Obavijesti

News

Komentari 6

Trump na raspravu o opozivu neće poslati svog predstavnika

Trump na raspravu o opozivu neće poslati svog predstavnika
1

Pat Cipollone poručio je u pismu kako se od Trumpovog tima "ne može očekivati ​​da sudjeluje u raspravi dok svjedoci još nisu imenovani i dok je nejasno hoće li Odbor za pravosuđe omogućiti pošten postupak

VIDEO

Bijela kuća izvijestila je u ponedjeljak u pismu predsjedavajućeg Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma da predsjednik SAD-a Donald Trump neće poslati svog predstavnika na saslušanje o opozivu pred Odborom za pravosuđe.

Trumpov savjetnik Pat Cipollone poručio je u pismu demokratu Jerroldu Nadleru kako se od Trumpovog tima "ne može očekivati ​​da sudjeluje u raspravi dok svjedoci još nisu imenovani i dok je nejasno hoće li Odbor za pravosuđe omogućiti predsjedniku pošten postupak kroz dodatna saslušanja".

Članovi Odbora za pravosuđe iz redova demokrata nisu zasad komentirali odbijanje Bijele kuće da sudjeluje u raspravi, što bi bio prvi slučaj izravnog sudjelovanja Trumpovih ljudi u procesu opoziva, čije će se prvo ročište održati u srijedu, 4. prosinca.

Donald Balboa: Trump 'tvitnuo' fotku vlastite glave na Rockyju
Donald Balboa: Trump 'tvitnuo' fotku vlastite glave na Rockyju

Kongresni istražitelji ispituju je li Trump zloupotrijebio svoju moć uvjetujući vojnu pomoć SAD-a Ukrajini pokretanjem istrage protiv sina bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, koji bi mogao biti Trumpov protukandidat na predsjedničkim izborima 2020., kao i istrage o navodnom ukrajinskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. 

Prvi u nizu pravosudnih postupaka bit će saslušanje pravnih stručnjaka, što je u skladu s postupkom opoziva predsjednika utvrđenim američkim Ustavom. Ročišta pred odborom, koji je odgovoran za podizanje bilo kakvih formalnih optužbi protiv Trumpa, glavni su korak prema mogućim optužbama.

Predsjednica Zastupničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi, koja će donijeti konačnu odluku o podizanju optužbe, još se nije izjasnila treba li Trumpa opozvati, ali u prošlotjednom pismu pristašama poručila je kako predsjednik treba snositi odgovornost za svoje postupke.

S druge strane, Trump i republikanci negiraju njegovu umiješanost u bilo kakve protuzakonitosti, a istragu nazivaju "lovom na vještice". 

U.S. Ambassador to EU Sondland testifies at House Intelligence Committee hearing on Trump impeachment inquiry in Washington

Drugo ročište u petak

Nadler je odredio i drugo ročište u petak na kojem bi Trump odgovorio hoće li on ili njegov odvjetnik sudjelovati u daljnjim postupcima koji se očekuju sljedećeg tjedna radi ispitivanja dokaza protiv njega.

U pismu upućenom Nadleru savjetnik Cipollone također je naveo da će Bijela kuća do petka odgovoriti hoće li poslati pravnog zastupnika na drugo ročište.

Tri kongresna odbora, za obavještajne poslove, vanjske poslove i nadzor, trebala bi ovoga tjedna objaviti službeno izvješće o prikupljenim dokazima, nakon što se zastupnici u utorak vrate s odmora zbog Dana zahvalnosti.

Poruka Trumpu: 'Ili dođi na saslušanja ili se prestani žaliti'
Poruka Trumpu: 'Ili dođi na saslušanja ili se prestani žaliti'

Članovi Odbora za obavještajne poslove pregledat će izvještaj u ponedjeljak navečer, a sva tri odbora razmotrit će ga i o njemu glasovati u utorak, prije nego što ga proslijede Odboru za pravosuđe.

Odbor za pravosuđe u iduća će dva tjedna glasovati hoće li Zastupničkom domu uputiti službeni prijedlog Trumpova opoziva, o čemu će se onda izjasniti i cijeli Zastupnički dom. Demokrati planiraju to završiti prije Božića.

Ako prijedlog za opozivom bude usvojen u donjem domu Kongresa, to još ne znači da će Trump biti smijenjen s dužnosti američkog predsjednika jer tu odluku treba podržati i Senat dvotrećinskom većinom, što je malo vjerojatno jer u Senatu većinu imaju republikanci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS