Obavijesti

News

Komentari 410

Oglasio se Pentagon: Napadi u Siriji bili precizni i učinkoviti

Oglasio se Pentagon: Napadi u Siriji bili precizni i učinkoviti
10

Američke, britanske i francuske snage su izvele zračne napade na postrojenja u kojima se, tvrde, nalaze kemijska oružja koja koristi sirijski režim. Šef Pentagona rekao je kako je ovo zasad jednokratna akcija

VIDEO

>>> Tijek događaja:

 

20.15 - Saudijska Arabija izrazila je u subotu potporu zračnim napadima triju zapadnih zemalja na Siriju, ocijenivši da je riječ o "odgovoru na zločine sirijskog režima" nakon navodnog kemijskog napada u blizini Damaska prije tjedan dana za koji Zapad okrivljuje sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, no on tvrdi da nije kriv.

"Saudijska Arabija izražava punu potporu napadima koje su izveli SAD, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo u Siriji jer oni su odgovor na zločine sirijskog režima", rekao je jedan dužnosnik saudijskog ministarstva vanjskih poslova, a prenosi agencija Spa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rijad je izrazio žaljenje što je međunarodna zajednica "ostala nemoćna" i što "nije odlučno djelovala" protiv režima Bašara al-Asada, dodao je.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova tom ocjenom nije iznenađeno.

"Ne iznenađuje da vahabitski režim podržava tripartitnu agresiju na Siriju, posebno nakon predaje njegova terorističkog instrumenta Jaish al-Islama", rekao je jedan izvor iz ministarstva za državnu televiziju.

Pobunjenici Jaish al-Islama kontrolirali su istočnu Gutu kod Damaska. U nedjelju su pristali na dogovor s režimom da se evakuiraju iz Dume. Na taj je grad 7. travnja izvršen navodni kemijski napad u kojem je poginulo najmanje 40 ljudi, po spasilačkim ekipama na mjestu događaja.

19.40 - Napadi na Siriju predvođeni SAD-om "važan su signal" Iranu, Siriji i libanonskoj militantnoj organizaciji Hezbollah, ocijenio je u subotu  izraelski ministar.

"Korištenje kemijskog oružja prelazak je crvene linije koju čovječanstvo više ne može tolerirati", komentirao je na Twitteru Yoav Gallant, član sigurnosnog kabineta.

"Američki napad važan je signal osovini zla - Iranu, Siriji i Hezbollahu", ocijenio je.

Drugi izraelski dužnosnik rekao je da je Izrael bio unaprijed obaviješten da će se napadi dogoditi. Na pitanje koliko unaprijed, odgovorio je: "Između 12 i 24 sata, mislim."

Na pitanje je li Izrael pomogao u odabiru meta za napad, dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je. "Ne koliko ja znam."

Premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je napade rekavši kako su "SAD, Francuska i Velika Brijtanija pokazale da njihova predanost nije ograničena samo na načela".

"Predsjedniku Bašaru al Assadu trebalo bi biti jasno da njegovi bezobzirni napori da zadrži i koristi oružje masovnog uništenja, njegovo nemoralno kršenje međunarodnog prava i pružanje baze Iranu i njegovim saveznicima ugrožava Siriju", rekao je Netanyahu u priopćenju. 

17.58 - Počela je hitna sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti. Na početku rasprave glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je članice Vijeća sigurnosti da "djeluju u skladu s Poveljom UN-a i u okviru međunarodnog prava", s obzirom na to da je riječ o "miru i sigurnosti", piše AFP.  Više čitajte ovdje

17.20 - Objavljene su prve snimke razrušenih postrojenja. Više pročitajte ovdje

16.44 - Turski predsjednik Tayyip Erdogan pozdravio je zračne udare SAD-a, Britanije i Francuske na Siriju izjavivši da je ta operacija poslala poruku sirijskom čelniku Basharu al-Assadu.

- Zajednička operacija SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske u subotu poslala je poruku sirijskom režimu da njegovi masakri neće biti ostavljeni bez odgovora - rekao je  Erdogan pristašama svoje vladajuće stranke AK u Istanbulu.

- Trebalo je već davno braniti nevini sirijski narod - dodao je Erdogan. 

16.20 -  Iz Pentagona poručuju kako su napadi u Siriji poslali jasnu i nedvosmislenu poruku sirijskom režimu.

- Napadi su bili precizni i učinkoviti te će godinama unazaditi sirijski program kemijskog oružja. Protunapadi sirijskog režima većim dijelom bili su neučinkoviti. Sirijske snage ostale su bez velikog dijela opreme povezanog s kemijskim oružjem. Prema saznanjima SAD-a nijedan civil nije ozlijeđen u napadu - poručuju iz Pentagona.

