globalnu silu vodi netko tko je suverenistički i patriotski orijentiran poput Trumpa, kaže Dodik.

"Zato izražavam punu potporu predsjedniku Trumpu jer je potpora njemu potpora patriotskim i suverenističkim vrijednostima do kojih je nama stalo i za koje se već desetljećima borimo", dodao je.

Citirao je izjavu aktualnog američkog predsjednika da ako se cijeni sloboda treba biti ponosan na svoju zemlju. Iako je nije izrijekom rekao, Dodik je očito aludirao na srpski entitet a ne na BiH kao zemlju čiji integritet i suverenitet uporno dovodi u pitanje.

Trumpov stožer postupak opoziva smatra svojim adutom
Trumpov stožer postupak opoziva smatra svojim adutom

Unatoč riječima hvale koje ima za Trumpa, Dodik je i dalje na crnoj listi američke vlade na koju je dospio jer ga je Washington ocijenio kao osobu koja ugrožava Daytonski sporazum.

Na taj je popis uvršten za vrijeme Trumpova prethodnika Baracka Obame te mu je i dalje zabranjen ulazak u SAD a svim američkim državljanima zabranjeno je s njime poslovati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag