Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump je uveo nove sankcije iranskom rudarskom sektoru

None Foto: Raheb Homavandi

Trump je ipak opetovao da se nada da će se "jednom sastati s iranskim čelnicima kako bi postigli dogovor i, što je najvažnije, donijeli mjere kako bi Iran imao budućnost kakvu zaslužuje"

Donald Trump je u srijedu uveo nove sankcije "iranskom sektoru željeza, čelika, aluminija i bakra" kako bi pojačao pritisak na režim Teherana i zaprijetio je novim mjerama ako Iran "radikalno ne promijeni ponašanje".

Uvođenje sankcija događa se točno godinu dana nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanom 2015. i nakon iranske objave da se oslobađa dviju obveza preuzetih na temelju tog ugovora.

"Američka politika se uvijek sastoji u tome da sprječava Iran da razvija nuklearno oružje i interkontinentalne balističke projektile i da se suprotstavlja iranskom štetnom utjecaju na Bliskom istoku", napisao je američki predsjednik u svojoj uredbi.

"Zahvaljujući našem djelovanju iranski režim teško financira svoju kampanju nasilja i terora a njegovo gospodarstvo pada u neviđenu depresiju", dodao je u priopćenju.

Po njegovim riječima, nove kaznene mjere ciljaju "glavne izvore prihoda režima od izvoza osim nafte" koja je već bila na meti američkog ministarstva financija. To je 10 posto njegova izvoza", dodao je. "Propuštanje iranskog čelika i drugih metala više se neće tolerirati", rekao je smjerajući na druge zemlje.

Trump je ipak opetovao da se nada da će se "jednom sastati s iranskim čelnicima kako bi postigli dogovor i, što je najvažnije, donijeli mjere kako bi Iran imao budućnost kakvu zaslužuje".

 

Komentari (8)
  • Može trumpina i ameri svoje sanklcije zakačiti mačku o rep, tu je Kina koja ima sve i sva i trguje s kim ona hoće a ne da joj trumpina određuje uvjete.Bravo za iran što ne šmirglaju amere i Trumpa ni 0,5%.

    9. 5. 2019,   08:15
  • to je radio venecueli narod doveo na rub umiranja od gladi...svijet treba da se udruži protiv angloameričkih ubojica...koji sankcijama samo otežavaju život najnižim ljudima ženama i djeci...trebamo se otrgnuti iz ralja tih krvožednih svijetskih pljačkaša...po svaku cijenu izbjegavati sve što oni proizvode ili nude...protjerati ih sa jadrana i ostalih naših prirodnih ljepota..ili če nam to uzeti a nas poubijati kako su ti anglosaksonci poubijali indijance..aboriđine...ubijali su ih kao zečeve...u astraliji su organizirali lovove radi zabave ubijali ih kao bivljač...oslobodimo se anglosaksonaca i njihovik krvožednih saveznika židova...ne kupovati njihovo smeće i otpad...

    9. 5. 2019,   08:34
  • očajničke mjere gubitnika koji gubi hegemoniju nad planetom.

    9. 5. 2019,   06:36