15:01 Europska unija pozvala je u subotu Rusiju i Iran da pomognu zaustaviti eventualne buduće kemijske napade sirijske vlade, upozorivši na nove ekonomske sankcije.

- Europska unija poziva sve zemlje, posebice Rusiju i Iran, da iskoriste svoj utjecaj kako bi spriječili da sirijski režim ubuduće koristi kemijsko oružje - navodi se u priopćenju i podsjeća da je EU nametnuo sankcije Siriji u srpnju 2017. i ožujku ove godine te da je "uvijek spreman razmotriti daljnje mjere".

14:54 Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Khamenei je koordinirani subotnji napad SAD-a, Velike Britanije i Francuske na Siriju nazvao zločinom, kazavši da njime ništa neće postići. 

- Noćašnji napad na Siriju je zločin. Jasno kažem da su predsjednik Sjedinjenih Država, predsjednik Francuske i britanska premijerka zločinci - kazao je u govoru Khamenei.

14:53 Trump je na Twitteru napisao da je jako ponosan na svoju vojsku, te je najavio da će nakon opravdanih milijarda dolara ulaganja u naoružanje Amerika uskoro biti najjača vojna sila na svijetu. Zadovoljan je napadom i ustvrdio je kako je misija izvršena. Zahvalio se i saveznicima Francuzima i Britancima te je pohvalio njihovu mudrost i vojsku.

14:50 - Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva - priopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih i europskih poslova nakon što su zapadne zemlje izvršile zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji kao odgovor na napad kemijskim oružjem u Doumi 7. travnja.

Pogledajte kartu američkih napada.

12.20 Theresa May izjavila je u subotu da je bilo ispravno i legalno narediti napade krstarećim raketama na Siriju nakon kemijskog napada na civile u gradu Doumi. May je rekla kako je svrha zračnih udara bila spriječiti sirijske vlasti da i ubuduće koriste kemijsko oružje te poslati poruku svijetu da je neprihvatljivo koristiti takvo oružje.

12.05 Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian upozorio je u subotu "da će biti i druge vojne intervencije" u slučaju novog kemijskog napada u Siriji, nakon savezničkih napada u noći s petka na subotu u toj zemlji. "Glede kemijskog oružja, postoji crvena linija koju se ne smije preći, a ako je se pređe bit će nove intervencije", izjavio je ministar na tv postaji BFMTV, dodajući: "No, mislim da da je lekcija naučena".  Naglasio je, međutim, da posjet krajem svibnja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Rusiji, saveznici Damaska, "nije doveden u pitanje". 

11.40  Saveznici su preuzeli odgovornost u okviru svojih uloga stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, komentirala je Angela Merkel napade u Siriji. Njemačka kancelarka podupire saveznički napad na Siriju te kaže da je bio "potreban i primjeren".

11.20 Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov rekao je kako je ovo očiti čin agresije na suverenu državu, ali i kako vjeruju da će mudrost prevladati nakon napada.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:55

10.25 Ovaj zračni napad je čin agresije na jednu suverenu državu i protiv Povelje Ujedinjenih naroda, rekao je Vladimir Putin (65) u službenom priopćenju iz Kremlja. Rekao je da Rusija osuđuje napad na Siriju koji su SAD, Francuska i Velika Britanija izvele u subotu rano ujutro.

9.50 Zračni udari na Siriju u subotu imali su znatni učinak na ono što vlasti Bašara al Asada mogu učiniti u budućnosti, kazao je britanski ministar obrane Gavin Williamson a britanski i francuski vojni izvori objavili su da su u napadima sudjelovali zrakoplovi Tornado, Mirage i Rafale. Upitan je li Zapad sad u novom hladnom ratu s Rusijom Williamson je kazao da su odnosi s Rusijom na niskim granama no želi da Kremlj iskoristi svoj utjecaj na Asada kako bi se završio rat u Siriji.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je kako su u operaciji sudjelovala četiri zrakoplova Tornado iz baze na Cipru i ciljeve su gađali raketama Storm Shadow. Planiranje je uključivalo vrlo pažljivu znanstvenu analizu kako bi se maksimalno razorile zalihe kemijskog oružja uz minimalni rizik za okoliš. Prvi pokazatelji govore da su precizno oružje i temeljito planiranje "rezultirali uspješnim napadom", navelo je britansko ministarstvo obrane. 

9.10 Sirijski režim osudio je u subotu "barbarsku i okrutnu agresiju" Zapada izvijestila je službena agencija Sana.  Udarima se željelo "spriječiti" misiju Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja je trebala početi u subotu svoju istragu u Dumi o navodnom kemijskom napadu, po Sani. 

"Napadu je glavni cilj spriječiti rad ekipe, preduhitriti njezine zaključke i izvršiti pritisak na misiju u pokušaju prikrivanja laži i objeda Zapada. Sirija je poručila da napad neće utjecati na odlučnost sirijske vojske da nastavi borbu protiv militanata i uspostavi kontrolu u čitavoj zemlji.

