Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump mahao papirom i otkrio tajni sporazuma s Meksikom

None Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 2

U sporazumu se navodi plan da se Meksiko proglasi "sigurnom trećom zemljom", uz ostale pojedinosti koje je već u ponedjeljak objavio meksički ministar vanjskih poslova.

Američki predsjednik Donald Trump slučajno je otkrio pojedinosti sporazuma o imigraciji s Meksikom, kada je u utorak pred novinarima mahao papirom na kojem su se nalazili detalji dogovora, objavio je BBC.

Prije toga Trump je odbio novinarima otkriti planove, navodeći da su tajni.

Međutim, otkrio ih je mašući potpisanim dogovorom, što su slikali fotografi, uvećali i na taj način otkrili detalje sporazuma. 

U sporazumu se navodi plan da se Meksiko proglasi "sigurnom trećom zemljom", uz ostale pojedinosti koje je već u ponedjeljak objavio meksički ministar vanjskih poslova. 

Kada bi Meksiko bio sigurna treća zemlja, zahtjevi za azilom procesuirali bi se tamo a ne u SAD-u.

U dokumentu se također kaže da se Meksiko obvezao preispitati svoje zakone kako bi mogao postati sigurna treća zemlja.

U.S. President Trump holds copy of regional asylum plan as he departs for travel to Iowa from the White House in Washington | Autor: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Tekst navodi i regionalni plan o azilu u koji bi bilo uključeno nekoliko zemalja Latinske Amerike, koje bi obrađivale zahtjeve za azilom.

Sporazumom potpisanim u petak traži se da Meksiko ograniči priljev migranata u Sjedinjene Države kako bi izbjegao uvođenje carina. 

Meksička vlada krenula je u utorak s provedbom sporazuma postignutog s američkim predsjednikom.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador najavio je osnivanje posebnog povjerenstva na čelu s ministrom vanjskih poslova Marcelom Ebrardom za provedbu obveza Meksika prema tom sporazumu.

Prvi potez vlade bit će slanje 6000 pripadnika nacionalne garde na južnu granicu s Gvatemalom, rekao je Ebrard na tiskovnoj konferenciji.

Trump je objavio u petak da je postignut sporazum s Meksikom kojim su izbjegnute carine na robu iz te zemlje, a u ponedjeljak je izrazio nadu da će stroži meksički zakoni o imigraciji smanjiti napetosti.

Meksiko ima 45 dana da znatno smanji broj migranata koji dolaze do američko-meksičke granice ili će ponovno biti suočen s prijetnjom nametanja carina.

Komentari (2)
  • to da trump do kraja mandata neće položiti ni prvu ciglu zida, zapravo nije neočekivano. čovjek koji poslovno carstvo nasljedi od tate, niti ne može povlačiti veće poteze za zemlju, nego samo potpaljivati medije, izazivati sitne skandalčiće, jedan dan se pljuvati pa sljedeći dan ljubiti sa kimom... rječju, klaun.

    12. 6. 2019,   12:15
  • Trump legenda, gotovo u potpunosti zaustavlja veliki val ilegalnih imigranata na putu za SAD. Umjesto da ih narednih godinu dođu deseci milijuna (što ih više prime još više će ih krenuti i doći), on će probirati one koji mu trebaju. Da je nama u EUropi takvog političara.

    13. 6. 2019,   09:34