Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump naredio udar na Iran pa otkazao: Avioni već bili u zraku

Trump je prvotno odobrio udare na mali broj odabranih ciljeva kao što su radarski i raketni sustavi, navodi se u izvješću visokih dužnosnika administracije koji su uključeni ili su informirani o raspravama...

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je u petak vojne napade protiv Irana u znak odmazde za rušenje bespilotne letjelice vrijedne 130 milijuna dolara, ali ih je otkazao kad u zrakoplovi već bili u zraku, objavio je New York Times.

Trump je prvotno odobrio udare na mali broj odabranih ciljeva kao što su radarski i raketni sustavi, navodi se u izvješću visokih dužnosnika administracije koji su uključeni ili su informirani o raspravama.

Udari su zakazani za petak prije zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile, dodaje se. Zrakoplovi su bili u zraku, a brodovi su bili u poziciji, ali nijedna raketa nije ispaljena, jer je došla zapovijed za odstupanje, rekao je jedan visoki dužnosnik uprave.

Nije jasno hoće li se napadi na Iran ipak dogoditi, kao što nije poznato što je razlog otkazivanju udara.

Zabranili Amerikancima letove iznad Irana

Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) u četvrtak je izdala hitan nalog kojim zabranjuje američkim kompanijama letove iznad dijelova iranskog teritorija zbog pojačanih napetosti u tom području.

Nalog za zabranu letova iznad dijelova Perzijskog zaljeva i Hormuškog tjesnaca izdan je nekoliko sati nakon što je zrakoplovna kompanija United Airlines otkazala letove između zračne luke Newark u New Jerseyu i glavnog indijskog financijskog središta Mumbaija, koji lete kroz iranski zračni prostor, zbog sigurnosne procjene nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letjelicu.

Rušenje nenaoružane letjelice Global Hawk posljednji je u seriji incidenata u Omanskom zaljevu, ključnom prolazu za globalni izvoz nafte, tijekom kojih je došlo do napada na šest naftnih tankera.

Iz FAA tvrde kako je prema aplikacijama za praćenje leta, najbliži civilni zrakoplov letio unutar 45 nautičkih milija od letjelice Global Hawk kada su je srušile iranske zračne rakete.

"Na području su u vrijeme napada letjele brojne civilne letjelice", poručili su iz FAA.

Dodali su da su zabrinuti zbog porasta napetosti i vojne aktivnosti u blizini važnih civilnih zrakoplovnih ruta, kao i zbog spremnosti Irana na korištenje projektila dugog dometa u međunarodnom zračnom prostoru bez upozorenja.

 

Komentari (286)
  • Obama je za svojeg mandata napao: Afganistan, Irak, Pakistan, Somalijau Jemen, Libiju i Siriju. A onda biseri ovdje pišu kako će Trump uvesti svijet u treći svjetski rat i ne znam što. Gdje ste bili kad je Obama bombardirao pola bliskog istoka i slao trupe u tuđe zemlje?

    21. 6. 2019,   10:19
  • Pa više je Obama i Clinton zapoceli ratova i napada nego Trump u svom mandatu..dapace trump nijedan u svom mandatu..onaj u siriji je zapoceo obama...Trump je lisac...i on sve gleda sa ekonomskog stajalista u korist amerike..ali on sigurno nece nijedan rat zapoceti..ako bas ne mora...first dolar pa sve ostalo

    21. 6. 2019,   08:09
  • Ne kuzite vi Trumpa...Trump je u prvom redu gospodarstvenik i baca udice na koje se drugi pale...malo zatrese dio svijeta svojim prijetnjama ali ne da ih ostvari na ratnom polju nego na gospodarskom..tu malo zaterese bliski istok i cijena nafte poraste i zaradi amerika i americki saveznici...i onda on lijepo kaze nakon toga 'nisam za rat'..pa onda tako redom...trumpu realno upoce ratna opcija nije u prvom planu vec prijetnje ratom koristi kao ekonomski potez u korist amerike

    21. 6. 2019,   08:02