8.25 Turska, Kanada i Izrael podržali su u subotu zračne udare u Siriji poručivši da su opravdani jer onemogućavaju sirijski režim u korištenju kemijskog oružja dok ih je Iran osudio.

8.03 Rusko ministarstvo obrane objavilo je u subotu da je sirijska protuzračna obrana presrela većinu zapadnih raketa ispaljenih na Siriju, prenosi TASS, a ruski vojni izvori navode da tijekom zračnih udara američkih, britanskih i francuskih snaga nisu gađane ruske snage raspoređene u Siriji.

8.00 Ruski zastupnik Vladimir Džabarov u Moskvi je kazao kako će Rusija zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti o zračnim napadima zapadnih snaga, prenosi RIA novosti.

7.52 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u subotu sve zemlje članice da pokažu suzdržanost i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije nakon zapadnih udara na Siriju. Zapadnu vojnu intervenciju na Siriju nije dopustilo Vijeće sigurnosti UN-a. Guterres je pozvao članice Vijeća sigurnosti da se dogovore oko otvaranja istrage koja bi utvrdila identitet počinitelja kemijskih napada u Siriji. 

7.29 Američki ministar obrane Jim Mattis i američki general Joseph Dunford objavili su u subotu u Washingtonu da su napadi izvršeni na tri postrojenja: istraživački centar za kemijsko oružje u blizini Damaska, skladište kemijskog oružja u blizini Homsa te još jedno skladište kemijskog oružja kao i važno zapovjedno mjesto kod Homsa ističući da se radi o "jednokratnom napadu".

Prema Pentagonu SAD i saveznici ispalili su više od 100 raketa na Siriju i radi se o "jednokratnom napadu" nakon dokaza da su snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada odgovorne za napad kemijskim oružjem.

Odredili smo ciljeve kako bismo umanjili rizike za ruske snage

Napad je izveden u 3,00 sata po srednjeeuropskom vremenu raketama s brodova i zrakoplova. Pentagon nije mogao potvrditi koliko je raketa pogodilo ciljeve.

Mattis i Dunford objasnili su da je cilj napada umanjiti sposobnost Sirije za napade kemijskim oružjem uz istodobnu zaštitu civila i stranih snaga u toj zemlji.

- Odredili smo ciljeve kako bismo umanjili rizike za ruske snage, kazao je Dunford dodajući da je američka vojska najavila Rusiji korištenje zračnog prostora.

Planes prepare to take off as part of the joint airstrike operation by the British, French and U.S. militaries in Syria

Mattis je kazao kako su napadi izvršeni nakon što su pribavljeni dokazi o korištenju klora u sirijskom napadu na civile 7. travnja, dok se čini da dokazi o korištenju sarina nisu toliko čvrsti.

- Uvjereni smo da je klor korišten. U ovom trenutku ne isključujemo sarin, kazao je Mattis.

Prema američkim dužnosnicima nema dokaza da je sirijska portuzračna obrana napala zapadne vojne zrakoplove i brodove.

Sirijski izvori tvrde da je napadnuta i zračna baza Al Širaj zapadno od Damaska u Al Dimasu u blizini libanonske granice kao i postrojenje u Masjafu oko 170 km sjeverno od Damaska, vojna skladišta u istočnoj regiji Kalamun, područje Kisveh južno od Damaska i brdsko područje Kasjun iznad glavnog grada.

7.00 'Izdržali smo napad' - Sirija i njezine saveznice u subotu su "izdržale" napad SAD-a, a ciljana su mjesta evakuirana prije nekoliko dana zahvaljujući upozorenju Rusije, izjavio je visoki dužnosnik regionalnog saveza koji podržava vladu u Damasku.

Rusi su nas ranije upozorili na napad pa su sve vojne baze evakuirane prije nekoliko dana", rekao je.

Dodao je da je u napadu korišteno oko 30 raketa, od kojih je trećina srušena te da se procjenjuje materijalna šteta.

Najmanje je šest sirijskih vojnika ozlijeđeno u napadu snaga predvođenih SAD-om, kazao je sirijski vojni izvor za dpa. Po tom izvoru uništeno je skadište u području Šin zapadno od grada Homsa.

Sirijska državna novinska agencija SANA objavila je da su ozlijeđena najmanje tri civila u napadima.

Udari na područje Barzeha, sjeveroistočno od Damaska, rezultirali su samo materijalnom štetom.

 SANA navodi i da napadi nisu postigli cilj zbog sirijske protuzračne obrane koja ih je "uništila ili prisilila na promašaje".

6.52 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je podržao vojnu akciju SAD-a, Velike Britanije i Francuske protiv sirijskog režima ocijenivši da će ona smanjiti sposobnost za daljnje napade kemijskim oružjem na sirijski narod. 

