Obavijesti

News

Komentari 2

Trump: Nove sankcije Iranu usmjerene na vrhovnog vođu

Trump: Nove sankcije Iranu usmjerene na vrhovnog vođu
1

Sankcije koje će se nametnuti kroz izvršnu uredbu će uskratiti pristup glavnim financijskim resursima iranskom vrhovnom vođi i njegovu uredu, kaže američki predsjednik

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu o novim sankcijama Iranu uperenih protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i drugih visokih dužnosnika kao odmazdu za rušenje američke bespilotne letjelice, no neke sankcije bile su planirane i prije incidenta. 

Trump je prvo poručio novinarima da su sankcije, usmjerene na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, odgovor na rušenje američkog drona prošlog tjedna. Teheran tvrdi da je letjelica povrijedila iranski zračni prostor, što Washington odbacuje. 

Vrhovni vođa odgovoran je za "neprijateljsko ponašanje režima", ustvrdio je Trump. 

"Sankcije koje će se nametnuti kroz izvršnu uredbu će uskratiti pristup glavnim financijskim resursima iranskom vrhovnom vođi i njegovu uredu", rekao je Trump. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Iranski general: Svaki sukob u regiji mogao bi se jako proširiti
Iranski general: Svaki sukob u regiji mogao bi se jako proširiti

Administracija predsjednika Trumpa želi prisiliti Teheran na otvorene razgovore o iranskom nuklearnom i balističkom programu i njegovih aktivnostima u regiji, no Teheran odbacuje tu ponudu sve dok Washington ne povuče prethodno nametnute sankcije. 

Trump je poslije kazao da bi sankcije bile nametnute Iranu i bez rušenja bespilotne letjelice.

One su "snažan i proporcionalan odgovor na iranske povećane provokacije", ustvrdio je Trump te istaknuo "Nastavit ćemo vršiti pritisak na Teheran dok režim ne odustane od opasnih aktivnosti".

Washington okrivljuje Teheran i za napade na komercijalne tankere proteklih tjedana u Zaljevu, a Iran te optužbe odbacuje. 

I ministar financija SAD-a Steven Mnuchin priznao je da su nove sankcije na Iran djelomice bile planirane prije rušenja drona, piše agencija dpa.

Nove sankcije blokirat će desetke milijarda dolara i prerezati izvore financiranja za Čuvare islamske revolucije, rekao je Mnuchin.

Najavio je da će sankcije kasnije ovog tjedna nametnuti i iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu. 

Umjesto zračnih udara, SAD je na Iran izvršio hakerski napad
Umjesto zračnih udara, SAD je na Iran izvršio hakerski napad

U ponedjeljak je Iran objavio da su američki kibernetički napadi na iransku vojsku bili neuspješni, u vrijeme kada Washington pokušava osigurati podršku Bliskog istoka i Europe da se zauzme čvrst stav prema Iranu koje je dovelo do sukoba s dugogodišnjim neprijateljem. 

Washington je opetovano nametao sankcije Teheranu još od prošle godine kada se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. kako bi suzbio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija. 

SAD, Velika Britanija, Emirati i Saudijska Arabija pozivaju na "diplomatska rješenja" u vezi s Iranom

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su u ponedjeljak na pronalaženje "diplomatskih rješenja" kako bi se smanjile trenutačne napetosti s Iranom.

"Pozivamo Iran da prekine svako djelovanje koje može ugroziti regionalnu stabilnost i da se pronađu diplomatska rješenja radi smanjenja napetosti", istaknule su te zemlje u zajedničkom priopćenju.

Donald Trump: Vojna akcija protiv Irana i dalje je moguća
Donald Trump: Vojna akcija protiv Irana i dalje je moguća

Tekst je objavio SAD u vrijeme dok američki državni tajnik Mike Pompeo, tvorac politike "maksimalnog pritiska" na Iran, boravi u posjetu u Emiratima i u Saudijskoj Arabiji, saveznicima Washingtona i velikim suparnicima Teherana.

Veze Irana i SAD-a koje su zahladnjele nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu u svibnju 2018. i uvođenja strogih američkih sankcija Teheranu, dodatno su se pogoršale nakon napada na naftne tankere u Perzijskom zaljevu u svibnju i u lipnju za koje se ne zna tko je odgovoran.

Iranca su vlasti pogubile zbog navodnog špijuniranja za CIA-u
Iranca su vlasti pogubile zbog navodnog špijuniranja za CIA-u

Američki predsjednik Donald Trump je za te napade u prolazu strateški važnom za izvoz nafte optužio Teheran koji je to demantirao.

"Ti napadi ugrožavaju međunarodne morske puteve (...) Brodovi i njihova posada moraju moći sigurno ploviti u međunarodnim vodama", ocijenile su četiri zemlje potpisnice zajedničke izjave.

Zategnuti odnosi SAD-a i Irana dodatno su se pogoršali pošto je Iran 20. lipnja srušio raketom američku bespilotnu letjelicu u iranskom zračnom prostoru, tvrdi Teheran, a Pentagon kaže da se to dogodilo u međunarodnom zračnom prostoru.

Četiri zemlje su usto izrazile zabrinutost nakon napada na aerodrom u Saudijskoj Arabiji u kojemu je u nedjelju navečer poginula jedna osoba i za koji su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici hutisti.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda