Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Trump nastavlja sastavljanje vlade, odabrao gospodarski tim

None Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL

Steven Mnuchin je osobno na CNBC-u objavio svoje imenovanje za ministra financija koje tim novog predsjednika još nije službeno potvrdio

Novoizabrani američki predsjednik nastavio je u srijedu sastavljati vladu imenovanjem svog gospodarskog tima u kojemu je za ministra financija izabrao bankara Wall Streeta i bivšeg direktora poslovne banke Goldman Sachs, Stevena Mnuchina.

Steven Mnuchin je osobno na CNBC-u objavio svoje imenovanje za ministra financija koje tim novog predsjednika još nije službeno potvrdio.  Bio je u društvu Wilbura Rossa, drugog investitora s Wall Streeta koji je imenovan ministrom trgovine.

No predsjednik još oklijeva s izborom suradnika na druga strateška mjesta - vanjske poslove i obranu i ovog tjedna se ne očekuju nova imenovanja.

Ni Steven Mnuchin (53) ni Wilbur Ross (79) nemaju političkog iskustva, ali već niz godina pružaju potporu Trumpu. Ross je surađivao s nekretninskim magnatom u 1980-im kada su neke njegove kockarnice zapale u krizu.

Ova dvojica će biti zadužena za provedbu gospodarske politike novog predsjednika koji je obećao da će preispitati ugovore o slobodnoj trgovini i da će radna mjesta u industriji zadržati u SAD-u.

Trump usto želi smanjiti oporezivanje poduzeća i kućanstava s najvišim prihodima kako bi potaknuo potrošnju, ulaganja i rast.

Ministar trgovine ipak nije zadužen za međunarodnu trgovinu i ta je zadaća u nadležnosti posebnog predstavnika za trgovinu (USTR) koji još nije imenovan.

Čini se da Trump u izboru šefa diplomacije oklijeva između umjerenog republikanca Mitta Romneyja, smijenjenog čelnika CIA-e Davida Petraeusa, uglednog republikanskog senatora Boba Corkera i bivšeg energičnog gradonačelnika New Yorka Rudolpha Giulianija.

Romney koji je nedavno nazvao Trumpa "šarlatanom" i "varalicom" u utorak je proveo s njim "predivnu večer" u poznatom francuskom restoranu u New Yorku. Trump je "čovjek kakav nam treba da bi nas poveo u bolju budućnost", rekao je republikanski čelnik.

Komentari (43)
  • zar nemate ljepsih slika sa trumpom ? ja vam besplatno posaljem u redakciju ako zelite !

    30. 11. 2016,   20:34
  • opat gadnu fotku? na kojim ste tabletama? jel dobivate free hugs and psiho assistance ko hilarine "curice" za terapiju?

    30. 11. 2016,   20:50
  • Samo vi novinari laprdajte. Što je više kleveta i laži Trump nam je draži.

    1. 12. 2016,   07:48