6.04 Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici napali su Siriju baš kada je ta zemlja imala priliku za mirnu budućnost, izjavila je u subotu službena predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na svojoj Facebook stranici, a prenosi agencija TASS.

- Iza svega stoje oni koji pretendiraju na moralno vodstvo u svijetu i koji pokazuju svoju isključivost, rekla je Zaharova.

5.25 Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama u subotu rano ujutro je upozorio da će biti posljedica zbog vojnih udara na Siriju predvođenih SAD-om i istaknuo kako nije prihvatljivo uvrijediti ruskog predsjednika.

5.15 Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May izjavili su u subotu da su naredili vojnu intervenciju francuskih i britanski snaga, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, kojoj je cilj arsenal kemijskog oružja režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

- Ne možemo tolerirati ponavljajuću uporabu kemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost, kaže se u izjavi iz ureda francuskog predsjednika.

- Britanija i njezini saveznici pokušali su iskoristiti svako diplomatsko sredstvo za zaustavljanje uporabe kemijskog oružja, ali su bili opetovano onemogućavani, rekla je May, navodeći pri tome ruski veto na neovisnu istragu napada u Dumi, koji je ta zemlja ovaj tjedan uložila u Vijeću sigurnosti UN-a.

'NAREDIO SAM NAPADE NA SIRIJU'

5.06 Naredio sam precizne napade u Siriji kao znak odmazde za Assadov odvratni napad kemijskim oružjem u kojem je ubijeno 60 ljudi proteklog vikenda, rekao je rano jutros u svom obraćanju naciji američki predsjednik Donald Trump. 

Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti kemijsko oružje. Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

A plane takes off as part of the joint airstrike operation by the British, French and U.S. militaries in Syria

Američkom raketiranju vojnih postrojenja u okolici Damaska i Homsa pridružile su se i francuske i britanske snage, čiju su intervenciju odobrili predsjednik Emanuel Macron i premijerka Theresa May. Rakete su obasjale nebo nad glavnim sirijskim gradom Damaskom. U napadu su sudjelovali američki bombarderi B-1 te najmanje jedan brod američke mornarice, kažu vojni izvori za CNN. Ciljeve su gađali raketama Tomahawk.

Sirijska državna televizija objavila je da je njihova protuzračna obrana oborila 13 raketa južno od Damaska.

- Gađali smo ciljeve koji su povezani sa sirijskim kemijskim oružjem. Birali smo mete kako bi minimalizirali rizik za nevine civile - rekao je američki ministar obrane James Mattis.

Anti-aircraft fire is seen over Damascus,Syria

- Ovo je zasad jednokratan napad i vjerujem da smo poslali snažnu poruku koja će odvratiti Assada od korištenja kemijskog oružja - dodao je Mattis.

Combination photo of still images show Syria air defences striking back after air strikes by U.S., British and French forces in Damascus

Mattis je rekao kako su tri mete bile sirijski centar za istraživanje, razvoj, proizvodnju i testiranje kemijskog i biološkog oružja, zatim vojno skladište nedaleko Homsa u kojem se proizvode bojni otrovi te važan komandni centar u blizini tog skladišta.

Ruski veleposlanik u SAD Anatolij Antonov rekao je kako ovakav potez neće proći bez posljedica.

- A sva odgovornost za to leži u Washingtonu, Londonu i Parizu. Uvrijediti ruskog predsjednika je neprihvatljivo i nedopušteno - dodao je.

General Joseph Dunford rekao je novinarima kako ruska vojska nije bila obaviještena o napadima. 

Francuski predsjednik Macron je kazao kako je napad do sada bio ograničen na sirijska postrojenja za kemijsko oružje.

- Ne možemo tolerirati ponovnu uporabu kemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost -  kaže se u izjavi iz ureda francuskog predsjednika.

Bez prozora i telefona: Asada skrivaju u bunkeru ruske baze?
Bez  prozora i telefona: Asada skrivaju u bunkeru ruske baze?

Dodao je da je odgovornost sirijskog režima za kemijski napad nedvojbena. Theresa May također je priopćila kako je ovlastila britanske snage za provedbu napada protiv Sirije te da nije riječ o intervenciji u građanskom ratu, već o promjeni sirijskog režima.

- Britanija i njezini saveznici pokušali su iskoristiti svako diplomatsko sredstvo za zaustavljanje uporabe kemijskog oružja, ali su bili opetovano onemogućavani - rekla je May, navodeći pritom ruski veto na neovisnu istragu napada u Dumi, koji je ta zemlja ovaj tjedan uložila u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Dakle, ne postoji praktična alternativa uporabi sile koja bi spriječila sirijski režim u uporabi kemijskog oružja - rekla je.

>>> Tijek događaja pratite na 24sata.hr

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 410
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!